Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čapí hnízdo je podvod a Babišovo uvažování na diagnózu, tvrdí lídr Starostů

Autor: zst - 
12. srpna 2017
12:26

Hnutí Starostů a nezávislých odmítá spolupráci s Andrejem Babišem a hnutím ANO. Přestože jejich mecenáš, miliardář Dalibor Dědek by chtěl opak. Poslanci a republikovému lídrovi Janu Farskému vadí na Babišovi některé návrhy zákonů, ale třeba i to, že podle něj několikrát veřejně lhal. Řekl to v rozhovoru pro sobotní deník Právo. Babiš pro Blesk.cz v reakci uvedl, že podvod zatím nikdo neprokázal a vyčetl Farskému jeho bývalé spojence - Miroslava Kalouska a Helenu Langšádlovou.

Jan Farský bude hlasovat pro vydání šéfa hnutí ANO a jeho pravé ruky k trestnímu stíhání. Babiš a Faltýnek jsou stíháni za možné zneužití dotací v případu Čapího hnízda. „Já jsem v minulosti vždy hlasoval pro vydání. Budu i tentokrát. Jsem přesvědčen, že spravedlnost se nemá hledat ve Sněmovně, ale u soudu,“ řekl nový republikový lídr Starostů. Tím se stal po rozvodu s lidovci.

„Čapí hnízdo je prostě podvod. A on (Babiš) se usvědčil svou prostořekostí. Úsměvné je, že kdyby žádost policie přišla před letošním březnem, tak by se musel pan Babiš podle tehdy platného morálního kodexu hnutí ANO vzdát dokonce členství v ANO. Ale oni to potom v tichosti změnili,“ poznamenal Farský.

V etickém kodexu hnutí ANO nyní stojí: V případě přestupkového řízení či trestního stíhání proti své osobě, reprezentant nebude využívat poslaneckou/senátorskou imunitu a požádá příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání. Reprezentant, proti němuž je zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí.

„On (Babiš) se samozřejmě bude bránit, že to politická kauza je. Ale co je politického na tom, že schoval svou firmu pod anonymní akcie?“ ptá se Farský. „Šetří to i evropský úřad proti podvodům OLAF. Obrana, že je to politická kampaň, je nesmysl. To by z ní musel obvinit i Evropskou unii. To už je na diagnózu,“ doplnil.

Dědek by rád s Babišem spolupracoval

Proti přesvědčení lídra hnutí ale stojí názor podnikatele Dalibora Dědka, který za STAN kandiduje. Ten by chtěl s Babišem spolupracovat. Podle Farského je to ale proto, že k němu má blízko jako k dalšímu podnikateli. Pro hnutí to ale prý nepřichází v úvahu, jak Farský řekl už před dvěma týdny v rozhovoru pro Blesk.cz.

„V názoru na pana Babiše se neshodneme. Máme i osobnostní důvody: pan Babiš několikrát naprosto veřejně lhal, a dokonce přísahal na zdraví svých dětí a vnoučat, že nikdy nebude ovlivňovat média, a přesto se scházel s novináři a domlouval se, kdy který článek uveřejní, aby poškodil svého koaličního partnera. Spolupráce s Andrejem Babišem je nepředstavitelná,“ řekl tvrdě Farský s tím, že jeho hnutí vadí i některé návrhy zákonů, které Babiš prosazuje. Například rušení zastupitelstev nebo zvýhodňování velkých subjektů na úkor malých.

Přisadil si navíc i slovy, že Babišovo hnutí nepovažuje za demokratické. „Vzhledem k tomu, jakým způsobem je řízeno, kdo ho vlastní, včetně jeho značky, tak nemá v sobě demokratické prvky,“ poznamenal.

Babiš: Má kriminalizace je účelová, podvod zatím nikdo neprokázal

„Dotace na projekt farmy byla schválena téměř před 10 lety za hejtmana Bendla. Stranická kolegyně pana Farského Langšádlová byla v komisi, která schválila dotace. Začátkem roku 2013 nařídil speciální audit na farmu Čapí hnízdo spolustraník pana Farského, ministr financí Kalousek. Všechny audity potvrdily, že dotace je v pořádku,“ napsal Babiš v reakci pro Blesk.cz z dovolené v Itálii. Farskému tak vyčetl někdejší spojenectví STAN s TOP 09, které skončilo na přelomu letošního roku.

„OLAF šetří na základě anonymu z ČR a šetření není ukončeno. Kriminalizace mojí osoby a dalších osob u téměř 10 let staré kauzy je účelová. Šetřili to téměř dva roky a ještě 23.7.2017 tvrdil (policista Nevtípil, který kauzu vyšetřuje - pozn. red.), že jsem svědek. Proto jsem přesvědčen, že je to účelově zpolitizované kvůli příštím volbám,“ doplnil na svou obhajobu Babiš.

„Musím připomenout, že dosud žádný orgán nerozhodl pravomocně o tom, že to podvod byl. A to já zásadně odmítám,“ reagoval na Farského ostrá slova šéf hnutí ANO a připomněl mu také obviněného hejtmana za STAN Martina Půtu. Toho stíhá policie za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. I Půta jakoukoliv vinu odmítá.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

VIDEO: Jan Farský byl také hostem Studia Blesk. Co prozradil o rošádách uvnitř STAN před volbami?

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 13. srpna 2017 10:48 )

Nová diagnoza duševní poruchy: STAN

gabreta ( 12. srpna 2017 16:58 )

Soudruh Farský by nejradši, jako svobodník Halík, buržousta Babiše narval makat do Mičelinky, stejně jako ty!

krutazbimbo ( 12. srpna 2017 15:15 )

Jde pořád o jednoho a toho samého pablba zdenkka. Ten trpí chorobnou lhavostí, kromě dalších duševních diagnóz.

hejhej ( 12. srpna 2017 13:28 )

STAN se přidal ke skomírající ČSSD, TOP09 a ODS kampaní proti p. Babišovi. Nejsou schopni nic nabídnout, jenom nesplnitelné lži. Gazdík se projevil jako trouba, znevážil 28. říjen spolu s některými " umělci" stejně jako v pořadu arogantního Krause s nějaký Bradou a sudeťákem Hermanem. NEVOLITELNÍ !!!!!!!

hejhej ( 12. srpna 2017 12:56 )

STAN odmítá spolupráci s Babišem. Pidi strana, která se prezentuje tím, že se na jinou stranu přisaje se svým hloupým Gazdíkem si myslí, že se dostane do parlamentu ? Naivové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa