Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Koronavirus v Epicentru: Opoziční kritika vlády, nové ochranné masky i úpadek hotelů

Autor: Bohuslav Štěpánek, Markéta Volfová - 
29. března 2020
06:15

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v pondělí seslala kritiku na počínání vlády v době koronavirové pandemie, stejně jako ve čtvrtek předseda ODS Petr Fiala. Hoteliéři a restauratéři si zoufají kvůli svým uzavřeným provozovnám a vědci z ČVUT pomohli na svět novým ochranným maskám a respirátorům, ale i plicnímu ventilátoru. I to nabídl týden v Epicentru Blesk Zpráv.  

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vyčítá vládě, že Ústřední krizový štáb neaktivovala od samého počátku. Ten totiž obsahuje jasná pravidla i pro informování lidí: „To znamená, měli bychom vědět, proč k těm jednotlivým krokům dochází a měli bychom také souběžně s tím informaci, co musí všechno nastat, abychom jednotlivá opatření mohli začít opouštět.“

Informace pak podle ní lidé musí chytat z různých tiskových konferencí a médií. „A teď je tady těch informací na jeden úhel pohledu až možná příliš, ale ty podstatné, ty tam stále chybějí,“ dodala předsedkyně TOP 09 v pondělí v Epicentru.

Video  Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová o vládních opatřeních vlády proti koronaviru. 
Video se připravuje ...

Ztráty podnikatelů, ale i pozitiva

Ztráty firem a živnostníků v obchodu a službách v pohostinství podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy se následkem koronaviru budou pohybovat v desítkách miliard.

„Ale ono nerozhoduje ani tak, jestli ta opatření skončí prvního dubna nebo pátého dubna po Velikonocích, ale to, jestli a jak rychle se ten byznys znovu nastartuje, protože řada lidí taky přichází o peníze. Takže důležitější bude co nejrychlejší rozjezd tohoto segmentu ekonomiky,“ vysvětlil Prouza.

Video  Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza o ekonomickém dopadu koronavirové krize. 
Video se připravuje ...

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR, vidí v současné situaci některá pozitiva. „Lidé asi zjistili, co je to home office a příliš po něm už asi netouží. Za druhé je to to, že zjišťujeme, že spousta věcí by se možná dala dělat jednodušeji a fungují také, to je také asi dobrá zpráva,“ vyjmenoval s tím, že nás bezpochyby čekají chudé časy.

Video  Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek k home office. 
Video se připravuje ...

Ochrana pro lékaře zdarma

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček ve středu představil nový typ ochranné masky, kterou dodávají zdarma lékařům v nemocnicích: „Jedná se o celoobličejovou masku, která vznikla modifikací masky, která je používána na šnorchlování. A to, co ji modifikuje, je nástavec filtru, který je využívaný záchrannými složkami i armádou a je lepší než FFP3.“ Rektor dodal, že během dvou týdnů jich vyrobí 12 tisíc kusů.

Video  Rektor ČVUT Vojtěch Petráček představuje šnorchlovací masku upravenou k ochraně před nákazou koronavirem. 
Video se připravuje ...

Další tým z ČVUT kompletně navrhl a na 3D tiskárně vyrobil jinou variantu - respirátor s výměnným filtrem. „Byla tam hlavní myšlenka ta, aby ta ochranná vlastnost, kterou ten respirátor má mít, byla založená na výměnných filtrech. Aby se ten respirátor skládal z masky a potom ty filtry, které jsou to, co se opotřebovává, nebo to, co se zanáší tím používáním, aby se dalo snadno vyměnit,“ řekl Pavel Burget z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

Video  Pavel Burget z ČVUT představuje nově vyvinutý ochranný respirátor. 
Video se připravuje ...

Netáhneme za jeden provaz

Předseda ODS Petr Fiala na jednu stranu chválí za snahu vládu, ta ale podle něj netáhne s opozicí v době koronavirové pandemie za jeden provaz. „Ve Sněmovně jsme předložili k těm šesti novelám zákonů, jako opozice, 38 pozměňovacích návrhů, byl přijat pouze jeden, který se týkal přezkumů u maturit, všechno ostatní vláda odmítla,“ upřesnil Fiala.

Video  Předseda ODS Petr Fiala o vládních opatřeních vlády proti koronaviru. 
Video se připravuje ...

Celé díly pořadu můžete shlédnout zde:

Video  „Stát by měl nyní vyhodnotit zbytné výdaje,“ šéfka Topky zmínila slevu na jízdném  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Obchodníci a hoteliéři: „Neberte podnikatelům peníze na platby státu.“ V EET se neshodli  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Video  Vědci z ČVUT: „Naše respirátory a masky jsou pro lékaře v první linii“ Můžete si je vyrobit  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Video  „Nebudu hrát s premiérem žádnou hru,“ říká Fiala o opozičních kandidátech do krizového štábu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fico ( 29. března 2020 10:04 )

Opozice - čím hůř, tím lépe.

AliAlice ( 29. března 2020 09:18 )

Nějak ušlo mé pozornosti,že tito výtečníci s opozice nabízí nějaké ,,svoje " závratné řešení dané situace.Ale kafrat a nadávat to jim jde na jedničku.A pochopitelně,za všechno může Babiš a vláda.Ten,kdyby se rozkrájel,tak to bude pro opozici pořád málo.je to velice smutný,že ani v této pro všechny náročné době si nedají pokoj !!

Citronel ( 29. března 2020 09:16 )

Kde bere opozice ty tlamy,už podle ksichtu člověk vidí,že jde o megablby,ten Fiala,ten se opravdu vydařil.

lisakjirka ( 29. března 2020 08:25 )

Á, debilblok už zase na scéně, sice nic neudělal ani neumí udělat, krom blbejch keců. Horší na tom je že někteří jim to žerou i s navijákem, inu kráva ke krávě sedá.

ruda43 ( 29. března 2020 07:21 )

Umí taky taky tkzv. opozice něco jinýho než jenom bohapustě mlátit držkama?Co udělali prospěšnýho během trvání opatření vlády?
Orbána na vás,šmejdi,jste tam za držkovku drahý..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa