Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oddělené finance jsou peklo, říká Viktorie. Mají partneři sdílet jeden účet?

Viktorie zažila společné i oddělené účty.
Viktorie zažila společné i oddělené účty.  (Autor: Archiv Viktorie, Profimedia)
Autor: ula - 
7. října 2016
21:11

Žijete spolu, sdílíte domácnost a společně hospodaříte. Ne vždy je ale jednoduché shodnout se na způsobu vedení financí. Viktorie (29) zažila společnou i oddělenou rodinnou kasu. Co jí víc vyhovuje, svěřila Domácí ekonomce. Jaké jsou výhody a nevýhody společných a oddělených účtů? 

Mladá žena měla s bývalým partnerem oddělené účty. „Měli jsme každý svůj příjem, všechno jsme platili napůl, tedy napůl např. hypotéku, elektřinu, fond oprav. Ale byl to trochu extrém,“ vzpomíná Viktorie. Napůl si totiž platili i běžné nákupy potravin. Útratu si dělili podle toho, jaké jídlo si kdo koupil. „Výdaje a příjmy vlastně kontroloval ex-přítel, na konci měsíce mi vždy poslal vyúčtování, co jsem třeba projedla, a já mu platila,“ popisuje žena.

Jenže právě takový způsob hospodaření byl častým důvodem hádek. „Prý jsem to celé zavinila já, protože jsem do vztahu nastoupila jako emancipovaná žena, co chce všechno půl na půl,“ směje se Viktorie. Nyní žije ve vztahu, kde mají s partnerem společný účet a k němu mají oba svou platební kartu. „Tohle mi vyhovuje víc. Zkrátka neřešíme, čí peníze jsou čí, neřešíme, jestli někdo koupil rohlík navíc,“ uzavírá maminka na mateřské dovolené.

Oddělený, nebo společný účet?

„Nelze jednoznačně říci, která z možných variant společného hospodaření je nejlepší,“ říká Martin Šváb z právního oddělení Provident Financial. „Bez ohledu na to, kdo ve vztahu víc vydělává a přispívá víc do společného rozpočtu, je potřeba, aby se oba partneři dohodli na vhodném hospodaření s penězi, které bude vyhovovat jim oběma,“ dodává. Oba partneři by přitom měli mít také přehled o rodinném rozpočtu a na řešení větších výdajů se spolu dohodnout.

Oddělený, nebo společný účet?

Plusy a mínusy oddělených účtů
+ Svobodné nakládání s vlastními penězi

+ Respekt k soukromí partnera

+ Spravedlivý podíl na společných výdajích

- Zvýšené náklady za vedení účtů (dají se ale vybrat účty, jejichž vedení a správa je zcela zdarma)

-  Problém může nastat při nečekaných větších výdajích domácnosti

-  Partnerovi s nižším výdělkem zůstává pro osobní potřebu méně

 

Plusy a minusy společného účtu
+ Nižší náklady za vedení účtu (případně zcela nulové náklady)

+ Oba partneři mají kontrolu nad hospodařením domácnosti

- Omezená samostatnost při finančních rozhodnutích

- Podmínkou je vzájemná důvěra obou partnerů, podobný pohled na hospodaření s penězi a zodpovědný přístup

11karel11 ( 9. října 2016 12:19 )

Kasu by měl držet ten, kdo se stará o rodinu. Ale když chlap dá do rodiny 5000,- vč. rodinných přídavků a sám si nechá většinu financí, které pro sebe utrácí a rodina je pod hranicí bídy, tak patří takového chlapa vykopnout. Okrádá rodinu a o nic se nestará.

amilkado ( 8. října 2016 05:37 )

To ale stačí v bance udělit manželovi nebo dítěti či rodičům plnou moc k disponibilitě s penězi i v pripadě smrti vlastníka účtu. Pokud disponent sdělí bance, že majitel zemřel, banka vede účet do konce dědického řízení, ale disponující osoba s touto plnou mocí dále s penězi nakládá, jen musí výdaje dokládat do dědického spisu, zeptejte se na to ve své bance. Ví o tom velmi málo lidí a kolik starostí by to ušetřilo

ivarap ( 7. října 2016 23:06 )

Rozhodně nedoporučuji společný účet. V případě úmrtí se k němu do skončení dědického řízení nedostanete. A dědické řízení mnohdy trvá půl roku

Zobrazit celou diskusi