Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejčastější závislosti u dětí – alkohol a cigarety

 (Autor: Freepik)
20. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Závislostmi na alkoholu a cigaretách jsou ohrožené nejvíce děti, které se běžně pohybují v prostředí, kde jsou lihoviny a kouření brány jako součásti běžného života. Nejčastější příčiny těchto závislostí u dětí a mladistvých jsou nefungující rodina, nezájem rodičů o dítě, nuda, snaha zapadnout do kolektivu, únik od reality, školy nebo povinností.

Alkohol

Alkohol je nejběžnější droga, s kterou se děti setkávají, v naší společnosti je to droga velmi tolerovaná a její škodlivost je až s podivem zlehčovaná. Pokud dítě začne pít alkohol, může propadnout velmi rychle dalším drogám, takže je to často jen odrazový můstek. Ačkoli je prodej alkoholu regulován a zakázán mladším osobám 18 let, lze ho koupit velmi snadno a děti ho nejčastěji poprvé ochutnají doma v rodině. Vysvětlete dětem, proč je užívání alkoholu rizikové a co může mladému tělu způsobit. Nejrizikovějším obdobím je věk mezi 12 a 18 roky, pokud děti začnou v této době pít alkohol, s největší pravděpodobností budou trpět závislostí i v dospělosti.

Co dělat, aby vaše dítě nepropadlo alkoholu?

  • Neopíjejte se před dětmi, nechoďte domů opilí, buďte dětem dobrý příkladem.
  • Mluvte s dětmi o alkoholu včas, zejména o jeho účincích, rizicích, důsledcích.
  • Mluvte s dětmi i o tom, že není nutné dělat všechno, co ostatní v partě.
  • Také vy sami mějte svůj vlastní názor a nechovejte se stejně jako všichni kolem.

Kouření

Kouření je zlozvyk, kterého se těžko zbavuje, ale závislosti se propadá velmi rychle. Není žádným tajemstvím, že první cigaretu dnešní děti zkouší už ve 12 letech. Je to především vlivem vrstevníků nebo tím, že pocházejí z rodiny kuřáků. Podle posledních informací organizace WHO je v Evropě tzv. epidemie užívání tabákových výrobků, procento mezi mladými a dospělými kuřáky je v podstatě vyrovnané, což je alarmující situace.

Co můžete udělat pro to, aby vaše dítě nekouřilo?

  • Nekuřte, anebo alespoň nekuřte doma před dětmi.
  • Stýkejte se s lidmi, kteří nekouří.
  • Nespojujte s kouřením žádné odpočinkové chvilky nebo cokoli příjemného.
  • Mluvte s dětmi o tom, co kouření způsobuje a proč je tak nebezpečné.

Zvídavost a experimentování patří k dospívání, ale některé typy dětí jsou zkoušením „nových věcí“ přímo přitahovány. Nejčastěji se jedná o děti povahově uzavřené, které těžko navazují přátelství a trpí nízkým sebevědomím. Často pocházejí z problémového rodinného prostředí, ať už jde o nefungující rodinu, rozvádějící se, nebo už rozvedené rodiče s komplikovanými vztahy.

Co ještě můžete jako rodič udělat, aby vaše dítě nepropadlo závislostem na alkoholu a cigaretách?

  • Mějte přehled, jak vaše dítě tráví volný čas a s kým se stýká.
  • Buďte pro dítě správným vzorem.
  • Snažte se nebýt pouze rodič a jen poučovat, ale mluvte s dítětem otevřeně a na rovinu, snažte se mluvit o všem, naslouchat mu.
  • Chvalte ho za úspěchy a při neúspěchu ho podpořte, učte ho, že v životě je normální přijímat i prohry.
  • Mluvte s dítětem o drogách, návykových látkách a důsledcích jejich užívání.
  • Přemýšlejte o tom, jak své potomky vychováváte, naučte své děti v životě obstát a vyrovnávat se s komplikacemi tak, aby nemusely hledat únik v braní drog.

Prevencí těchto závislostí je udělat dětem program, zkuste je přihlásit do pohybových kroužků, využijte příspěvky na pohyb dětí a získejte až 1 000 Kč pro děti od 1 roku do 18 let. Více informací získejte zde.

Pokud již řešíte závislosti s dětmi, můžete využít služby terapeutů a získat až 5 000 Kč. Více informací naleznete zde.