Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zbídačený Ron měl skončit na talíři. Majitel se ho naštěstí vzdal, vyhlíží nového pána

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
25. března 2020
06:05

Vystrašený, zubožený, sužovaný silnými průjmy. V takovém stavu byl krásný kříženec velkého plemene Ron (1,5), když se ho loni v listopadu ujal spolek Pes nejvěrnější přítel. Majitel se ho naštěstí vzdal. Podle zvířecích záchranářů, kteří jej od něj na základě darovací smlouvy převzali, si jej totiž pořídil prý jen pro, aby ho vykrmil a snědl.

Ron se dostal do péče spolku podvyživený, zapáchající, se silným zánětem v uchu. Při vyšetření se pak ukázalo, že má i další zdravotní problémy, a to nemocná játra. Ten, kdo se ho ujme, musí proto počítat s tím, že Ron bude už celoživotně odkázaný na jaterní dietu.

Ron měl skončit na talíři Ron měl skončit na talíři | Kateřina Lang

Žádné pamlsky

„Musí mít speciální granule a žádné pamlsky. Všechno mimo dietu u něj způsobuje průjmy. Kvůli těmto obtížím už také nikdy nenabere váhu, kterou by s ohledem na svou výšku měl mít. Jinak ho to ale nijak neomezuje. Žádné další zdravotní problémy nemá,“ řekla dočaskářka spolku Ivana Tomanová, která o něj nyní v Rožmitále pod Třemšínem pečuje a připravuje ho k adopci.

Ivana Tomanová se Ronovi věnuje od loňského listopadu Ivana Tomanová se Ronovi věnuje od loňského listopadu | Kateřina Lang

Musí být sám

Ron miluje lidi, je přátelský i k dětem. Nesnáší ale ostatní zvířata. „Zvládne vycházku, samostatně například po zahradě se ale pohybovat nemůže. Bude muset být jedináčkem, tedy jediným zvířetem v domácnosti,“ řekla Ivana Tomanová.

Dodala, že Ron by se hodil k mladším lidem, nebo do rodiny s odrostlejšími dětmi, kde budou mít čas se mu věnovat a brát ho na výlety a procházky. „Je třeba ho venčit na vodítku, protože má tendenci pouštět se za jinými psy. Košík mít nemusí,“ dodala.

Lásku oplatí

Ron je už kastrovaný, zvládá i hygienu, se kterou byl zpočátku na štíru, o vyvenčení si už dokáže říct. Umí i základní povely, jako je sedni a lehni. „Je to úžasný, bezproblémový, milující pes, který lásku, pokud se mu jí dostane, stonásobně oplatí,“ dodala dočaskářka.

Ivana Tomanová se Ronovi věnuje od loňského listopadu Ivana Tomanová se Ronovi věnuje od loňského listopadu | Kateřina Lang

Volejte, pište

Zájemci o Rona mohou kontaktovat spolek Pes nejvěrnější přítel telefonicky, a to na číslech 775 203 832 a 608 203 741, nebo písemně na e-mail pesnejvernejsipritel@seznam.cz.

hejpockej ( 25. března 2020 12:44 )

Vietnamci nas timto ohrozuji, musime s tim neco udelat. Dekujeme spolku za jeho praci.

hejpockej ( 25. března 2020 12:43 )

koronavirus a jiny humus.... tak to dopada kdyz lidi zerou maso z neodcervenych, nemocnych zvirat. A to nejsou jen psy ale i nemocny kravy a prasata. Odnesou to pak vsichni.

Ocicko ( 25. března 2020 08:42 )

Je mi z toho smutno a o to víc si vážím Vaší práce. Jsem na tom podobně. Ujali jsme se dvou velkých psů, kteří měli také skončit ve vietnamské jídelně. I když je to již pět let, nikdy jsme adopce nepřestali litovat, jsou nesmírně oddaní a vděční. Oni to snad vědí.

Zobrazit celou diskusi