Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyděračské maily během pandemie: „Největší přesun do online světa v historii,“ tvrdí expert

Autor: Pavlína Horáková - 
11. listopadu 2020
05:20

Obětí online útoků v Česku během posledních let výrazně přibývá. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu bylo v této oblasti  zaznamenáno 8417 trestných činů, předloni jich bylo o 1602 méně. Téměř o třetinu vzrostl počet případů hackingu. U mravnostní kriminality páchané přes internet se pak podle policistů znepokojivě zvýšil počet pachatelů mladších 18 let. „Určitě jedním z hlavních vlivů je pandemie koronaviru, která způsobila to, že jsme ve velmi krátkém čase přestoupili všichni do online světa. Je to největší přesun lidí do online světa v historii,“ uvedl v úterním Epicentru Blesk Zpráv odborník na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek.

Útočníci si to uvědomili, sledují trendy ve světě…řekli si, musíme v této oblasti začít více podnikat i my,“ doplnil Suchánek,  proč je tato problematika aktuální právě v současné době.

Video  Epicentrum Karol Suchánek  - Blesk
Video se připravuje ...

Nejčastější formou online kriminality jsou tzv. phishingové maily, které podle Suchánka od března vzrostly o více než 600 procent. Tyto podvodné maily se pokouší „ulovit“ uživatele na reklamy, či zprávy od velmi dobře známých značek nebo služeb, které i často adresáti již používají. „Snaží se vás vylákat k tomu, abyste učinili nějakou akci. Takže například otevřeli přílohu, anebo vyklikli link v tom emailu, kde se dostanete na podvodnou stránku, kde po vás útočnící chtějí například přihlašovací údaje,“ popsal jeden z nejčastějších scénářů klasického online útoku.

Útok za 59 milionů

Oběťmi se nejčastěji stávají organizace, ale i jedinci. Velmi citlivá jsou v tomto případě právě i zdravotnická zařízení. V posledním půlroce to byly například nemocnice v Brně, v Příbrami nebo minulý rok v Benešově, kde je tento útok vyšel podle informací Karola Suchánka na 59 milionů korun.

Pro běžné uživatele Suchánek doporučuje nenechat se zlákat na to, že je něco zadarmo, a zapojit kritické myšlení. „Většina lidí jedná pod tlakem a ve stresu a na to útočníci spoléhají. Je třeba si všímat, co je ve webových adresách napsáno před lomítkem…než se rozhodneme kliknout na nějaký link, tak radím na něj jen najet myší a potom se vám zobrazí, kam ta reálná adresa vede,“ prozradil jeden z jednoduchých triků, které by nám mohly pomoci se uchránit před nebezpečím na internetu.

„Počítačovou bezpečnost je velmi těžké propagovat. Lidé si myslí, že se jich to netýká. Když vám ukradnou auto, tak ráno si všimnete, že před vaším barákem nestojí auto. Ale když vám někdo ukradne data, tak to nijak necítíte, nevidíte a ve finále vám nic nechybí..ale v pak se vám to může jednoho dne vrátit například vykradnutým účtem v bance, kreditkou, či falešnou identitou,“ upozornil na důležitost se v této oblasti vzdělávat a trénovat svou obezřetnost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa