ONLINE CHAT
Dobrý den, koupil jsem si auto na úvěr z autobazaru a při sepsání smlouvy mi tvrdili, že budu mít RPSN nižší, než při půjčce v bance. Skutečně ho tak uvedli do smlouvy (18%). Jenže doma, když jsem si přepočítal, kolik zaplatím, vyšlo mi RPSN téměř 76%. Jakési sdružení Umbrela teď vybízí, aby podobně postižení jim svěřili své smlouvy, že oni peníze vymohou zpět. Je to možné?(Jiřík)
Foto
Pokud nesouhlasíte s výpočtem RPSN, potom máte možnost obrátit se například na ČOI, která se bude Vaším podnětem zabývat. Výpočet RPSN není snadný a v poslední době o něm mnoho diskutují také odborníci, kteří se ne zcela shodnou na metodice jeho výpočtu. Ohledně sdružení Umbrela Vám odpovědět neumím - jejich nabídku neznám a netuším, na jakém právním základě toto tvrdí. Buďte ale v každém případě i v tomto ohledu ostražitý a opatrný. Není to tak dlouho, co některé společnosti slibovaly, že pro klienty vymohou zpět finanční prostředky za poplatky u bank, nakonec ale u soudu neuspěly a jejich klienti nic nedostali. Všem čtenářům děkuji za jejich dotazy - pamatujte prosím, že pokud si jdete brát úvěr, je potřeba být opatrný. Vybírejte jen mezi značkovými bankovními a nebankovními institucemi, porovnávejte, čtěte smlouvy, a také další relevantní dokumenty, nespěchejte. Registry berte jako ochranu Vás i těch, kdo Vám půjčují. Za celý tým Navigátora bezpečného úvěru se s Vámi loučím, Blesku děkuji za možnost zprostředkovat Vám odpovědi na Vaše dotazy a někdy brzy opět (třeba zde)!
chtěl jsem si půjčit 40 tisíc ve 36 splátkách, a chtěli po mě, abych jim zaplatil celkem 60 tisíc. To přece úrok 50 %. To je lichva, takže by ten úvěr platit neměl, ne?(Jíra )
Foto
Lichva v ČR není stanovena výši úroku, ale jinými parametry. Nepíšete všechny aspekty produktu, který Vám byl nabízen a tedy nemohu jej zodpovědně ohodnotit, ale pokud jste usoudil, že je pro Vás nevýhodný, a pokud jej považujete za lichvu, udělal jste dobře, pokud jste jej nevyužil.
Dobrý den, před několika lety jsem se dostala, díky neplacení alimentů, do situace, že jsem si půjčila u nebankovní společnosti. Jednalo se o půjčku 200 tis. Bohužel jsem se upsala ke splátkám 3700,- měsíčně po dobu 15 let, a navíc půjčka byla podmíněna zástavou bytu. Lehce si spočítáte, že jsem nakonec měla zaplatit přes 600 tis. Na účet mi tehdy přišlo jen 180 tis. s tím, že si zbytek stáhli za poplatky /notářský zápis atd./ Více než dva roky jsem splácela. Ale už to dál prostě nebylo únosné, a tak mne firma vystěhovala, byt prodala, a mně teď uhání exekutor o doplacení smlouvy, tedy rozdíl mězi tím co jsem uhradila a co jsem uhradit měla, o zaplacení z prodeje bytu není ani zmínka. Jak to vidíte Vy ? (Adéla )
Foto
V mnoha ohledech to, co popisujete, splňuje znaky lichvářeského jednání. Nevím bohužel přesnější detaily k případu, ale doporučil bych Vám obrátit se s prosbou o pomoc na poradny, nebo přímo na Finančního arbitra, případně také na Policii ČR. Pokud například finanční prostředky z prodeje Vašeho bytu nebyly využity na pokrytí Vašich dluhů, pak jste byla velmi pravděpodobně podvedena a měla byste se bránit.
Pokud jsou ve smlouvách části napsané výjimečně malým písmem, nečitelně, případně pod čarou, lze se proti tomu bránit i jinak, než že smlouvu prostě nepodepíšu?(Robert)
Foto
Pokud Vám smlouva nesedí, pak je asi nejsnazší cestou nepodepsat ji. Pokud se domníváte, že společnost svým jednáním porušuje pravidla, můžete se obrátit například na ČOI, která to prošetří.
Mam jeste jeden dotaz. Mohu I ja jako duchodce pozadat o osobni bankrot I kdyz uz lete nepodnikam?A kolik to stoji, musi se platit advokat nebo nejake poplatky u zazadani o osobni oddluzeni?(Helena)
Foto
Institutu osobního oddlužení sice v ČR již delší dobu funguje, ale není to proces samozřejmý a snadný. Tento právní úkon můžete provést v případě, že nejste schopni splácet své závazky (30 dnů od uplynutí splatnosti), máte více než 2 věřitele a dostatečný pravidelný příjem. Proces oddlužení při osobním bankrotu je zahájen podáním návrhu na povolení oddlužení u soudu, ke kterému je nutno připojit také návrh na zahájení insolvenčního řízení.Podáním výše uvedených návrhů k příslušnému insolvenčnímu soudu začíná běžet insolvenční řízení. V jeho rámci je rozhodnuto o vyhlášení, případně nevyhlášení osobního bankrotu. Pokud soudce rozhodne o vyhlášení osobního bankrotu, stanoví příslušnou možnost řešení. Tou může být prodej majetku, který jste získali do zahájení insolvenčního řízení, případně vytvoření splátkového kalendáře, který je dlužníkem standardně dodržován po dobu pěti let. V této lhůtě jsou postupně uspokojovány pohledávky vašich věřitelů. Teoreticky tedy můžete na proces oddlužení dosáhnout i Vy a pokud Vám jej soud schválí, bude trvat pět následujících let. Určitě bych ale doporučil obrátit se na odborníky v této věci, kteří Vám mohou pomoci a poradi. Existují i bezplatné poradny.
Dobrý den Včera jsem byl na ČMSS požádat o předčasné splacení ůvěru z důvodu prodeje nemovitosti a požádat o vyčíslení,tam mi bylo zděleno že sankce za to bude 5% z celé částky.Chtěl jsem se zeptat zda li je to v pořádku. Děkuji za odpověď Horčic(Horčic Jaroslav)
Foto
Těch 5% je zákonem daný maximální limit za předčasné splacení úvěru. Z tohoto pohledu je to tedy v pořádku.
Dobrý den, pokud je ve smlouvě rozhodčí doložka, je lépe ji nepodepisovat?(Veronika, Sedlec)
Foto
Rozhodčí soudy jsou nezávislé, je potřeba se vždy podívat na to, jak je rozhodce stanovený, někdy rozhodce je rychlejší než soudy, což může být výhodou. Nic se ale nestane, pokud nepodepíšete, je to Vaše právo.
Dobrý den, prosím, jak zjistím, kde a komu všude dlužím? Mám hodně dluhů u bankovních i nebankovních společností, a už si je ani všechny nepamatuji. Jaké mám možnosti? Děkuji.(Petra)
Foto
Vaše otázka mne lehce děsí - především byste měla vědět, kde jste si půjčila, ke každé půjčce byste měla mít doklady a přehled o tom, jak je splácíte. Pokud nic z toho nemáte, pravděpodobně se o tom, kolik dlužíte, můžete dozvědět z registru - požádejte prosím o výpis z registrů, například od Solusu (www.solus.cz) který je nejvýznamnější, případně od dalších dvou. Následně oslovte společnosti, kterým dlužíte a začněte s řešením svých restů. Jednejte aktivně a rychle. Jakékoli prodlení se Vám nevyplatí. A příště si všechny informace o aktivních úvěrech schovávejte!
Mam hodne splatek z duchodu na dluhy z nepovedeneho podnikani v 90 letech. Na dluhy zbyva jen par stokorun, mam nizky duchod. Existuje nejaka hranice let po kterych pro nevymahatelnost spolecnost dluh odepise? I kdybych zila do 150 let tak uradim jen velmi malou cast dluhu.(Helena)
Foto
Bohužel žádná taková hranice není. Naopak - dluhy, které po komkoli zůstanou, přechází na dědice! Tedy pokud dluhy neuhradíte za svého života, pak je budou doplácet ti, kteří po Vás budou dědit.
uvažoval jsem o půjčce, asi 50 tisíc, a bylo tam rpsn 20 %. je to hodně?(Peter)
Foto
To nelze takto jednoznačně říci - bylo by potřeba znát produkt přesně, abych mohl odpovědět. Ale RPSN 20 % je na českém trhu běžná hodnota.
Dobrý den, moje kamarádka dala svému snoubenci k dispozici své kreditní katy (předtím totiž táhl domácnost on několik let a když přišel o práci, brala kamarádka jako samozřejmost pomoci mu). On ale propadl gambletsrví, během dvou měsíců ji z obou kreditek vybral 400 000 (byl na nich vysoký debet). Pak ji opustil, rozešli se a ona za něj dodnes splácí!!Samozřejmě úroky rostou, je to už 3 roky. a ještě asi rok musí splácet. Dá se to z něj nějak vymahat? Karty mu sice dala k dispocici,ale tohle byl podraz od něj. (Sabina)
Foto
Bohužel je to jeden z mnoha osobních příběhů, kdy láska přinesla problémy v budoucnu. Karty byly bohužel psány na Vaší kamarádku, ona je tedy zodpovědná za to, že z nich bylo vybíráno. Mohla by se samozřejmě obrátit na Policii ČR a ohlásit jejich zneužití, nakolik ale bude úspěšná, těžko říci. Pamatujte - vždy si své finance držte na uzdě a nikdy nedávejte své debetní nebo kreditní karty k dispozici, ani blízkým osobám. Odpovědnost za případně vzniklé dluhy je totiž primárně vždy na tom, kdo tyto finanční produkty vlastní. Podraz to od přítele byl. Od Vaší kamarády bylo nerozvážné karty takto půjčit, a to zcela bez limitu. Nyní má jen malé možnosti k nápravě.
Dobrý den, před několika lety jsem v dobré víře uzavřel půjčku na nákup vozu u fy Cetelem, nějak jsem při podpisu byl popleten (neříkám že to bylo úmyslně od obchodníka, ale neustále opakoval je to půjčka na osmačtyřicet měsíců - já si to již při vlastním podpisu neověřil a podepsal 84 měsíců) RPSN 29,4 % - půjčka 270 000 - splátka 7 090 x 84 = 595 560 Kč tedy 325 560 nad půjčenou částku - nejde s tím něco dělat - není to ofic lichva? mám již zapůjčenou částku + cca 100 000 zaplaceno a v současné době je pro mě výše splátky silně problémová - prosím je nějaká šance se z toho nějak vyvázat? není stanovena max výše RPSN? tato moje je přímo likvidační (Richard)
Foto
Bohužel bez znalosti dalších podrobností k případu se nelze jednoznačně vyjádřit. Obecně lze ale říci, že pokud jste podepsal smlouvu s dobou 84 měsíců, je tato smlouva platná. Opět zde platí pravidlo, že každou smlouvu před podpisem je nutné důkladně přečíst. Výše RPSN v ČR není indikátorem pro lichvu, navíc Vámi uváděná výše RPSN je na trhu běžná. Pokud máte v současné době problémy se splácením, doporučil bych Vám obrátit se přímo na danou společnot a problém s ní řešit. Zodpovědná společnost se spolu s Vámi pokusím nastalé problémy vyřešit - ostatně je i jejím cílem, abyste svůj úvěr mohl doplatit.
Mám problémy s dluhy. Kamarád mi dohazuje firmu, která nabízí oddlužení. Bojim se, ale aby to nebyly podvodníci. Dá se to nějak poznat?(Dluhoš)
Foto
Bohužel není zřejmé, co se oním "oddlužením" myslí. Samozřejmě že budete muset své závazky uhradit. Existují ale dnes možnosti jak především starší úvěry zvýhodnit - je to buď refinancování (tedy že současný úvěr přefinancujete jiným úvěrem od jiné spolenčosti s výhodnějšími podmínkami), nebo konsolidace úvěrů (tedy že více půjček spojíte do jedné a ušetříte díky výhdonějším podmínkám i díky tomu, že platit budete jen jednu půjčku). Vždy ale platí stejná pravidla, jako kdybyste si bral novou půjčku - tedy berte si půjčku jen u bezpečných poskytovatelů úvěru (banky a značkové nebankovní společnosti) a důkladně pročtěte všechny podmínky, které se k takovému produkutu pojí.
Chci si pučit peníze. Dá se nějak poznat, že to není solidní firma ale lichvář?(Sandra)
Foto
Těch pravidel je několik. Než se rozhodnete vzít si úvěr, zjistěte si o společnosti maximum informací – je to banka nebo velká zavedená značková společnost s obchodní historií? Je společnost členem České leasingové a finanční asociace? Kde sídlí? Pokud nevíte, hledejte na internetu, ale informace ověřujte!Pokud jste se už rozhodli, že úvěr skutečně potřebujete, zajděte do několika institucí a zjistěte si podmínky. Zajímat by Vás mělo především, jak dlouho budete platit a kolik měsíčně. RPSN Vám vychází přes 100%? Jsou sankce, pokud nebudete moct splátku poslat, v řádech tisíců či dokonce desetitisíců? Chce po Vás společnost poplatek za poskytnutí půjčky předem? Chcete si půjčit 10 000 Kč a máte ručit domem? To jsou všechno jasné signály, že půjčka bude neseriózní a pokud podepíšete, jednoznačně naletíte lichváři. Když už si vyberete společnost, přečtěte si nejprve, co podepisujete. Tam, kde vám nedají předsmluvní formulář, okamžitě vstaňte a odejděte. Pokud vám společnost tvrdí, že je běžné nechat prázdná místa ve smlouvě s tím, že se to tam pak doplní, lže! A pokud trvá na okamžitém podpisu, pak je to jednoznačná známka neseriozního jednání. Vždy máte právo veškeré smluvní podmínky v klidu prostudovat doma a případně se poradit s blízkými.Nebuďte naivní a nezvěte si rádoby finanční poradce domů. Seriózní úvěrové společnosti mají vždy infolinky (ty ale nezačínají drahými placenými čísly typu 906…) a přehledné webové stránky. Nikdy neposílají svoje zástupce k vám domů! To jsou ale jen některé z rad a doporučení. Obecně - vždy prověřujte, nenechte se tlačit do podpisu. A pokud si nejste jistí, raději vyčkejte. Pospcíhat při půjčení peněz se nemusí vyplatit.
Dobrý den,chi se zeptat na toto.Zkráceně:Nechali jsme dodat a zabudovat okna,ta netěsní,reklamovali jsme mockrát.Firma nekomunikuje,přešla pod jiný název jako že zkrachla ,ale stejné Ičo , máme posudky atd.... vše,ale právník řekl :když půjdeme k soudu vyhrajeme,ale nikdo je nedonutí zaplatit,protože jsou to vlastně chudáci.Sto tisíc pryč,v zimě deky kolem celého domu a jsme vlastně bezmocní.Co tedy s tím?Děkuji Milena(Milena)
Foto
Bohužel je to velmi specifický případ, na který neumím takto snadno odpovědět. Většinou je chyba v takovém případě ve smlouvě, která byla k dílu sepsána. V tomto případě bych například očekával, že část platby za dílo bude uhrazena až po dokončení a předání díla v bezchybném stavu. Využívá se k tomu například depozit finančních prostředků u notářů či právníků. Takovou zástavu je pak možné v případě sporu nevyplatit a domáhat se nápravy. Jak jsem ale psal - nevím, jaká ustanovení má tato konrétní smlouva. Pravdou je, že se bohužel stává, že ačkoli soud poškozený vyhraje, společnost už vlastně neexistuje a není tedy po kom škodu vymáhat. V tomto případě doporučuji radu právníka - pokud ten, kterého jste se ptal odpověděl takto a vy s tím nesouhlasíte, zkuste se zeptat ještě dalšího.
Kolik stojí vymazání z registrů?(Joška)
Foto
Každý registr má svá pravidla. Předpokladem je, že dlužník svůj dluh uhradí. Následně je po nějakou dobu v databázi evidován. Po určité době je podle pravidel registru vymazán. Tento výmaz je přitom automatický (pokud někde není jiný dluh) a bezplatný.
Jak vysoký úrok je v pořádku a kdy už jde o lichvu? Znám společnost, která půjčuje na 200 procentní úrok. Není už to trestný čin? (Dalibor)
Foto
Lichva v České republice není definována výší úroku. Podle českého zákona je lichva trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede. Za Navigátora bezpečného úvěru lze ale říci, že pokud úrok přesáhne 100 %, je takový úvěr minimálně morálně za hranicí. Pokud se domníváte, že společnost, která půjčuje na 200 % úrok jedná v rozporu se zákonem, doporučuji obrátit se na ČOI, která by se takovým podnětem měla zabývat.
Váš dotaz dobrý den chcise zeptat provident jeto lichva nebo ne děkuji za odpovjed (Vaše jméno honza )
Foto
Navigátor bezpečného úvěru sestavuje každý rok žebříček společností, které považuje za bezpečné. Je tedy možné při hodnocení společností vyjít z něho a brát jej jako množinu těch, které jsou bezpečné.
Dobrý den,existuje nějaký věrohodný investor,firma kteří půjčují peníze i lidem v registru?Je těžké se v tomto orientovat někoho takové najít.Děkuji(Fanda)
Foto
Dobrý den, v rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru jsme přesvědčeni o tom, že zodpovědný a bezpečný poskytovatel spotřebitelského úvěru využívá pro svou činnost registrů. Pokud někdo slibuje lidem peníze bez nutnosti kontroly úvěrové minulosti prostřednictvím registru, měli by být spotřebitelé velmi opatrní, osobně bych doporučil služeb takové společnosti nevyužívat.
dobry den pred 12l si muj manzel pujcil u providentu a oni mi stale volaj ,pisou sms ze jim mam uhradit 4500kc jinak mi hrozi exekuce jak se mam proti tomu branit dokonce volaj i mim rodicum kteri se me zrekli hned po narozeni,nic o nich nevim nechapu kde vzali jejich tel.cisla predem moc dekuji za vasi pomoc SLUNICKOVA(SLUNICKOVA )
Foto
Dobrý den, nemohu komentovat Váš konrétní dotaz, protože jej detailně neznám, ale obecně platí, že pokud se domníváte, že máte závazky vůči poskytovateli úvěru vyřešeny, obraťe se nejprve na něj a informujte jej o tom (nejlépe doporučeným dopisem). Pokud nebude na Vaši reklamaci reflektovat, obraťe se na odbornou pomoc - ať již bezplatné poradny, které v republice fungují, nebo na právníka. Každopádně tak čiňte rychle, protože jinak hrozí, že kromě dlužné částky budete platit také úrok z prodlení, případně další sankční poplatky, které nakonec mohou být mnohem vyšší, než samotná půjčka.
Dobrý den, na co jsou jsou ty registry neplatičů? Vždyť k ničemu dobrému nejsou.(Zaro_)
Foto
Dobrý den, poskytují informace pro toho, kdo Vám úvěr poskytuje. Díky nim například společnosti vidí, zda nemáte dlouhodobě problémy se splácením - což naznačuje například předlužení spotřebitele. Zpětně tak chrání i Vás samého - zabraňují Vám, abyste si půjčoval další finanční prostředky ve chvíli, kdy nemáte vyrovnané ty stávající. Brání tak dluhové spirále, která nekončí dobře. Je to dobrý nástroj, ve světe svědčený. Věřím, že i v ČR si na něj spotřebitelé časem zvyknou a budou jej respektovat.
Potřebuju půjčku, abych si mohla koupit do bytu pračku a ledničku. Je výhodnější jít do banky nebo si vzít rovnou půjčku tam, kde si budu spotřebiče kupovat? Nabízejí je totiž i na splátky, ale vždycky jen přes nějakou firmu, co půjčuje peníze.(Lucka)
Foto
Vždy je především dobře si spočítat více nabídek. Udělejte si například jednoduchou tabulku - do ní si dejte počet měsíčních splátek za produkt, ale také všechny poplatky, které jsou s úvěrem případně spojené. A když to sečtete, uvidíte, o kolik fakticky přeplatíte. Ale pozor! To je jen jeden z faktorů, na který si dávat pozoro. Dalším jsou například sankční podmínky (tedy co bude spolenčost dělat, pokud se dostanete do problémů se splácením). I ty důkladně pročtěte a při svém rozhodování zohledněte. Pamatujte - máte čas a je lepší vše důkladně zvážit, než se rychle rozhodovat podle aktuální nabídky, která Vám přide do emailu, nebo ji vidíte někde jinde. A vždy se vyplatí mít v ruce více možností a z nich vybírat. Navíc - nemusíte jít jen do banky. Na trhu působí i značkové nebankovní společnosti, které spotřebitelské úvěry také poskytují, jejich bezpečnost je pro spotřebitele stejná, jako u bank, ale půjčky mohou mít levnější. A i zde platí zlaté pravidlo - porovnávejte jen u bezpečných poskytovatelů úvěru. Ti rizikoví mnohdy mohou na první pohled vypadat "výhodněji", ale tisíce spotřebitelů již dnes ví, že ve skutečnosti tomu tak není!
Dobrý den, prosila bych o radu. Vlastním menší byt na okraji Brna, který pronajímám. Sama bydlím v pronajatém bytě v centru města. Ráda bych si pořídila větší byt,ale na něj nemám peníze. Jak mi doporučujete postupovat? Kdy je výhodné byt prodat a jaký úvěr byste mi doporučil vzít si na doplacení nového bytu a rekonstrukci? Asi bych měla oslovit důvěryhodnou banku, že? Děkuji,Dominika V.(Dominika V.)
Foto
Dobrý den, je velmi těžké odpovídat na Váš dotaz bez hlubší znalosti Vaší aktuální (nejen) finanční situace. Obecně máte asi dvě možnosti - byt, který vlastníte prodat, získané finanční prostředky investovat do nového bydlení a zbývající potřebné finanční prostředky si půjčit. Nebo druhou možností je půjčit si na nový byt celou částku a Vašeho současného bytu, který pronajímáte, využívat jako zdroje příjmu, který Vám pomůže hradit měsíční splátky. Než ale uděláte cokoli, zkuste si sama sestavit finanční plán pro další období - v případě bytu určitě na roky dopředu. Dejte do něho vše, co očekáváte, nebo co by mohlo přijít a uvidíte, zda nakonec na pořízení nového bytu formou půjčky budete mít. Netroufám si však odhadnout, zda je právě nyní správná doba na prodej bytu v Brně.
Je možné nějak zabránit tomu, aby si na moje jméno vzal půjčku někdo jiný? Slyšel jsem o zfalšovaných podpisech apod. A lichvářské společnosti to prý schválně moc neověřují. Nerad bych se někdy zjistil, že někomu dlužím milión i když jsem si nic nikdy nepůjčil.(Machlík)
Foto
Možné zneužití identity je jedním z problémů dneška. Počítače, sociální sítě, dostupnost mnohdy velmi osobních údajů na internetu během pár vteřin, to vše nahrává podvodníkům. Je proto potřeba být vždy opatrný na to, komu poskytujete osobní údaje. V případě ztráty dokladů nebo podezření na zneužití Vašich dokladů je potřeba ihned kontaktovat policii a takový stav nahlásit. Stejně tak neposílat žádné osobní údaje prostřednictvím internetu (včetně emailu!) neznámým osobám. A chránit také svůj počítač a mobilní zařízení (telefon, tablet) před možným zneužitím. Lichváři, upřímně řečeno, moc neověřují nic. Většinou dávají půjčky "na dobré slovo". A mnoho spotřebitelů si myslí, že je to dobře a správně. S těmi se poté sektáváme v různých poradnách, obrací se na nás s tím, co mají dělat. Platí ale vždy zásadní pravidlo - půjčujte si jen od bezpečných (značkových) poskytovatelů spotřebitelského úvěru. Jdete-li k lékaři, také si vybíráte "toho dobrého". Své dítě chcete umístit na "tu dobrou školu". Auto si necháváte spravovat "v tom dobrém servisu" a na dovolenou jezdíte s tou "správnou cestovní kanceláří". Tak si také vybírjte toho, u koho si půjčíte. Jedním z návodů může být náš žebříček Navigátora bezpečného úvěru, který každý rok sestavuje přehled bezpečných poskytovatelů úvěru.
Dobrý den, co si myslíte o finančních poradcích, kteří stále dokola tvrdí, že je pro život nezbytné mít co nejvíc možných pojištění? Bydlím na malém městě a poradenstvím se tu začalo živit dost známých. Stále mi volají a nabízejí další a další produkty, tu pojištění domu, auta, tu pojistku proti blbosti nebo pojištění ovcí!Manželce zase nabízeli aby se pojistila proti rizikovému těhotenství, i když už je jí 40 a další děti neplánujeme!!! Když je odmítnu, klepou si na čelo, že já jsem prohloupil. Jaká pojistka je podle vás dobrá a co už je vyhazování peněz komínem?Díky, Stanislavčík(Robin Stanislavcik)
Foto
To jsou vlastně dvě otázky v jedné. Finanční poradci, pokud jsou profesionálnové a své práci rozumí, mohou pomoci. Bohužel se této profesi mnohdy věnují i ti, kdo o finančních produktech mnoho neví a jejich jedinou snahou je prodat maximum produktů, protože na tom závisí výše jejich odměny. Tedy - finanční poradce nezatracuji, ale stejně jako v jiných profesích, i zde platí - prověřujte a využívejte služeb jen těch kvalitních. Ohledně pojištění je to těžší - bylo by potřeba znát Vás lépe a pochopit Váš život, práci, zájmy, očekávání, ale také finanční situaci. Teprve na základě těchto a mnoha dalších faktorů je možné zodpovědně doporučit správný finanční plán pro Vás i Vaší rodinu, do kterého určitě pojištění v nějaké formě patří. Existuje ale taký "malý základ", který je dobré mít - napříkad pojištění domácnosti...
Banka mi tvrdí, že jsem souhlas se zařazením do registru dlužníků dala automaticky svým podpisem úvěrové smlouvy. Je pravda, že jsem si jí nečetla moc podrobně. Ale neměli mě na to speciálně upozornit? (Kristýna)
Foto
V tomto případě má pravdu banka - během podpisu smluv a dalších dokumentů jste tento souhlas velmi pravděpodobně podepsala. Vždy platí základní pravidlo - čtěte nejen smlouvy, ale také například všeobecné obchodní podmínky a další dokumenty před tím, než je podepíšete. Pamatujte na to, že máte právo vzít si smlouvu domů a v klidu ji prostudovat. Pokud něčemu nerozumíte, poraďte se o tom se svým okolím, případně můžete využít služeb odborných poraden. Pokud si berete jakýkoli úvěr, buďte opatrní - jde přece o Vaše peníze!
Může mě banka dát do registru dlužníků i bez mého souhlasu?(Karel)
Foto
Dobrý den, předem děkuji všem účastníkům dnešního chatu za dotazy. Pro pana Karla - nikoli - banka od Vás musí získat souhlas s tím, aby Vás do registru mohla v případě nesplácení umístit. Zároveň je ale třeba upozornit na to, že bez tohoto souhlasu Vám neposkytne úvěr. Pamatujte na to, že registry nejsou ochranou jen toho, kdo Vám úvěr poskytuje, ale i Vás samého. A nepůjčujte si od těch, kdo slibují půjčky bez registrů. Bývají to rizikoví poskytovatelé úvěrů a půjčka, která na první pohled vypadá bezpečně a výhodně, se může nepříjemně prodražit! Pokud si vezmete půjčku a pravidelně splácíte, pak se nemáte čeho obávat.