Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vytáčí vás účet za vodu, elektřinu a topení? Známe osm rad, jak ušetřit

  • Autor: ula - 
    23. 10. 2015
    06:00

    Nelíbí se vám výše vašeho účtu za energie? Naučte se šetřit. Paní Věra pamatuje doby, kdy platila zálohy na plyn 600 korun. Dnes platí o tisíc korun víc. Vysoké náklady ji naučily šetřit. Občas jsou její blízcí úspornými opatřeními zaskočeni, paní Věra je ale neoblomná. Ví, že se jí to vyplatí. Naučte se pomocí osmi jednoduchých tipů šetřit jako ona.

  • 1.Regulujte teplo

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock

    Paní Věra má v malém bytě etážové topení. Kolik si tedy pustí, tolik protopí. „Topím jen v místnosti, kde jsem,“ říká. „Spíš se obléknu, než abych tady běhala v tričku,“ dodává. Před lety investovala do výměny oken, takže už jí teplo neuniká. Za radiátor umístila speciální termo fólii, která odráží teplo zpět do bytu. Navíc si koupila pohlcovače vlhkosti, díky kterým také ušetří.


    Optimální teplota pokojů se pohybuje od 18 do 22 stupňů. V předsíni je maximum 18 stupňů, minimum naopak 14. Přitopit byste měli zejména v dětském pokoji.


    Jak mít doma teplo a ušetřit?

     

    • Odvzdušňujte topení, minimálně jednou za tři měsíce. Topení nezakrývejte prádlem.
    • Nechte zataženo. Těžké závěsy udrží teplo, pokud zrovna netopíte. Na noc závěsy zatahujte, teplo udrží i žaluzie. Délka závěsů by měla kopírovat velikost oken.
    • Investujte do regulátoru teploty. Když máte v každé místnosti regulátor, můžete si ověřit, zda není v místnosti přetopeno.
    • Pozor na prach! Pokud pravidelně utíráte prach na topení, děláte dobře. Dejte pozor, aby radiátory nebyly zakryté záclonou nebo nábytkem.
  • 2.Nezapomínejte na úsporné žárovky

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

    Investice do „úsporek“ je pro paní Věru samozřejmostí. Sama říká, že už je má čtyři roky. Svítí pouze v místnosti, ve které zrovna je. Jen v koupelně má normální žárovku, časté zhasínání úsporným žárovkám škodí. „V noci chodím s baterkou, abych zbytečně nesvítila,“ přiznává svérázná seniorka.

     

    Úsporné žárovky spotřebují o 80 procent méně elektřiny než klasické žárovky stejného světelného výkonu. Ještě výhodnější jsou LED žárovky. Klasické žárovky používejte pro krátkodobé osvětlení (koupelna, WC, šatna).

  • 3.Vařte s pokličkami

    ... ... | Shutterstock

    „Při vaření dávejte pozor, aby nešel plamen přes hrnce, a používejte pokličky,“ radí paní Věra. Pokličky totiž zkracují dobu varu a tím i spotřebu elektřiny – až třikrát. Nepřeplňujte rychlovarnou konvici. „Dávám si do ní tolik vody, kolik potřebuji. Když vařím jen pro sebe, používám remosku, ta má menší spotřebu,“ dodává Věra.

     

    Pokud vybíráte sporák, řiďte se energetickým štítkem.

  • 4.Zařiďte si levnější sazbu

    ... ... | Shutterstock.com

    Dříve se levnější elektřině říkalo „noční proud“, dnes je to levnější sazba. Informujte se u svého dodavatele na přesný čas a také, zda můžete levnější sazbu uplatnit. „Přes den mám levnější sazbu od pěti, takže v tu dobu luxuji a peru,“ popisuje Věra a dodává: „Děti a vnoučata ze mě občas mají legraci, když si v tu dobu musí nabíjet mobily, ale ušetříme.“  V době levnější sazby i pere, ale nejvíce na 60 stupňů.

     

    Za každý stupeň navíc při praní se zvedá spotřeba. U většiny prádla postačí vyprat na 40 nebo 60 stupňů. Investujte také do kvalitního pracího prášku, který šetří vaši pračku. Pravidelně také čistěte filtr.

  • 5.Spotřebiče vypínejte úplně

    Ilustrační foto Ilustrační foto | profimedia.cz

    „Vůbec jsem netušila, že když svítí na televizi červené světýlko, že to taky spotřebovává elektřinu,“ řekla paní Věra. Od té doby na noc vše vypíná. Když jede pryč, vypne ze zásuvky vše, kromě lednice. Pohotovostní režim u televize, počítače nebo DVD přehrávače vypínejte. I když je nepoužíváte, odsávají proud. Stejně tak vytahujte nabíječku na mobil ze zásuvky.

  • 6.Šetřete vodou

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

    Paní Věra přiznala, že vodou z pračky splachuje záchod. Také si našla svůj vlastní způsob, jak na vodě ušetřit. „Tady je voda drahá, stojí 85 korun za kubík. Tak si nosím vodu z městského altánu. Po převaření je voda pitná,“ přibližuje svůj způsob. 

    Na vodě lze ušetřit také nákupem úsporného splachovače nebo pákové baterie. Pár desítek korun stojí také např. perlátor, který nasadíte na kohoutek a bude míchat vodu se vzduchem, čímž ušetříte. Nejméně ušetříte, pokud budete mýt nádobí pod tekoucí vodou. Investujte do myčky. Ta vám ušetří až polovinu vody.


    A samozřejmě více ušetříte, pokud se budete sprchovat.

  • 7.Změňte dodavatele

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

    Změně dodavatele energií se paní Věra brání. Nicméně Dalibor Z. Chvátal, finanční analytik, říká: „Porovnejte ceny dodavatelů, spočítejte si svoje náklady a zjistěte, zda už dlouhá léta nepřeplácíte. Ceny energií se totiž neustále mění. Pokud ano, dodavatele změňte, ušetříte tak tisíce korun.“ 

     

    Zjistěte si, jakou smlouvu s dodavatelem máte. Pokud je na dobu určitou, může se automaticky prodloužit, aniž by vás o tom dodavatel informoval. Nebojte se zapátrat po internetu, spočítejte si svoji spotřebu, porovnejte ceny. Pokud nebudete něčemu rozumět, ptejte se, zavolejte na zákaznickou linku. U nového dodavatele by vás měly zajímat nejen ceny, ale také rozsah nabízených služeb, servis a sankce pro ukončení smlouvy. Nejlevnější cena energií ještě nemusí znamenat nejvýhodnější nabídku zrovna pro vás.

  • 8.Úsporný režim na zkoušku

    Ilustrační foto Ilustrační foto | archiv Blesku

    Nevěříte, že na energiích je možné ušetřit? „Zkuste měsíc na energiích šetřit,“ vzkazuje paní Věra. „Nastavte si režim, veškeré výdaje si pište a na konci měsíce je porovnejte s tím předchozím. Jsem si jistá, že zjistíte, že jste ušetřili,“ dodává.


    Máte také nějaké tipy, jak ušetřit? Nebo se nám chcete svěřit se svým příběhem? Napište nám na e-mail domaciekonomka@blesk.cz