Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Expertka o mutaci koronaviru: Není důvod k panice. Čísla o nakažlivosti? Pouhá spekulace

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
23. prosince 2020
05:30

V souvislosti s novou mutací koronaviru, která prakticky uvrhla Británii do karantény, vzniklo několik otazníků. Řada odborníků říká, že je mnohem nakažlivější, průběh nemoci se ale údajně neliší. Vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Helenu Jiřincovou překvapuje odhad výše nakažlivosti stanovený až na sedmdesát procent. Připomíná také, že vznik nových kmenů viru je přirozenou záležitostí. 

„U každého z nás vzniká nějaká mutace, to je přirozený proces. Čím více se vir šíří, tím více se do popředí dostávají varianty, které mají nějakou evoluční výhodu,“ vysvětluje Jiřincová. Překvapením je nový kmen především proto, že má nahromaděný větší počet mutací, aniž by většina z nich byla známá dříve. 

„Je tady teorie, že ten virus vznikl u nějakého člověka, který má menší imunitní schopnost, která umožnila delší přežívání viru. Druhá hypotéza je, že se ten virus vyvinul někde jinde postupným nahromaděním změn, které nebyly odhaleny,“ dodává expertka s tím, že obě varianty jsou stejně pravděpodobné.

Video  Epicentrum - Helena Jiřincová  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hlavním důvodem, proč nový kmen koronaviru vyvolává takové znepokojení, je jeho vysoká nakažlivost. Ta má být podle analýzy britských vědců až o sedmdesát procent vyšší, než tomu bylo doposud. Nad tímto číslem se ale Jiřincová pozastavuje: „Nevím, kdo na to přišel. Myslím, že tohle číslo ani neumíme měřit. Vnímám to jako spekulaci z ne zcela vědeckých zdrojů.“

Vedle toho průběh nemoci se nijak od dosavadních kmenů neliší. I to je jeden z důvodů, proč řada odborníků zůstavá optimistická co do účinnosti dostupných vakcín. I tohle jde ale podle vedoucí Národní referenční laboratoře ověřit: „Může se stát, že mírně sníží účinek vakcíny. A to je také důvod toho varování ze Spojeného království. Přesto není důvod k panice, pouze ke zvýšené bdělosti.“

To, že mutace zatím nedorazila do Česka, nelze s jistotou říct. U testovaného jedince se dá ale snadno odhalit: „Dá se to velmi snadno poznat ze sekvence,“ dodává Jiřincová a připomíná, že je dále potřeba zpomalovat šíření tak, aby nedošlo k zahlcení zdravotnického systému.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa