Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za epidemii krátkozrakosti mohou smartphony? Expertka o příčinách potíží s očima

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
6. února 2020
05:45

Oční vady jsou poměrně běžným problémem a vůbec nejčastější jsou ty dioptrické. V posledních letech se dokonce mluví o epidemii krátkozrakosti. Odborníci odhadují, že za třicet let bude zhruba polovina lidské populace potřebovat brýle na dálku. Ukazuje se navíc, že vzdělání a kvalita zraku jdou ruku v ruce.

Nejvíce stoupá výskyt krátkozrakosti v Asii, kde téměř devadesát procent mladých lidí trpí krátkozrakostí a velké procento z nich dokonce tou vysokou, nad šest dioptrií.

„Nejvíce se házela vina na používání smartphonů a tabletů. Ale ukázalo se, že ta křivka začala v Asii prudce stoupat už v osmdesátých letech. Další výzkumy prokázaly, že skvělou prevencí vzniku krátkozrakosti je pobyt na denním ničím nefiltrovaném světle,“ vysvětluje přednostka oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jarmila Heissigerová.

Video  Epidemie krátkozrakosti: „Úzce souvisí se vzděláním,“ říká oftalmoložka.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Každý člověk by měl tedy podle ní hlavně v období, kdy se oko vyvíjí a roste, trávit alespoň dvě hodiny venku.

„Mnoho lidí si stěžuje, že jim přibývají dioptrie během studia. To je přesně ono. Jsou zavření doma a maximum jejich soustředění je zaměřeno do blízka,“ zdůvodňuje, proč krátkozrakost častěji postihuje vzdělané lidi. 

Vzhledem k tomu, že přibývá profesí, kde se dlouho díváme do monitoru počítače a podobně, radí doktorka, jak dopřát očím trochu odpočinku: „Existuje poučka 20/20/20. Po každých dvaceti minutách práce do blízka by se měl člověk na dvacet vteřin podívat do vzdálenosti dvaceti stop – tedy zhruba šesti metrů.“ 

Jako oční lékařka doporučuje Heissigerová dioptrické vady řešit především brýlemi: „Čočky jsou nyní na velmi vysoké úrovni, v mnohém usnadňují život, ale je u nich nesmírně důležitá péče a hygiena. Každé nandání a sundání čočky způsobuje oku drobounká traumata. Refrakční operace jsou velice bezpečné a usnadní člověku život. Nicméně je velice důležité najít vhodné okno, kdy je provádět.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa