Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podzimní nástrahy pro domácí mazlíčky. Jak pečovat o psí zdraví?

Autor: Blesk - 
10. října 2022
08:40

S příchodem sychravého počasí vnímají psi, stejně jako lidé, teplotní změny. I přesto, že se venku dovedou zahřát pohybem, měli by majitelé myslet na jejich zdraví. I pes se totiž může nachladit a onemocnět. Je proto potřeba připravit ho na všechny nástrahy podzimu, aby si společné chvíle v přírodě užil se svým pánem ve zdraví.

U psa, podobně jako u člověka, se až 70 % imunitního systému nachází ve střevech. Základem jeho zdraví je tedy vyvážená strava. Zdravý střevní mikrobiom podpoří prebiotika a probiotika, vitamíny a minerály. Pro správné nakopnutí imunity jsou vhodné také pivovarské kvasnice a bylinky s podobnými účinky jako echinacea či ostropestřec.

Podzimní výlety a procházky mají svá úskalí Podzimní výlety a procházky mají svá úskalí | iStock

Dýňová pochoutka

Starším psům, kteří jsou na chladné počasí citlivější a mívají už navíc i pohybové potíže, je dobré pravidelně podávat kloubní výživu. Prospěje jim i podzimní pochoutka, dýně, která obsahuje vlákninu, antioxidanty, železo a beta karoten. Stačí ji uvařit a přidat do krmení 1 až 2 lžičky.

Základem zdraví psa je vyvážená strava Základem zdraví psa je vyvážená strava | iStock

Stále aktivní klíšťata

I z podzimní vycházky, zejména pak z dovádění ve spadaném listí, si mohou psi donést různé parazity. Klíšťata jsou na podzim velmi aktivní, majitelé psů by proto neměli zapomínat na obojky, pipety a další přípravky, které je odradí. Velké nebezpečí představuje také sametka podzimní, roztoč, který dokáže pejska pořádně pokousat především na méně osrstěných částech těla. Zabírají na něj antiparazitní spreje a šampony. Také zapíchnuté osiny z trav dokážou psovi znepříjemnit život. Po procházce je proto potřeba ho důkladně prohlédnout.

Kouření ohrožuje i mazlíčky

Na domácí mazlíčky číhá ale ještě jedno nebezpečí, které mu způsobuje člověk. Pokud je v domácnosti kuřák, jsou i zvířata v ní zatížena pasivním kouřením. Pevné částečky kouře se jim usazují v srsti a do těla se jim mohou dostat i olizováním. Zvířeti pak hrozí rakovina ústní dutiny, nosu nebo plic. Vdechování kouře může u těch mazlíčků, kteří trpí respiračními onemocněními, vést ke zhoršení dýchacích potíží.

Pasívní kouření psy ohrožuje na zdraví. Vhodnější jsou bezdýmné varianty Pasívní kouření psy ohrožuje na zdraví. Vhodnější jsou bezdýmné varianty | Profimedia

Méně škodlivá varianta

V ideálním případě by měli majitelé zvířat s kouřením přestat. Pokud se neumí nikotinu vzdát, je výrazně méně škodlivější variantou alespoň přechod na bezdýmnou alternativu. Tou je například cenově dostupné zařízení „vše v jednom“ od značky IQOS – lil SOLID, které funguje na principu nahřívání tabáku, nikoli na jeho spalování. Nevzniká tak žádný nebezpečný kouř ani zápach, pouze aerosol obsahující výrazně méně škodlivin. Lil SOLID je kompaktní a praktický, takže ho lze přibalit s sebou i na podzimní procházky a aktivity.

Pasívní kouření psy ohrožuje na zdraví. Vhodnější jsou bezdýmné varianty Pasívní kouření psy ohrožuje na zdraví. Vhodnější jsou bezdýmné varianty | Profimedia

Větší výdej energie

Aby se pes v zimě zahřál, spotřebuje jeho tělo více energie než obvykle. Dostávat by měl tedy více krmení než v letních měsících. Záleží i na tom, zda je zvíře chováno v domácnosti nebo venku. Venkovním pejskům prospěje i lososový olej, který je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin.

Podzimní procházky se psy mají svá úskalí Podzimní procházky se psy mají svá úskalí | iStock

Oblek není rozmařilost

Psí obleček je vhodný pro starší psy, kteří tráví většinu dne ve vytopeném bytě. Udržet příjemnou tělesnou teplotu pomůže i krátkosrstým plemenům. Mladý a zdravý pes se bez kožichu nebo pláštěnky ale obejde. Stačí mu pohyb, kterým se umí zahřát. Oblékat nepotřebují ani psi chovaní venku. Musí mít ale zateplenou boudu, kde budou v bezpečí před vrtochy počasí.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi