Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bankovní účet zdarma? Nuly v sazebníku neznamenají vždy úspory

Běžné účty zdarma nejsou zas tak zadarmo
Běžné účty zdarma nejsou zas tak zadarmo  (Autor: Profimedia, Blesk)
Autor: ula - 
12. září 2015
13:20

Velké banky se rozhodly vyrazit do boje vůči svým mladším konkurentkám a začaly nabízet vedení běžných účtů zdarma. Ale i účet zdarma se může do budoucna pěkně prodražit.

Slova „když budeme vaší hlavní bankou“ představují typickou podmínku pro odpuštění  poplatků za vedení účtu. „Banka sazebník proškrtá, když se upíšete, že na váš účet přibude měsíčně určitá minimální částka, nejčastěji mezi 10 a 15 tisíci korunami. Jinde to nahrazují přímočarou formulací, že vám k nim bude chodit výplata či důchod. Často vám pak nabídnou i bonusové výběry z bankomatů nebo bezplatné bezhotovostní operace,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. A dodává: „Neupisujte se však k  něčemu, co nemůžete do budoucna plnit. Účet zdarma se může hodně prodražit, pokud nesplníte stanovené podmínky.“

Zadarmo?

Některé banky si účtují poplatek za výpis zůstatku z bankomatu a někdy za toto zjištění zaplatíte více než za samotný výběr. Dalším příkladem jsou platby za elektronické bankovnictví nebo správu platební karty. Přestože jde o standardní náležitosti spojené s používáním běžného účtu, v sazebnících bývají tyto služby uvedené odděleně, a to zvláště u velkých bank.

Živobytí z provizí

Naopak nízkonákladové banky vydělávají na provizích z vašich transakcí. Také proto tlačí na některé služby, konkrétně to bývají platby kartou u obchodníků. Řada bank nabídne výběry z bankomatu nebo vedení karty zdarma jen těm, kteří kartou aktivně platí. Požadovat budou buď určitou četnost, nebo úhrnnou výši plateb a bývá jedno, zda utrácíte v obchodech kamenných nebo elektronických.

Největší rozdíl v přístupu bank ke klientům je v moderních technologiích, jako jsou bezkontaktní karty nebo NFC nálepky. „Někde stále nejsou standardem a jinde zase nepatří do standardu zdarma,“ říká Zelený.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi