Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládla Praze asi rok. Před třemi měsíci se po řadě neshod rozpadla. Od té doby se stranám nepodařilo vyjednat novou. „Důležitá je vůle všech subjektů najít společnou cestu a vyvarovat se opakování dřívějších chyb. Chci, aby zde vznikla silná a stabilní koalice,“ řekla primátorka.

Do personálních otázek si Trojkoalice nechce od ANO a ČSSD nechat mluvit. „Řekli nám, že by rádi, aby v budoucí koalici nebyla Strana zelených. Jdeme s tím ve čtvrtek na trojkoaliční klub, kde si řekneme, jak dál postupovat,“ řekl Wolf. Termín další koaliční schůzky s ANO a ČSSD se bude odvíjet od stanoviska klubu.

Možností, jak sestavit koalici, je v Praze několik. Jednání se ale podle všeho ocitla v patové situaci. TOP 09 po pondělní schůzce uvedla, že pokud má jednat s ANO, pak samostatně – jako rovný s rovným, tedy zatím bez ČSSD. Podle Wolfa v úterý Trojkoalici partneři informovali, že připravují jednání s ODS a pak s TOP 09. „Uvidíme, jestli nás pak k jednání přizvou,“ dodal Wolf.

Pro ovládnutí většiny v pětašedesátičlenném zastupitelstvu musí koalice v metropoli získat minimálně 33 hlasů. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice skončila na konci loňského října. Od té doby hlavnímu městu vládne roztříštěná rada, která nemá většinu. V radě ani v zastupitelstvu tak do poslední chvíle není jasné, jak budou členové hlasovat a zda mnohdy zásadní materiály projdou, či nikoli.

ANO a ČSSD jednala i s ODS

Už minulý týden jednala Krnáčová a spol. také s dosud opoziční ODS. Ani tady se ale nová koalice nerýsuje. „Společně s ČSSD jsme se setkali se zástupci ODS, která nám předložila několik bodů. Jsem ráda, že jednání pokračují konstruktivně, a rozhodně se o těchto požadavcích budeme dále bavit,“ uvedla Krnáčová. „Znovu se sejdeme v příštím týdnu a do té doby chceme jednat i s dalšími stranami. Myslím, že je v zájmu všech, aby zde vznikla silná koalice, která tu bude vládnout po zbytek volebního období,“ doplnila.

Předseda pražské ODS Filip Humplík pak řekl, že oběma stranám předal programová východiska týkající se Prahy, stejně jako je předal všem demokratickým stranám v pražském zastupitelstvu. Čeho konkrétně se týkají, neuvedl. „Cílem ODS nejsou dozorčí rady, ale stabilní vláda v Praze,“ řekl. „Současnou krizi jsme nezpůsobili, nicméně jsme připraveni ji zodpovědně řešit,“ uvedl po jednání.

Fotogalerie
13 fotografií