ONLINE CHAT
Zdravím, je lepší si vzít nejprve hypotéku na koupi pozemku a poté další na stavbu domu nebo raději jednu celkovou?(Martin)
Foto
Martine, pokud kupujete pozemek a rovnou řešíte projekt výstavby, tak je vždy lepší řešit hypotéku jednu. Samostatně bych to řešil jen v případě, že bych pozemek kupoval jako investici a stavět začal později.
Hezký den, máte vy sám hypotéku, když je propagujete?:(Viktor M.)
Foto
Pravda je, Viktore, že se právě s manželkou po nemovitostech díváme a protože jsme ani jeden miliony nezdědili, tak si je musíme půjčit :)
Je možné dostat hypotéku, pokud člověk nemá stálé zaměstnání? (Vašek, 33)
Foto
Vašku, důležitý je pravidelný příjem, ne nutně zaměstnání. Banka Vám uzná více typů příjmů - z podnikání (tedy ŽL), z pronájmů apod. Každý z těchto příjmů je však nutné doložit. Na chytryhonza.cz ve srovnávači hypoték najdete, které typy přjmů Vám jednotlivé banky uznají
Je vaše služba objektivní? Máte placené klienty? Děkuji za upřímnou odpověd(Hubert)
Foto
Huberte, každá online služba typu Chytrý Honza nebo Heureka musí být objektivní. Náš obchodní model je, že si klient sám vybere banku a ta nás pak za to odmění.
Je výhodnější pro zjišťování půjčky finanční poradce?(Monika)
Foto
Moniko, platí, že poradci jsou pružnější než banky. Spolupracují s více institucemi a můžou Vám srovnat více nabídek. Sama si pak vyberete tu nejlepší.
Zdravím, mám již několik půjček, které řádně splácím. Přemýšlím teď o hypotéce, myslíte, že moje finanční závazky budou překážkou k jejímu pozitivnímu vyřízení??(jarda)
Foto
Jardo, je to jednoduchá matematika. Pokud Vám měsíčně po zaplacení půjček a osobních nákladů zbyde na splátku hypotéky, tak je pravděpodobné, že Vám ji banka přiklepne. Pokud Vám to nevyjde, tak Vám banka logicky hypotéku nedá
Dobrý den, ráda bych si vzala hypotéku, mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou, přesto se bojím, že částku nebudu moct splatit. Jak by podle vás měl vypadat vhodný kandidát, který si zažádá o hypotéku?(Martina)
Foto
Martino, je to především o selském rozumu a Vaše obava může být namístě. Obecně radím, že pokud splátku utáhne Váš vlastní rozpočet a zároveň máte rezervu na 6-12 splátek, tak do hypotéky běžte. Zároveň zvažte životní pojistku. Pokud se Vám něco stane a zůstanete bez příjmu, banka Vám splátky neodpustí. To pak vyřeší jen pojišťovna.
Jaký bude podle Vás vývoj sazeb u hypoték v nadcházejících dvou letech?(Lukáš Patoček)
Foto
To, Lukáši, neví ani analytici, kteří poslední dva roky tvrdí, že níž už sazby nepůjdou :) Pravdou je, že pokud dojde k posunu dolů, bude to na úrovni pár desetinek, což nemá velký vliv na splátku. Směrem vzhůru mohou jít, až se změní politika ČNB, nebo přijde výrazná změna v ekonomice. Ani jedno, ani druhé dnes nehrozí
Dobrý den, vyplatí se nyní fixovat hypotéku na 7 let, nebo spíše na kratší období? Co přijde se změnou legislativy?(Josef)
Foto
Dobrý den, Josefe, pokud neplánujete kupovanou nemovitost do těch 7 let prodat, nebo hypotéku do té doby jednorázově nedoplatíte, tak bych se 7leté fixace nebál. Úroky jsou dnes nízko a za 7 let budou pravděpodobně o 1-3% výše. Legislativa velké změny v tomto ohledu nepřinese
Dobrý den, neustále mě nahánění finanční poradci a jelikož řeším koupi bytu, tak nevím jestli je dobrá volba volit hypotéku přes finanční poradce, srovnávače, udělat si vlastní průzkum trhu nebo jít k bance u které mám účet? Děkuji(Vašek, Liberec)
Foto
Rozumím, Vašku, klient na hypotéku je velice cenný, proto mají poradci o Vás zájem. Otočte to ve Váš prospěch. Nechte si zpracovat nabídku z více stran a vyberte tu nejlepší. Rozdíly jdou do tisíců, takže za trochu trpělivosti to stojí.
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, manžel pracuje, máme jedno dítě a chceme hypotéku. Bere se mateřská jako příjem (je to víc než 20000 Kč měsíčně) a můžeme žádat o hypotéku teď nebo musíme čekat až nastoupím zpět do zaměstnání? Děkuju za odpověď.(Alice)
Foto
Hezký den, Alice, naštěstí většina bank akceptuje i mateřskou, takže nemusíte čekat. Pro plný přehled, které banky to jsou, zkuste Chytrého Honzu. Online to víte hned
Dobrý den, je teď ideální čas na to si vzít hypotéku? Případně kdy nastane? Děkuji,(Jaroslav)
Foto
Jaroslave, ideální čas je ten, který je ideální pro Vás :) V pořízení nemovitosti bych nesledoval jen výhodnost hypoték, ale spíše jak dobrou nemovitost a za jak výhodnou cenu se Vám podaří najít. To může trvat i měsíce. Nemějte obavu, že se podmínky hypoték výrazně změní. Dnes je dobrý čas vzít si hypotéku, ale to automaticky neznamená, že za rok to platit nebude.
Dobrý den, banky se přetahují o refinancování hypoték klientů nabídkou stále nižších a nižších úroků. Když budu uvažovat o tom, že si převedu hypotéku k jiné bance - budu muset znovu absolvovat celý proces oceňování nemovitosti, dokládání příjmů, apod? děkuji za odpověď.(Kateřina)
Foto
Pěkné odpoledne, Katko, celý proces naštěstí ne. Banky se naučily refinancování řešit jednoduše. Většinou už akceptují původní odhad, často nedokládáte příjmy a jen je potřeba absolvovat trochu byrokracie s vyplňováním žádostí. Ale to za tu úsporu stojí!
Je pravidlem, že dostanu lepší podmínky u svojí banky, kde mam vedený účet nebo stojí za to porovnat nabídky i jinde?(Petr)
Foto
Petře, je to překvapivé, ale většinou ne. Banky se chovají jako operátoři a pro klienta "z ulice" mají často lepší nabídku. Důvodem je právě to, že se spoléhají, že si nabídky neporovnáte a automaticky vezmete jejich první nabídku. Bohužel to spoustu lidí takto dělá. Srovnávejte, srovnávejte, srovnávejte. Mrkněte online na chytryhonza.cz a tam si banku vyberte
Dobrý den, jak rychle se dá hypotéka sjednat, respektive jak rychle dostanu peníze na pořízení nemovitosti?(Lucka)
Foto
Lucko, proces není úplně jednoduchý, ale není to nic, co byste nezvládla. Pokud máte vybranou nemovitost (a třeba složenu rezervaci), tak pro schválení v bance potřebujete od realitky (nebo prodávajícího) návrh kupní smlouvy, dále potřebujete doložit příjmy a nakonec domluvit odhad nemovitosti bankou. Nejdéle trvá odhad - často 5-7 dní. Samotné schválení je otázkou 1-3 dní. Poté se připraví dokumentace jako zástavní smlouvy, návrhy na vklad na katastr apod. To může zabrat opět několik dní. Poté se vše podepíše a jakmile se smlouvy vloží na katastr, banka pošle prodávajícímu peníze. Nejkratší doba, za kterou to stihnete jsou 2 týdny. Nejdelší i 2 měsíce.
Dobrý den, je dnes možné sjednat hypotéku plně online? Děkuji(Jarda)
Foto
Hezký den, Jardo, bohužel ještě úplně ne. Banky mají nastaveny procesy na "papír" a do digitalizace se jim moc nechce, i když je do toho velmi tlačíme. Naštěstí si můžete alespoň nabídky srovnat a skutečně si vybrat tu nejvhodnější hypotéku. Zkuste na chytryhonza.cz - nejdříve si vyberete nabídku a do pár minut vám ji může vyřídit specialista ve Vašem regionu. Takže skoro tak rychle jako online :)
Chtěl bych se zeptat, zda ten nový zákon od prosince změní nějak výrazně podmínky pro udělení hypotéky? Zda stihnout domluvit hypotéku ještě před tímto zákonem? Děkuji Petr(Petr V.)
Foto
Zdravím, Petře, můj názor je, že ovlivní, ale jen lehce. Na 100% financování kupní ceny se už zřejmě nedostanete. Ale pokud plánujete hypotéku do 90%, tak změnu vůbec nepocítíte. Banky mají kritéria pro udělení nastavené dobře a není důvod je měnit. Pokud plánujete pořídit bydlení na hypotéku, není proč čekat. Lepší podmínky nebudou. Ale zároveň není důvod něco kupovat za každou cenu.
Dobrý den, na jak dlouho dobu doporučujte fixaci a proč?(Helena Hájková)
Foto
Heleno, pokud neplánujete hypotéku splatit dříve (například z prodeje nemovitosti), tak fixujte i na 5-7let. Objektivně se s úrokem níže nedostanete a za pár let mohou být sazby zpět na 3-4%
Zdravim, jaký je ideální úrok v nynější době a na co si dát pozor?(Petr)
Foto
Zdravím Vás, Petře, reálné je dostat se po 1,7% bez pojištění a bez povinného účtu. S pojištěním se můžete dostat i na 1,29%. U 100% hypoték je úrok vyšší, často až k 2,5%. Radím u poradců smlouvat a nedat se lehce!
Dobrý den, je pravda, že má na trhu s hypotékami dojít, ke konci tohoto roku, výrazné navýšení úroků a proto je teď ideální doba na její pořízení? Děkuji(Jan)
Foto
Hezký den, Honzo, nenechte se bankami ani novináři strašit. Žádné skokové navýšení úroků v nejbližší době nebude a hypotéky budou výhodné stejně letos jako napřesrok