Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čech bral dávky a 12 let předstíral retardaci. Soudní psycholog: „Z role vypadne každý“

Autor: mav - 
19. června 2019
06:10

Podle soudního znalce z oboru psychologie Karla Netíka je prakticky nemožné, aby zdravý člověk trvale předstíral středně těžkou až těžkou mentální retardaci. U muže, který je obžalovaný, že se mu to dařilo dvanáct let, prý selhali lékaři už na začátku. Podle znalce zřejmě vystavili dokumenty, na jejichž základě mu pak pojišťovna přiznala invalidní důchod, bez dlouhodobějšího sledování pacienta a bez výpovědí jeho okolí.

Člověk s IQ 35 je prakticky nevzdělatelný a mnohdy i nepohyblivý. Někdo takový podle slov Netíka rozhodně nemůže absolvovat autoškolu: „Je pravda, že auta dneska řídí nejrůznější lidé, ale s IQ 35 doufám, že ne,“ vtipkuje o případu dvaatřicetiletého muže obžalovaného z předstírání retardace.

Video  Soudní psycholog Netík: Retardaci nelze předstírat trvale, z role každý vypadne  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

To, že muž dvanáct let čerpal invalidní důchod a poté také příspěvek na péči i na mobilitu vnímá jako chybu rozhodujících činitelů, kteří podle něj neměli kvalitní informace. Co se týká samotného předstírání, není podle soudního psychologa pro člověka s průměrným IQ vůbec jednoduché: Člověk by to mohl odkoukat, ale pokud to v sobě nemá, tak nedokáže trvale tuto roli hrát. Musí být chvíle, kdy z té role vypadává, vysvětluje. 

S předstíráním a zveličováním potíží se za svou kariéru setkal mnohokrát. Především prý ve věcech civilních, kdy lidé po úrazu předstírali větší škodu než, kterou utrpěli, aby vymohli peníze. „Dvanáct let je úctyhodná doba, člověk musí být alespoň trochu mentálně retardovaný k tomu, aby to dokázal tak dlouho předstírat,“ dodává s nadsázkou Netík.

 

silen ( 19. června 2019 08:11 )

...no, to je sice zajímavý případ, ale což takhle zmínit taky nějaké řešení? Na toho vychcaného hajzlíka podat trestní oznámení pro podvod, a všechny prachy vrátit, třeba napůl s tím doktorem, co mu napsal ty podklady pro invalidní důchod!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa