V Horních Počernicích má Amazon vybudovat návratové centrum. Původně firma plánovala otevřít sklad na konci příštího roku. Jenže vše se protahuje.

Poté, co se proti němu vzbouřila počernická radnice, se teď ozývají i zastupitelé čtvrté městské části. Kamiony by totiž jezdily přes ni. „Sklad v Počernicích vnímám jako problém pro Prahu 4. Další výrazné zvýšení počtu kamionů může ještě zhoršit kvalitu ovzduší okolo hlavních silničních tahů, tedy jak na Spořilově, tak v Braníku. Nejdříve musí stát dokončit Pražský okruh,“ sdělil Blesk.cz zastupitel Petr Horálek (ČSSD).

A stejné obavy sdílí i Karel Fischer, předseda hnutí Pro Prahu, které má ve čtvrté městské části také zastupitele. „Vychází to na 1600 průjezdů tam i zpět. A jelikož chybí Pražský okruh, tak by vše jelo přes Spořilov. Navíc oni plánují svážet zaměstnance autobusy, to je další dopravní zátěž,“ řekl Blesk.cz Fischer.

Podle něj by bylo logické, aby nová hala vyrostla někde jinde. „Rozhodně bych ji nestavěl 50 kilometrů od letiště, kam se jede po okruhu, který neexistuje,“ dodal.

Magistrát žádá dokumentaci EIA

A teď se navíc objevila další překážka. Magistrát rozhodl, že centrum musí získat dokumentaci EIA, která posuzuje vliv stavby na životní prostředí.

Podle zastupitele a bývalého náměstka pro územní rozvoj Matěje Stropnického (zelení) ale existuje malá pravděpodobnost, že ji dostane. „Šance získat kladné stanovisko v řízení o posouzení vlivů na životní prostředí vidím u Amazonu v Horních Počernicích na okraji Prahy jako nízké, protože není dokončen dálniční okruh a jeho dostavba se ani neblíží,“ řekl Stropnický Blesk.cz.

Firma Amazon zatím nebude další vývoj jakkoliv komentovat. „V tuto chvíli se seznamujeme s rozhodnutím pražského magistrátu a vyhodnocuje dopady, jaké bude mít na budoucnost této investice,“ sdělil Blesk.cz mluvčí Amazonu Karel Taschner.

Upozorňuje také na to, že auta budou využívat i dálnici D10. Firma navíc plánuje postavit několik dopravních staveb.

Nové centrum má být umístěno na okraji Prahy v již existující průmyslové zóně P3 Prague Horní Počernice. V hale o rozloze 40 tisíc m2 firma zaměstná na směnách dohromady tři tisíce lidí, z nichž tisíc přejde z fungujícího centra v Dobrovízi.

Podívejte se, jak vypadá práce v Amazonu v Dobrovízi:
Fotogalerie
28 fotografií