Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spor o hubení hraboše: Stutox je malé zlo, míní analytik. Ornitolog jed odmítá

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
21. srpna 2019
06:15

Hubit přemnoženého hraboše polního pomocí chemie? Agrární analytik Petr Havel by to v krajním případě na konkrétních plochách povolil, jak uvedl v pořadu Blesk.cz Epicentrum. Diskutovaný Stutox II je daleko méně nebezpečný než jiné chemické přípravky, v přírodě se totiž rychle rozkládá. Ornitolog Václav Zámečník mu oponoval s tím, že všechny dopady Stutoxu II ještě nejsou zjištěné.

„Je to k přírodě v podstatě nejšetrnější prostředek, který se v přírodě neskutečně rychle odbourává. Nejdéle na tom poli může ležet týden, ale obvykle daleko méně,“ řekl Havel. Proto by při katastrofálním rozmnožení hraboše Stutox II dočasně povolil i plošně. „Používáme mnohem horší prostředky, všechny ty pesticidy, herbicidy, insekticidy, které zůstávají v té přírodě,“ vypočetl.

Otrávená zvěř: úmysl, nebo spekulace?

Oba experti také zmínili nedávný úhyn desítek zajíců a bažantů na Brněnsku, kteří pošli prokazatelně na otravu právě Stutoxem. Podle analytika Havla ale je možné, že je úmyslně otrávil někdo, kdo chtěl přilít do ohně v diskusi o přípravku. A dosáhnout jeho úplného zákazu.

„Zrovna v okamžiku, kdy se tato kauza mezi resorty a v médiích probírá, kdy je to dočasně a plošně povoleno a zrovna předtím, než se má dojít ke konečnému verdiktu, tak se takováhle situace stane,“ podivil se Havel.

Ornitolog Václav Zámečník (vlevo) a agrární analytik Petr Havel byli hosty pořadu Epicentrum dne 20. 8. 2019. Ornitolog Václav Zámečník (vlevo) a agrární analytik Petr Havel byli hosty pořadu Epicentrum dne 20. 8. 2019. | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Václav Zámečník z České ornitologické společnosti to ale odmítl jako čirou spekulaci. „My jsme přišli s tiskovou zprávou ven ve středu odpoledne a ten den mi volala Česká inspekce životního prostředí, že myslivci hlásí uhynulé zajíce. V tu dobu ještě žádná mediální kauza nebyla,“ zdůraznil. Podle něj hynuli zajíci a jiná lesní zvěř pravděpodobně i v minulosti, jen se o tom tolik nemluvilo. Podotkl, že všechny dopady na přírodu u Stutoxu zatím nejsou známé.

Recept? Pestřejší krajina a hluboká orba

Oba odborníci se naopak shodli v tom, že hraboš polní je sice přemnožený, ale to se ve zhruba čtyřletých cyklech opakuje. Jen se letos rozmnožil dřív, než bývá obvyklé. „S tím nic neuděláme. Dravci ho nevyhubí,“ řekl Zámečník. Člověk by měl predátorům uzpůsobit krajinu, zvýšit její pestrost obnovením remízků a mezí, které scelováním polí zmizely a poskytovaly predátorům útočiště. Pomůže i hluboká orba.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa