Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tajnosti u koronaviru, šmírácký Avast i hádka o stavební zákon v Epicentru

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
8. února 2020
06:00

Čína je navenek otevřená, co do informací o koronaviru, veřejné mínění svých obyvatel ale pečlivě reguluje. To řekl v pondělí sinolog Jiří Hudeček. V úterý se dostaly do sporu o novelu stavebního zákona ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) a poslankyně Věra Kovářová (STAN). Oftalmoložka Jarmila Heissigerová ve středu vysvětlila, co stojí za epidemií krátkozrakosti a redaktor Živě.cz Vladislav Kluska ve čtvrtek naznačil, že antiviry skoro vůbec nepotřebujeme. To nabídlo v tomto týdnu Epicentrum, pořad Blesk Zpráv.  

Čína podle sinologa z Univerzity Karlovy Jiřího Hudečka nemá možnost centrálně tajit skutečné počty nakažených a zemřelých na koronavirus. Ale Číňané musí počítat s případnými represemi za nežádoucí zveřejňování videí z nemocnic.

„Potom za ním přišla, nevím, jestli policie nebo nějaké jiné složky, které mají na starosti kontrolu veřejného mínění, a odvedly ho pryč. A od té doby s ním není možné se dostat do styku,“ popsal expert dění kolem bloggerů v Číně.

Video  Sinolog Jiří Hudeček o represích v Číně v souvislosti s koronavirem. 
Video se připravuje ...

Bude se stavět rychleji?

V úterý popsala ministryně pro místní rozvoj Alena Dostálová (ANO) výhody digitalizace stavebních úřadů. „Stavebník nejenže uvidí všechno v té digitální podobě, bude mít úplně jasno, co musí předložit k té žádosti, protože nám třeba lidé volají, že pokaždé ten stavební úřad po nich chce něco jiného. To není možné,“ uvedla s tím, že po změně normy bude místo několika obecných předpisů jeden a stavebník uvidí, co musí doložit, aby stavební úřad žádost vůbec přijal.

Video  Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) k digitalizaci stavebních úřadů. 
Video se připravuje ...

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) upozornila na nevýhody předloženého návrhu, hlavně v opřípadě tzv. fikce souhlasu, která má předpokládat, že pokud úřad nerozhodne ve stanovené lhůtě, tak vydal souhlas. „To je velké korupční riziko, samozřejmě. A tam je otázkou, zda tu třicetidenní lhůtu ještě neprodloužit,“ varovala poslankyně s tím, že se stavební zákon v mnohém dal upravit bez toho rozbití současného funkčního modelu stavebních úřadů.

Video  Poslankyně Věra Kovářová (STAN) k riziku korupce. 
Video se připravuje ...

Odbornice radí: Buďte víc venku

Oftalmoložka Jarmila Heissigerová ve středu bořila mýtus, že za současnou epidemii krátkozrakosti může používání smartphonů, tabletů, práce s očima blízko u monitoru a ve špatném osvětlení. Ukázalo se totiž, že krátkozrakých začalo prudce přibývat v Asii už v 80. letech.

„Zjistili velmi zajímavý údaj, a to, že je to nejen práce do blízka, ale zároveň pobyt na denním, ničím nefiltrovaném světle, který je vlastně prevencí vzniku krátkozrakosti,“ vysvětlila lékařka s tím, že člověk by měl strávit venku na denním světle denně aspoň dvě hodiny, hlavně malé děti.  

Video  Oftalmoložka Jarmila Heissigerová k epidemii krátkozrakosti. 
Video se připravuje ...

Antivir nepotřebujeme

Redaktor serveru Živě.cz Vladislav Kluska ve čtvrtek poradil, že lidé by si antivirový program měli vybírat podle toho, odkud pochází, jaká firma za ním stojí a jakým způsobem pracuje.

„Tam je potom otázka, zda vůbec uživatel ten antivirový program potřebuje, protože operační systémy už mají v dnešní době zabudovanou ochranu uvnitř sebe. Ať se jedná o MacOS nebo Windows 10, tak už tam mají ochranu,“ prohlásil Vladislav Kluska. Výjimkou je, pokud zákazník chce nadstandardní služby, které antiviry nabízejí, jako je vzdálená práce s počítačem, blokování nebo vyhledání zařízení na mapě v případě odcizení.

Video  Redaktor Živě.cz Vladislav Kluska ke zbytečnosti antivirů. 
Video se připravuje ...

Záznamy celých dílů pořadu Epicentrum najdete zde:

Video  „Centrální utajování informací o nákaze v Číně je nereálné," řekl sinolog  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Díky urychlení stavebního řízení korupce? Nesmysl, říká ministryně Dostálová  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Epidemie krátkozrakosti: „Úzce souvisí se vzděláním,“ říká oftalmoložka  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Avastu jsme ke šmírování dali souhlas. Antiviry jsou zbytečné, míní expert  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

al.bunda ( 8. února 2020 09:09 )

To jsou kecy.Se borci snaží dělat reklamu windowsu? Proč teda ten jejich zázračný antivir nezablokoval ransomware co mi napadnul comp? Pomohla jen komplet přeinstalace s výmazem všech dat Naštěstí jsem měl důležité věci zálohované.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa