Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Slepičí utrpení v Česku skončí. Zeman podepsal zákaz klecových chovů, přitvrdí i pokuty pro tyrany

Aktualizováno -
19. listopadu 2020
14:02
Autor: ČTK, for - 
13. listopadu 2020
19:29

Prezident Miloš Zeman podepsal zákon, který zakazuje klecové chovy nosnic od roku 2027, informoval Hrad. Souhlasil i se zvýšením pokut za týrání zvířat nebo zákazem drezúry v cirkusech a podobných zařízeních.  

Zákazu klecových chovů nosnic prosadil Parlament přes nesouhlas ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Podle něj tato změna znevýhodní české farmáře a umožní dovoz levných vajec zejména z Polska a Pobaltí. Podle Tomana je třeba zákaz chovu nosnic v klecích prosadit v celé EU.

Obhájci zákazu ale argumentovali tím, že nosnice v klecích mají nevyhovující podmínky a trpí stresem a deprivací. Poukazovali také na to, že k zákazu přistoupily například Německo a Rakousko a že obchodní řetězce samy chtějí od prodeje vajec z klecových chovů odstoupit k roku 2025.

Video  „Množitelé mají z novely strach,“ říká její spoluautor. Pro Blesk tlapky jde o jeden z vrcholů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Novela přináší rovněž zákaz drezury lidoopů, šelem a dalších druhů volně žijících zvířat v cirkusech a podobných zařízeních. Zákon také počítá s odškodněním 3000 korun za norka a 3900 korun za lišku, jako kompenzaci majitelům zakázaných kožešinových farem.

Na dvojnásobek, tedy až na jeden milion korun, zvyšuje novela pokuty za týrání zvířat. Důvodem je zpřísnění trestů vězení za tyto zločiny. Minimální pokuta za týrání zvířat v tzv. množírnách, tedy v chovech zaměřených na zisk, je novelou stanovena na 5000 korun a 10.000 korun podle míry provinění.

Ministerstvo zemědělství podle novely bude nově hradit obcím účelně vynaložené náklady, které budou spojeny s umísťováním týraných zvířat do náhradní péče. Novela mimo jiné zakazuje prodej psů, koček a primátů v obchodech se zvířaty.

panda82 ( 14. listopadu 2020 15:44 )

Senát kývl, to je celá jejich práce, ty slepice ještě dlouho nebudou a už je rozhodnuto a kde budou ti senátoři co rozhodli od roku 2027, asi hore kopytama

sorgedoktor ( 14. listopadu 2020 08:21 )

...Metrak psenice stoji vetsinou pet set...Slama taky neco...Dost bych se divil kdyz se zvysi i jine naklady, ze by vejce nezdraz.

krapotkin ( 14. listopadu 2020 00:54 )

Proto Babiš prodal svoje slepičárny s klecovým chovem.

Zobrazit celou diskusi