Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odveta za Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan? „Čína nechápe demokratické principy,“ říká analytička

Autor: Markéta Volfová - 
17. června 2020
06:15

Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-Wan je předmětem mnoha diskusí. Především, co se týká případné odvety ze strany Číny. Pro tu ale podle analytičky Asociace pro mezinárodní otázky Ivany Karáskové nemá Čínská lidová republika mnoho prostředků. Dopis adresovaný Vytrčilově předchůdci Jaroslavu Kuberovi byl podle ní 06:15sice nestandardní v rámci diplomatické praxe, vzhledem k postupům Číny nikoli.

„Čína se ráda schovává za domácí aktéry, protože to značně znesnadňuje určit, odkud pochází hrozba,“ přibližuje Karásková s tím, že lidé budou spíš naslouchat svému domácímu politikovi, než třeba čínskému velvyslanci. V tomto ohledu jsou podle ní česká jednání týkající se Vystčilovy cesty na Tchaj-wan zcela typická.

Video  „Čína nechápe demokratické principy. Schovává se za domácí aktéry,“ říká analytička  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Varování řady politiků před touto cestou už odolával zesnulý Vystrčilův předchůdce a stranický kolega Jaroslav Kubera. Toho měl mimo jiné odradit dopis z čínské ambasády, v jehož případě se spekulovalo, zda si ho neobjednal přímo hradní kancléř Vratislav Mynář. „Podobné spekulace mě příliš nepřekvapují. Když jsem ten dopis viděla, hned jsem si představila komunikaci, kdy Hrad směrem k ambasádě řekne: Tak nám to tu, prosím vás, sepiště a my mu todáme,“ komentuje analytička.

Tento dopis také rozdmíchal debatu o odvolání čínského velvyslance Čang Ťien-mina. To řada odborníků považovala a považuje za sci-fi. Podle Karáskové je ale klidně možné, že se ho zbaví právě Čína: „Bude to totiž vypadat, že selhal, když předsedovi Senátu nedokázal zabránit v návštěvě Tchaj-wanu. Řada kroků čínské ambasády vychází z nepochopení toho, jak funguje Česká republika, z nepochopení demokratických principů.“

Očekává odveta za Vystrčilovu cestu nemůže mít podle analytičky mnoho podob: „Když se podíváte na obchodní výměnu, není moc co ztratit. Můžete potrestat firmy, které působí v Číně. Můžete potrestat firmy, které do ní vyvážejí. Tyto odvety ale trvají dva roky, pak se věc zapomene.“ Tyto dopady by se pak mohly týkat skupiny PPF, nebo Škody auto. Jedna je ale holansdká, druhá součástí německého koncernu, což Číně situaci komplikuje. Dost možná tak podle Karáskové tratí menší firmy. Po dvou letech by se ale vše mělo vrátit k normálu.

 

ceskarebelka ( 17. června 2020 12:24 )

no a co se stane když nebudeme čínské šmejdy dovážet k nám? Nic. To že bohatne Kelner na Číně, tak z toho určitě má obyčejný člověk velikánský prospěch. Jedině miliardáři zchudnou. A to někomu vadí? Mě osobně ne. A pokud by opět některé výrobky byly české nebo evropské budu jen ráda. Za čínské šmejdy platit velké peníze se mě nechce. Tak se tu hádejte nicméně Čína ať se neroztahuje v Evropě a řeší své problémy. Všechny velké státy se chovají arogantně. Nechci být vazalem ani Číny, Ruska, USA jakéhokoliv většího státu než jsme my. Tak byste se měli chovat a ne lézt pořád někomu do zadku a klanět se jim. Tak nenadávejte na Vyskočila nebo Kuberu. Podívejte se na Poláky jak ti umí táhnout za jeden provaz pokud někdo sáhne na jejich národní vlastnost.

PPP150W ( 17. června 2020 11:05 )

Vy jste prostě zvyklý na život v teple cizího velkého análu bez špetky důstojnosti. Dřív to byl Sovětský svaz, nyní je to Čína. Jen nevím, co vás k tomu vede.

PPP150W ( 17. června 2020 11:01 )

A to vše co jste napsal podle vás opravňuje Čínu aby nám diktovala co máme a co ne? Dnes jim ustoupíme v tomhle a co bude příště. Bude nám diktovat kam naši politici mohou jet, s kým můžem obchodovat.... Takhle jste to myslel?

PPP150W ( 17. června 2020 10:53 )

Ona je Čína náš soused? Od kdy prosím?

majojo ( 17. června 2020 10:23 )

Neměl by někdo tomu trotlovi taktně naznačit, že Čankajšek byl taky rasista?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa