Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Flákači, nebo nemocní? Kvůli nemocenské od prvního dne to mezi odbory a firmami vře

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek, jry - 
9. července 2019
05:10

Od 1. července se zaměstnancům opět po deseti letech proplácejí první tři dny nemocenské. A právě konec karenční doby byl tématem duelu v pondělním pořadu Epicentrum na Blesk.cz. Jeho hosty byli viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Jde o podanou ruku simulantům, nebo o prevenci před přecházením nemocí?

Podle Bartoňové Pálkové hrozí, že zaměstnanec se „hodí marod“ v těch situacích, kdy se mu to bude hodit, například při možnosti mít nějaké souvislejší volno. Od toho by tu měly být tzv. sick days ve formě benefitu, které komora podporuje. Viceprezidentka také upozornila na chybějící systém e-neschopenek. Zástupce odborů Dufek to dal do spojitosti s pomalou digitalizací České republiky, kdy například v minulosti bylo zrušeno tehdejší Ministerstvo informatiky. E-neschopenku podporuje a věří, že od 1. ledna 2020 bude skutečně fungovat.

Bartoňová Pálková mluvila také o narušení loajality zaměstnanců a zaměstnavatelů, pro ty prý bude zrušení karenční doby představovat výdaje v podobě placených přesčasů a případného shánění náhrad. Dufek ale toto tvrzení odmítá. 

Karenční doba podle mnohých imunologů zapříčiňuje vznik řady chronických onemocnění, s čímž viceprezidentka Hospodářské komory ČR souhlasí. Jak uvedla, zaměstnavatelé opravdu nechtějí, aby do práce chodili nemocní zaměstnanci, nicméně právě proto existují ony tzv. sick days. Za svůj zdravotní stav je navíc odpovědný každý sám za sebe, přičemž by navrhovala bonifikaci lidí, kteří o své zdraví dbají, a případné potrestání těch, kteří nedocházejí na periodické lékařské prohlídky.

V pořadu došla také řeč na přijímání pracovníků ze zahraničí, kdy Bartoňová Pálková upozorňuje na to, že jen menší část z 200 000 zaregistrovaných na úřadech práce se dá zpět aktivovat do pracovního procesu. A české hospodářství nové pracovníky potřebuje. Návrh vlády ohledně 1,2 násobku zaručené mzdy pro ukrajinské pracovníky ale oba diskutující odmítli.

V době zavedení karenční doby v roce 2009 se vykázané pracovní neschopnosti snížily na 1,44 milionu pracovních neschopností oproti 2,22 milionu z předešlého roku. Pokles byl zaznamenán i v roce 2012, kdy se vykázané pracovní neschopnosti snížily na hodnotu 1,23 milionu, nárůst ale přišel v dalších letech. To zdůraznil i předseda odborů Dufek, který uvedl, že hodnota z roku 2018 ve výši 1,85 vykázaných pracovních neschopností se už začíná blížit úrovni z roku 2008.

Video  Epicentrum: Nemocenská  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

priserka ( 9. července 2019 09:59 )

Simulanti budou vždy, ať jsou tři dny placené nebo ne. Já nemocná nebývám, ale spousta mých kolegů buď chodila do práce s antibiotiky nebo si brali v lepším případě dovolenou(měla by sloužit k odpočinku)Jak se to projeví za pár let na jejich zdraví všichni tuší. O nemocenské rozhodují lidé, kteří v době nemoci pobírají 100% z platu, ne jen pár korun, těm se to možná vyplatí.

panda82 ( 9. července 2019 09:17 )

Samozřejmě, proč to má platit zaměstnavatel, když se sociálka odvádí ČSSZ, vždy nemocenskou platila sociálka, sice to bylo ve výplatě , ale to už byla věc sociálka - podnik. Zase chtěl někdo zabodovat, aby byl čananý a nedotáhl to do konce, amatéři, jen amatéři nebo blbouni

hasickajana ( 9. července 2019 09:09 )

jasný příklad toho, jak někdo skutečně akutně potřebuje lékařské ošetření a pár dní volna...

avitka ( 9. července 2019 07:59 )

...madam Bartoňová, kterou nikdo nezná, plácá nesmysly... marodů je stále stejně, jen si na první dny nemoci brali dovolenou...jenže to není řešení...dovolená má sloužit k odpočinku...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa