Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Karikatury s atomovým kufříkem,“ spílá Novotný Putinovi. A řekl, na kolik pomník vlasovců vyjde

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. listopadu 2019
09:10
Autor: Jakub Tomek, sova - 
28. listopadu 2019
05:02

Příští rok by měl v hlavním městě navzdory odporu Ruska vyrůst pomník vlasovcům. Plánuje to starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný (38, ODS). Ten také včera na velvyslanectví Ruské federace přijel multikárou předat dopis adresovaný prezidentovi Vladimiru Putinovi (67). Jak to podle něj dopadne a myslí opravdu všechno vážně? O tom promluvil ve včerejším pořadu Blesku Epicentrum.

Starosta Novotný se ve studiu zmínil i o obavách z opakovaných útoků na plánovaný pomník. I proto se podle něj památník v Řeporyjích objeví nečekaně, rychle a překvapivě.

„Dostávám takové nabídky peněz, že bych mohl postavit dvacet pomníků nebo muzeum vlasovců,“ řekl svérázný starosta. „Teď řeším hlavně zabezpečení toho pomníku. Myslím, že 100 až 150 tisíc bychom do toho měli vrazit,“ dodal Novotný.

Na obranu svého záměru pomník zbudovat argumentoval mimo jiné i historickými fakty. „My v Řeporyjích nepovedeme diskuzi, že jsou to (vlasovci) váleční zločinci a vlastizrádci. Vlasovci jeli pátého května za Američany, ale vyslyšeli volání pražského rozhlasu a otočili se do Prahy. U nás v městské části (vlasovci v Řeporyjích přespávali, než jeli do centra Prahy, pozn. red.) je historická paměť,“ vysvětloval Novotný ve studiu Blesku.

Starosta Novotný přivezl dopis pro Putina v multikáře (27. 11. 2019) Starosta Novotný přivezl dopis pro Putina v multikáře (27. 11. 2019) | Blesk:Jakub Poláček

„Já ty kroniky četl desetkrát. Panovala u nás nespočetná hrůza a pak přijela jejich divize. Vlasovci zabránili zničení Prahy, dopadla by jako Varšava. Myslím, že by ten pomník měl stát,“ řekl starosta a dodal, že by chtěl, aby v květnu na výročí Pražského povstání už pomník stál.

Se Sověty, pak s nacisty, pak s Čechy

Řeporyjské zastupitelstvo projedná návrh vybudovat pomník kontroverzním vlasovcům 16. prosince. A proč jsou tito osvoboditelé Prahy kontroverzní?

Jednotky Ruské osvobozenecké armády pod velením generála Vlasova bojovaly do roku 1945 po boku nacistů proti Stalinovi. Až v závěru války se pod velením generála Buňačenka „utrhly“ a rozhodly osvobodit Prahu. Ty, kteří boje přežili, si převzali sověti. Skončili na oprátce či v gulagu.

Pro současné Rusko jsou vlasovci stále vlastizrádci a kolaborantská armáda. A podle vyjádření ruské ambasády by vybudování pomníku bylo porušením závazků Česka, které jsou v Úmluvě o nepromlčitelnosti válečných zločinů proti lidskosti z roku 1968.

S Rusy nebudeme diskutovat

V dopise adresovaném ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který Novotný předal ambasádě, píše mimo jiné, že Řeporyje jsou suverénní městskou částí, která o budování pomníků rozhoduje sama, a to po veřejné diskusi.

„Nebudeme o našem záměru zbudovat jim (vlasovcům) pomník ani o jejich historické roli s nikým zvenčí diskutovat a už vůbec o tom nebudeme diskutovat s Ruskem, symbolem okupační moci, lži a porušování lidských práv,“ tvrdí starosta. Dopis novotný přivezl obecní multikárou.

Dopis, který starosta Řeporyjí Pavel Novotný adresoval ruskému prezidentovi Putinovi Dopis, který starosta Řeporyjí Pavel Novotný adresoval ruskému prezidentovi Putinovi | MČ Praha Řeporyje

A zašel ještě dál. „Řeporyje mají tisíckrát lepší historickou zkušenost s Vlasovci, než s vámi, vy karikatury sebe sama s atomovým kufříkem za zadkem a hlavou plnou vodky a černého svědomí. Česká republika je demokratickou zemí, do které můžete posílat tak maximálně agenty, peníze na kampaně vám loajálních ubožáků, nadopované sportovce a určitě i prostřednictvím velvyslance depeše o tom, co se vám nelíbí. Nám nezbývá než toto respektovat, či to spíše trpět a vzít na vědomí,“ spílá Rusům Novotný.

Na celé znění dopisu se podívejte v galerii.

ivuska1 ( 28. listopadu 2019 16:21 )

ivuska1 ( 28. listopadu 2019 16:17 )

ivuska1 ( 28. listopadu 2019 16:15 )

Presne tak, tady je jasne videt jak je tupy

ivuska1 ( 28. listopadu 2019 16:12 )

ivuska1 ( 28. listopadu 2019 16:06 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa