ONLINE CHAT
Po operaci prostaty unik moči.Při kontrole po vyšetření předepsán pul tablety melipraminu,stav sezlepšil,byl odebrán při další kontrole,že se jedná o zastaralý lék a že to musímm zvladnout sám. Jak neporadil (Václav.K)
Foto
Ale poradit by měl!
Dobrý den, starám se o svou devadesátiletou maminku. Velmi často chodí v nocí na WC, je velice čistotná, přesto má problémy. Existuje i jiný lék než spasmed, který vyvolává zácpu a proto ho maminka odmítá užívat. Děkuji za odpověď. (Jana Bed.)
Foto
Ano, na trhu je několik dalších preparátů, které lze vyzkoušet a mohou mít na zácpu menší vliv.
Dobrý den, jsem žena, věk 56 let. Mám potíže s únikem moči již delší dobu, únik se ale bohužel docela rychle a výrazně zhoršuje - obzvláště po objevení problémů s SI klouby (jsem léčena na neurologii). Souvisí výrazněji oba problémy nebo se jedná o dvě samostatné věci? Děkuji.(Anežka)
Foto
Řada neurologických chorob ovlivňuje močový měchýř a svěrač, proto zde souvislost být může.
Manžel (58) je pět let po operaci prostaty ("odpařená" laserem) poslední dobou si všímám zřejmého úniku moči (zapáchající prádlo, skvrny na prostěradle) Málo pije a nechce nic řešit Jak ho "postrašit" - bude se to zhoršovat nebo se může samo upravit ? Děkuji(Johanna)
Foto
Doporučil bych zkusit ho přimět k návštěvě urologa, nejen z důvodu inkontinence, ale také prevence nádorových onemocnění.
Dobrý den pane docente, jsem asi 6 měsíců po vyoperování celé prostaty bez nálezu karcinomu a drobná inkontinence někdy bývá. Je mi 70 let a řádně cvičením svaly v oblast pánve a hýždí, což pomáhá. Existuje ještě nějaká léčba nebo cvičení. Prosím o doporučení a odpověď. S pozdravem kralert.jiri@seznam.cz (Jiří Kralert Ing.)
Foto
Doporučuji dále pokračovat ve cvičení, unik se zlepšuje ještě dlouho po operaci. Dále lze použít individuální rehabilitační programy k nácviku svalstva dna pánevního, elektrostimulaci či magnetoterapii.
Dobrý den, existuje nějaký lék k "jednorázovému" použití, např. před delší jízdou autobusem ?(Jan P)
Foto
Ano, existují léky v případě hyperaktivního močového měchýře, které se užívá jen v případě potřeby.
Přeji příjemný den pane docente. Chtěla bych se zeptat jaký je další postup, když hyperaktivní močový měchýř nezklidnil ani lék Betmiga (předtím Mictonorm a ještě jeden lék jehož název již nevím) - od gynekologa ? Urolog nezjistil žádný problém. Děkuji předem za odpověď. (Iva - 53 let)
Foto
Doporučil bych nejdříve provést komplexní urologické přešetření a v případě, že se potvrdí hyperaktivní močový měchýř refrakterní na medikamentózní léčbu, tak začít uvažovat o kombinované léčbě různými preparáty nebo aplikaci botulinumtoxinu do močového měchýře.
Dobrý den, inkontinencí jsem trpěl od dětství, absolvoval jsem mnoho vyšetření jako dítě, v pubertě i později a lékaři nikdy nezjistili přesnou příčinu, po zdravotní stránce jsem byl totiž v pořádku, ale absolutně nikdy nedošlo ani ke zlepšení. Stávalo se mi to nepravidelně, někdy 2x týdně, někdy dokonce každý den. I přesto jsem se v dospělosti oženil, ale trápení pokračovalo i v manželství. Když mi bylo 33 let, tragicky mi zemřela milovaná manželka, byl jsem vystaven silnému traumatickému šoku a od toho dne Inkontinence naráz přestala. Uběhlo mnoho a mnoho let, Inkontinence se už nikdy neobjevila, nedokážu si to vysvětlit, že teprve šokový nepříjemný zážitek tuto nemoc vyléčil ze dne na den. (Matyáš)
Foto
Kontinence je úzce vázána na neurologický a psychický stav jedince a tato skutečně může jistě vysvětlit i okolnosti Vaší historie.
Pane docente, mám zbytnělou prostatu-ne moc - potíže při močení mám pouze v noci-sice chodím jen 2x za noc, ale abych nebyl rušen víckrát pomáhám si cvičením (kopulačními pohyby) abych dostal z "nádrže" (moje v noci obsahuje 3-4 menší) , proto po vyprázdnění jedné opakuji cvičení 3-4x. až do úplného vyprázdnění měchýře - trvá mě to cca 5 a vice minut. Přes den jsem zcela bez potíží - silný nepřetržitý proud - bez přerušení. Co s tím. V noci mně to nevadí-operaci nechci. Je to již hraniční urolog. problém ? Díky za odpověď. (Franta Kocourek)
Foto
Určitě, zde je urologické vyšetření na místě.
Dobrý den pane doktore , od dectví trpím ledvinovými kamínky , mel jsem celkem dost zákroků a při posledním mi byla cevkou poškozena močová trubice , zjistil jsem to až po par letech kdy jsem sel na kontrole a lekar mi rekl že mam zuženou mocovou trubici , poslední dobou je to stále horší a do toho mě opet začala pobolívat ledvina (predpokladam že tam opet vyrostl kamínek) mohl by jste mi doporucit nejakou nemocnici nebo kliniku která se specializuje na plastiku mocové trubice ?(Michal)
Foto
Těch dobrých pracovišť je jistě více, určitě mezi ně patří univerzitní a krajská zařízení, i některé vybrané okresní nemocnice.
Dobrý den pán Docent, mám problemy s častým močením aj s unikom moču. Bol som va vyšetrení u urologa, ktorý mi predpísal liek Tamsulosín. Pravidelne ho užíval už viac ako 1 rok a k zlepšeniu neprišlo.Velmi ma to obtažuje, hlavne v noc chodím aj každu hodinu na WC a problém mám s vyprazdnením mechura.Moč mávam trochu akoby zakalený , nepriehladný. Poprosil by som o radu ako mam postupovat v liečeni. Velmi pekne dakujem.(jaroslav.birkus@gmail.com)
Foto
Stav bych konzultoval se svým urologem a snažil se o zjištění příčiny tohoto stavu a nalezení lepšího řešení.
je mi 64 let a mám občas problém vydržet náhlý tlak na močení a občas se mi podaří i kapku povolit , dá se to natrénovat , nebo to je nevratné ?Jinak na prostatu beru prášky a řekl bych , že o tom to není .Dáte radu ? Díky .(Romanno)
Foto
Nutné urologické vyšetření, zjistit příčinu a v řadě případů lze vyléčit či vylepšit.
Jak mirnit štiplavý zápach? Používám vložky, ale ne vždy mám k dispozici toaletu a hrozně se bojím, že "budu cítit". děkuji vam, pane doktore(jana)
Foto
Nejdříve je nutné pokusit se unik léčit podle příčiny. Pokud i tak přetrvává, tak si najít takové absorpční pomůcky a takovou frekvenci jejich výměn, které tento stav nedovolí.
Dobrý den pane primáři... Jde inkontinenci opravdu 100 % vyléčit? Je rozdíl mezi mužskou a dámskou léčbou? Já na to trpím a všimla jsem, že i manželovi se občas stane nehoda -ač to nechce přiznat(Marianna 46)
Foto
V mnoha případech u mužů i u žen lze vyléčit úplně, v některých lze pouze stav vylepšit.
Lze unik moči ovlivnit stravou a pitným režimem?Děkuji za odpověď(Michal 31)
Foto
Ano. Obecně platí, že dráždivá potrava a nápoje vyvolává zvýšenou aktivitu močového měchýře.
Jaké jsou počáteční příznaky mužské inkontinence? Nejsem si jistý, zda netrpím tímto problémem. Děkuji(Vráťa 37)
Foto
Inkontinence sama je příznakem.
hezký den, moc mě trápí časté zaněty močového měchýře a ledvin. Dodržuji všechny zasady a přesto se mi záněty neustále vrací. Myslíte, že to může vyvrcholit inkontinencí? (karolina)
Foto
Tato souvislost jistě dokázána nebyla, nicméně u některých žen se záněty močového měchýře se inkontinence v průběhu života rozvinout může.
Pane Zachovale, při jak silném úniku moči je vhodné začít používat vložky?(dsf)
Foto
Při jakémkoliv. Nejdříve je však nutné urologické vyšetření ke stanovení toho, zda únik nelze skutečně léčit podle příčiny.
Dobrý den, trápí mě únik moči. Ale pánské inkotinenční vložky jsou drahé, nevíte, zda na tyto pomůcky přispívají zdravotní pojišťovny? (jaroslav)
Foto
Ano, do určité míry přispívají - podle stupně uniku moči, který posoudí Váš urolog.
zdravim, jaky je rozdil mezi klasickou zenskou vlozkou ve srovnani s pnaskou inkontinencni? lze panske potreby kupovat diskretne?(Jenicek)
Foto
Absorpční pomůcky se nedělí podle pohlaví, lze užít jakékoli, které vyhovují. V lékárnách či na webu jsou obvykle u všech kvalitních výrobců popsány jednotlivé vložky se všemi svými vlastnostmi. Každý pacient však musí vhodnost používaných vložek vyzkoušet a posoudit sám.
zabira cviceni panevniho dna i u muzu? muze to inkontinence uplne odvratit? děkuji vam za odpoved(tomas)
Foto
Ano, zabírá, ale záleží na typu a stupni inkontinence a schopnostech pacienta cvičením unik moče zlepšit.
Dobrý den, tu a tam se mi přihodí, že mi při větší fyzické námaze trošičku ukápne kapka moči. Je to již počátek inkontinence? Měla bych to začít řešit? Děkuji(Monika 35)
Foto
Jestliže Vás tento problém obtěžuje, je již nejvyšší čas navštívit urologa.
Dobrý den, existuje nějaký způsob, jak nechtěný únik moči regulovat? Např. pitím nějakých čajů, užívání doplňků stravy atd. Děkuji za odpověď(PetrČ)
Foto
Ano, různými preparáty lze únik moči více či méně ovlivnit, ale nejdříve je nutné provést urologické vyšetření.
Prosím o radu Manžel je pět let po operaci prostaty celkem bez obtíží až na občasný únik moči (všímám si já - on nechce řešit) Může se stav horšit a jak postupovat ? Děkuji za odpověď (Johanna)
Foto
Ke stanovené příčiny, prognózy a eventuální léčby je vždy nutné podrobné urologické vyšetření. U Vašeho manžela však může být zásadním problémem nezájem unik moči řešit.
Můj manžel vstává 3x za noc na toaletu, je inkontinentní? Dá se to nějak léčit(Věra L.)
Foto
Jistě, ve většině případů lze léčit.
Je mi 75 let, mám únik moči a pravidelně si kupuji dámské vložky, existují nějaké pomůcky pro muže?(Milan)
Foto
Absorpční pomůcky se nerozdělují podle pohlaví, ale podle savosti a velikosti a dalších vlastností - při správném výběru je pacient vždy uspokojen. Před samoléčbou by však mělo vždy předcházet urologické vyšetření.
Dobrý den, je možné řešit únik moči operativně u mužů ve věku nad 75 let? Děkuji(Jakub)
Foto
Samozřejmě, záleží vždy na posouzení každého individuálního pacienta.
Zdravím, během dne mi ukápne několik kapek, používám papírový kapesník ve spodním prádle jako jistotu, existují nějaké slabé pomůcky na tento problém pro muže?(lukas)
Foto
Samozřejmě, spektrum těchto pomůcek je dostatečně široké. Doporučuji však nejdříve urologické vyšetření - nikoli začít samoléčbou.
Někdy se stane, že mi během dne ukápne několik kapek, znamená to, že už jsem inkontinentní?(tomáš)
Foto
Inkontinence je definována jako jakýkoliv únik. Na druhou stranu při dospívání mužů a během jejich dalšího života se mění anatomické a funkční poměru v těle a řada mužů se setkává běžně s únikem několika kapek, např. po vymočení.
Dobrý den, je možné řešit únik moči tak, že omezím příjem tekutin?(Jiří, praha)
Foto
Tímto způsobem skutečně k úniku dojde. Tento způsob však nikomu primárně nedoporučuji, protože omezení příjmu tekutin může vést k jiným závažným důsledkům pro lidské tělo. urologické vyšetření
Jsem po operaci prostaty a mám trochu únik moči, je to trvalé? Dá se to vyléčit?(Pavel)
Foto
Ano, lze vyléčit nebo zlepšit. Záleží však po jaké operaci prostaty jste a jak dlouho to je. Samozřejmě nejdříve nutné podrobné urologické vyšetření.
Mám tatínka, 80 let, velmi špatně chodí, téměř vůbec, nestíhá doběhnout na toaletu, především v noci nemůže vstát z postele, často mu musím měnit ložní prádlo, má také nadváhu. Dá se takový únik moči nějak řešit?(Jitka)
Foto
Velmi často ano. Je nutné provést základní urologické vyšetření, a dle toho zahájit vhodnou léčbu.
Dobrý den.Problém s inkontinencí mám cca rok a v poslední době se mi stává,že dojde k samovolnému úniku moči když ráno vstávám,nebo najednou silné nutkání a nestačím ani doběhnout na WC Mám 46 let.Děkuji(Eva 46)
Foto
Je to velmi typická obtíž pro ženu v tomto věku. Určitě doporučuji urologické vyšetření a je velmi pravděpodobné, že se najde účinná léčba.
Da se jeste 83lety muz lecit na unik moci? Je v seniorskem zarizeni, chodim ho navstevovat coby rodacka, nachazim ho stale v curankach, pres plenu unika moc pres kalhoty, ponozky do backor, jsem zoufala z toho co vidim, zda se, ze si s nim nevi rady ani personal? (krivakova vlasta)
Foto
V tomto případě bude ovlivnění inkontinence jistě velmi obtížné, ale podle celkového stavu pacienta se lze v některých případech pokusit o zmírnění uniku pomocí léků. Zcela jistě však lze nalézt vhodné absorpční pomůcky tak, aby nebyl "v mokru".