Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jihočeská ČSSD se vzpírá vedení: Zkusí dostat Zimolu zpátky na kandidátku

Autor: ČTK, val - 
12. června 2017
19:47

Stažení bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky pro letošní volby leží Jihočechům stále v žaludku. Tamní krajská organizace ČSSD chce opět otevřít otázku jeho návratu – Zimolu by její členové rádi viděli na 22. místě. Bude o tom jednat na sobotním výkonném výboru ČSSD současná jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. Informoval o tom lídr kandidátky ČSSD na jihu Čech Ondřej Veselý.

Zimola figuroval v původně navržené nominaci na posledním 22. místě. Proti tomu však bylo celostátní vedení strany, které bývalého hejtmana vyškrtlo. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka argumentoval tím, že by sociální demokracii mohly uškodit kauzy spojené se jménem Jiřího Zimoly.

„Uvědomujeme si, že nemáme moc šanci toto rozhodnutí změnit, ale Ivana Stráská má od nás mandát o tom jednat,“ řekl Veselý po pondělním zasedání krajského výkonného výboru ČSSD.

VIDEO: Jak vidí Jiří Zimola svou budoucnost?

Na kandidátní listině jihočeských sociálních demokratů figuruje momentálně 21 lidí. Poslední pozice zůstává neobsazená.

Po Zimolově vyškrtnutí odstoupili z kandidátky její tehdejší lídr Stanislav Mrvka a také Jindřich Florián a Josef Eigner. Místo nich ČSSD doplnila listinu náhradníky. Zimolovo místo však zůstává stále volné. „Vybrali jsme okruh dalších náhradníků. Z nich by mělo vedení ČSSD vybrat, pokud by na kandidátku nevrátilo Jiřího Zimolu,“ uvedl Veselý.

Zimola patří mezi kritiky současného vedení. Po minulých volbách se také zúčastnil tzv. lánského puče, kdy se několik oponentů současného šéfa strany Bohuslava Sobotky údajně snažilo za jeho zády o jeho sesazení.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 12. června 2017 21:53 )

Mi je podezřelý i ten Zimola. Proč se tak žene do politiky. Asi dobře ví proč. Kdyby byl slušný a poctivý, tak by se politice vyhýbal. Má asi za ušima. Mi to nějak neštýmuje. Zřejmě také nějaké to maslíčko na své halvě.

hejhej ( 12. června 2017 20:13 )

Sobotka se svými podržtaškami, především Zaorálkem a Chovancem se chovají jako diktátoři. Že jim jde o vlastní koryta je jasné od doby, kdy jim začaly klesat preference a nastolili špinavou, odpornou, podrazáckou předvolební kampaň proti panu Babišovi.Koryto především, že nevolitelní socani??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa