Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na podzim si lidé půjčují nejvíce. Tři pravidla vás udrží stranou od potíží se splácením

  • Autor: red - 
    7. 11. 2019
    07:00

    Půjčky a splátky jsou běžnou součástí našich nákupů. I drobné dluhy však mohou dát zabrat. Podle Poradny při finanční tísni je 85 procent všech exekucí právě z půjček a nedoplatků do 10 tisíc korun. Jak se vyhnout potížím se splácením a co dělat pokud už jsme se do nich dostali? Přinášíme několik tipů.

  • 1.Pozor, kde si půjčujete

    Půjčka nemusí být jen úvěr. Spadají sem i různé nákupy elektroniky na splátky a kreditní karty, leasing auta nebo třeba hypotéka na byt. A protože hlavně splátkový prodej nabízejí téměř všude, je těžké odolat. Někdy je splátka dokonce bez navýšení, ale jen pokud se řádně splácí.

    Buďte ale obezřetní a půjčujte si jen od prověřených firem. Nejlépe jděte do své banky a zažádejte si o úvěr tam. „Umíme půjčit i na drobné nákupy. Rychle, flexibilně a klidně i online,“ potvrzuje Filip Belant, který má na starost nezajištěné úvěry v České spořitelně. Právě Česká spořitelna nabízí každému klientovi nejnižší měsíční splátku úvěru tak, aby co nejméně zatěžovala jeho rodinný rozpočet.

  • 2.Spočítejte si, kolik půjček máte

    Často lidé s hrůzou zjistí, že mají i 10 různých půjček. A třeba i problémy s jejich splácením. „Vždy je třeba vycházet z vlastního rozpočtu. Zpětně lidé sami přiznávají, že do potíží je dostalo hlavně přecenění vlastních sil a příliš mnoho souběžných půjček,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

    Většina klientů věří, že splácet pár stovek měsíčně si budou moci dovolit. Ale i malé dluhy umí dát zabrat.

  • 3.Neztrácejte přehled

    Udržet kontrolu nad všemi půjčkami a zkoordinovat jednotlivé splátky dá práci. I v případě, že je rodinná kasa v plusu. Klient totiž musí třeba desetkrát do měsíce posílat platby. Každou v jiné výši, v jiném termínu a hlavně na jiný účet. V takové situaci odborníci doporučují spojit všechny dluhy do jednoho.

    „Říká se tomu konsolidace a znamená to, že jedna banka spojí všechny klientovy úvěry do jednoho. Klient pak má jen jeden splátkový kalendář, jedny férové podmínky a jen jednoho partnera, s nímž musí v případě potíží komunikovat. Přehledné, jednoduché a navíc i výrazně bezpečnější,“ vysvětluje Filip Belant s tím, že právě Česká spořitelna garantuje klientům nejnižší možnou měsíční splátku úvěru. V případě, že klient přijde do banky s tím, že již u konkurenční banky úvěr má, Česká spořitelna mu pomůže splátky nastavit tak, aby ji měl nižší. Nabídka sjednání půjčky s garancí nejnižší splátky je podmíněna předložením nabídky konkurenčního bankovního poskytovatele spotřebitelských úvěrů.

Zobrazit celou diskusi