Pondělí 22. dubna 2024
Svátek slaví Evženie, zítra Vojtěch
Oblačno 7°C

Černý česnek podpoří imunitu a pomůže i s cholesterolem

13. října 2022
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Všichni víme, že česnek je velmi zdravá zelenina, která má na naše zdraví blahodárný vliv.  Slyšeli jste ale někdy o černém česneku? Tato v Evropě zatím ne příliš známá novinka toho „umí“ ještě mnohem více. Jeho historie se váže zejména s Taiwanem a Koreou, kde se pravděpodobně začal užívat nejdříve a odtud se rozšířil dále do světa.

Co je černý česnek a jak se vyrábí?

Černý česnek není žádný samostatný druh, jde pouze o speciálně zpracovaný kuchyňský (bílý) česnek. Vzniká tak, že se celé paličky česneku nechávají ve speciálních nádobách zrát při teplotě 60 – 77 °C po dobu 3-4 týdnů. Díky fermentaci se mění barva česneku na černou a dochází k přeměně některých sirných sloučenin na více stabilní a pro tělo lépe vstřebatelné. Během přípravy černého česneku se nepoužívají žádné další látky, jde o čistě biologický proces. Zjednodušeně jde o velice dlouhé a pomalé pečení.

Z pohledu užívání má černý česnek oproti normálnímu česneku velikou výhodu, protože se tímto procesem eliminuje výrazná, ostrá, štiplavá chuť. Černý česnek má šťavnatou mazlavou konzistenci a naopak spíše nasládlou chuť, která je velmi specifická. Narozdíl od bílého česneku nedráždí žaludek a mohou jej tak užívat i lidé, kteří jsou jinak na běžný česnek velmi citliví.

Přírodní zázrak pro naše zdraví

V současné době je velká pozornost věnována tzv. funkčním potravinám, tj. potravinám, které obsahují kromě živin velké množství zdraví prospěšných látek. Jednou z nich je i právě černý česnek, protože obsahuje látky, které mají několik pozitivních účinků na lidské zdraví. V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin včetně velmi známého allicinu (který patří k nejdůležitějším látkám, které jsou v česneku obsaženy) na více stabilní a více pro tělo vstřebatelné sloučeniny.

Použití česneku má dlouhou historii, používali ho již ve starověké Číně, Indii, Mezopotámii či Egyptě. Česnek je významným antioxidantem a pomáhá podporovat přirozenou obranyschopnost organismu, což se nejen v podzimním počasí každému z nás hodí. Významně se také podílí na udržování normální hladiny cholesterolu a lipidů v krvi, podporuje činnost srdce a v neposlední řadě pomáhá při pocitech těžkých nohou.

Kde sehnat černý česnek?

Foto:  TEREZIA COMPANY s.r.o.

Černý česnek můžete sehnat ve formě kapslí, tinktur nebo celých stroužků. Pokud neholdujete specifické chuti a konzistenci černého česneku, doporučujeme vyzkoušet doplněk stravy ve formě kapslí od české rodinné společnosti TEREZIA COMPANY, která působí na českém trhu více než 31 let. TEREZIA Černý česnek je vyroben 100% z přírodních zdrojů. Žádné konzervanty a chemii v něm tedy nehledejte. Tento doplněk stravy je vhodný od 3 let a mohou ho konzumovat i lidé s celiakií. Balení obsahuje 60 kapslí, a při dávkování jedné kapsle denně vám tak vydrží 2 měsíce.