Tanec a veselí, ale i smutek. Romové v Ostravě volili nekrásnější slečnu ze svých řad, jednou z pozvaných ale byla i Natálka Kudriková (9), které byla celá akce věnována. Holčička byla v dubnu 2009 popálena na osmdesáti procentech těla při žhářském útoku na dům romské rodiny.

Organizátoři holčičce darovali během soutěže Miss Gypsy 20 tisíc korun na léčbu, iPhone a kolo. „Ten hrůzný čin se musí neustále připomínat. Dnešní večer proto patří zejména Natálce,“ řekl na pódiu moderátor akce Richard Samko.

Natálka už nemá šanci spočítat lékařské zákroky, při nichž se jí snaží nahradit ohněm spálenou kůži. Ta jí od 2 let, kdy se stala obětí útoku, nedorůstá. Soud sice odsouzeným útočníkům nařídil alespoň náhradu škody, tomu se ale většina z nich jen vysmívá.

„Natálka roste, dospívá, trhá se jí kůže. Teď ji čeká další operace, kdo ví, kolikátá to už je. Ti odsouzení nám poslali asi 5 tisíc za poslední dva roky. Splácí jen dva z nich, to ještě nepravidelně a po stovkách,“ řekla maminka Anna Siváková (34). Platit by měli neonacisté z nařízení soudu 9 milionů…

Maminka Natálku doprovází třetím rokem denně do školy ve Vítkově. Sama by si holčička neporadila. „Baví mě tělocvik a matematika. Moji spolužáci jsou fajn. Až vyrostu, chci být asi fotografkou,“ prozradila po krátkém ostýchání Natálka.

V Budišově nad Budišovkou vede rodina klidný život. „Lidi už poznali, že jsme obyčejná rodina. Něco jako na vesnici to tam máme, je tam klid,“ vyjádřil se tatínek Pavel Kudrik (40). Má co dělat, aby rodinu uživil. Manželku, malou Natálku a její sestry Kristýnu (17), Pavlínku (13) a Kornélii (16). Starší holky jsou na střední škole, léčby Natálky je značně drahá. A nabídka práce je omezená.

Video
Video se připravuje ...

Natálku na soutěži krásně učesali. Karel Janeček

Miss Gypsy organizátoři soutěž pojali v podobném stylu, v jakém probíhají i oficiální soutěže krásy - nechyběla tedy ani promenáda v plavkách, v šatech a rozhovor.

Vítězkou celé soutěže se stala Vanessa Richterová. Ta nyní studuje na střední škole obor Veřejná správa a po maturitě by ráda studovala práva. Jejími koníčky jsou malování portrétů a tancování.

Fotogalerie
6 fotografií