Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Méně sexu i masturbace. Čechy pandemie stresuje, říká expertka. Babyboom se nekoná

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
20. listopadu 2020
05:30

Počáteční nadšení ze společně stráveného času vyprchal a Češi mají ve druhé vlně koronaviru menší chuť na sex. Podle sexuoložky a psycholožky Laury Janáčkové koronavirová krize vztahy důkladně prověřuje a důsledky pocítíme až po ukončení opatření, kdy bude možné se rozejít či rozvést. Jak najít toho pravého nebo jak zvládat nové podmínky rodinného života? Nejen to bylo tématem Epicentra Blesk Zpráv.

Podle psycholožky a spisovatelky Laury Janáčkové koronavir výrazně naše vztahy nezměnil, ale spíše je důkladně prověřil. „Tam, kde se komunikace soustředila jen na to, co máme, nebo nemáme udělat, tedy na ty provozní věci, tak tam ty vztahy trpí a vzniká více hádek a rozchodů. A pak nás důsledky budou čekat až po době koronavirové, protože teď se rozcházet nemůžou a nemůžou se ani rozvádět,“ vysvětlila v úvodu Epicentra.

Video  Epicentrum - Laura Janáčková  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Na jaře to bylo všechno optimistické a všichni se svým způsobem těšili, že budou spolu doma zavření, dokonce se předvídalo, že bude babybooom,… ale teď výzkumy ukazují, že počet sexuálních styků klesá a že intimita upadá,“ uvedla doktorka ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Sex patří do našich životů a patří tam často…prokázalo se, že vlivem chronického stresu nemají na sex tak velkou chuť, ale dokonce se ukázalo, že lidé i méně masturbují, že celkově dopadá ta těžkost života s pandemií natolik, že to zasahuje i do toho sexuálního života,“ popsala jeden z důvodů narůstajícího počtu problémů nejen v Česku.

Jako patnáct cigaret denně

Náročná je tato doba zejména pro nezadané. Osamocenost a osamělost je velkou tématikou napříč generacemi. „ Průzkumy ukazují, že lidé umírají, až o třetinu dřív, než by umřeli normálně, když jsou v osamění, protože je to srovnatelné, jako kdyby měli vážné nebo chronické onemocnění, nebo s tím kdyby každý den kouřili patnáct cigaret denně,“ vysvětlila jak zásadní roli v lidském životě hraje psychické strádání.

Podle Janáčkové je důležité si každé ráno najít alespoň tři pozitivní věci, na které se můžeme těšit a pak komunikace, a to osobně, nebo i přes telefon. „Každý den, když se rodina večer sejde, by si měli říct, co hezkého za ten den zažili. A určitě se v každém dni najdou chvíle, které nás potěší,“ poradila jednoduchou metodu, jak zvládnout negativní tendence v rodinách. Za klíčové považuje právě aspekt sdílení, které nám potom dává pozitivnější náhled na svět a naději.

Ženy lovkyně

Nejsme naprogramovaní na to být samy a jedním z nejdůležitějších životních rozhodnutí je si najít správného partnera. „Dneska už není doba, že by ženy měly muže lovit. Pořád platí ta doba dávná, kdy ti muži si rádi vybírají partnerky. Takže úkolem ženy, je být viděna a musí toho muže zaujmout,“ i když si je vědoma, stíženosti současné situace, věří, že romantiku najdeme za všech situací. „Láska tady byla před koronavirem, je a bude pořád,“ vidí situaci poměrně pozitivně.

Výchova dětí v Čechách

Nejdůležitější je dobrý management času a najít v rámci rodinného plánování čas společný, čas sami na sebe, na povinnosti a i čas na partnera. „I když je malá domácnost, tak se to vždycky dá zorganizovat tak, aby v ní byl řád, protože si musíme pamatovat, že tam kde není řád, tam je neřád,“ upozornila na povolování a uvolňování výchovy u dětí, které často přerostly rodičům přes hlavu.

„Musíme si tedy uvědomit, že stanovení určitých hranic pomáhá rodině v tom, aby byla zdravá a spokojená. Teď je doba, kdy ty děti strašně chráníme, tabuizujeme smrt, umírání, sex a to má pak dopad na jejich vývoj a zařazení těchto věcí do života…Když je k tomu vedeme, tak je jednoznačně prokázáno, že ty děti potom mají i samy osobně lepší sexuální a partnerské vztahy, než ty, kde je sex úplné tabu,“ zdůraznila Janáčková důležitost sexuální výchovy a otevřenosti v rodinách.

Video  Epicentrum - Laura Janáčková  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rosicak ( 20. listopadu 2020 12:29 )

Slavní redaktoři z Blesku MLUVTE ZA SEBE !!!

romario71 ( 20. listopadu 2020 08:36 )

Když je polovina lidí zblnutá, že čumí jen do mobilu a neumí nic jiného.Lidi hoblujte a neblbněte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa