Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vzpoura proti Sobotkovi na jihu Čech. Zimolovi lidé „přepsali“ kandidátku

Autor: simao, ČTK - 
5. června 2017
18:35

ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou se v Jihočeském kraji rozpadá kandidátka a přesouvají se na ní jména. Kandidátku opustil její lídr Stanislav Mrvka a stejně tak učinili i Jindřich Florián a Josef Eigner. Všichni reagovali na vyškrtnutí bývalého hejtmana a předsedy jihočeské sociální demokracie Jiřího Zimoly.

Právě bývalý hejtman Jiří Zimola odstoupení Mrvky potvrdil. Na uvolněná místa v kandidátce se nyní posunou náhradníci.

„Zřejmě je to reakce na nedávný zásah vedení ČSSD do naší kandidátky,“ uvedl Zimola. Jihočeští sociální demokraté původně navrhli na kandidátní listinu na 22. místo právě Zimolu. Celostátní vedení ČSSD ho však vyřadilo.

Předseda strany Bohuslav Sobotka to odůvodnil tím, že by sociální demokracii mohly uškodit kauzy spojené s bývalým hejtmanem – myslel tím otázku stavby Zimolova rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a situaci kolem odměn pro management jihočeských nemocnic.

VIDEO: Takhle Jiří Zimola oznámil, že končí jako hejtman. Zvolil prý „chlapské řešení“

„Odstoupil jsem, protože jsem nesouhlasil s direktivním vyškrtnutím Jiřího Zimoly,“ potvrdil jeden z končících mužů oranžové jihočeské kandidátky Jindřich Florián.

Jihočeská ČSSD stála za Zimolou a chtěla, aby jej vedení strany na kandidátce nechalo. Zimola před týdnem vyzval, aby ostatní kandidáti na listině zůstali.

Zimola: Kandidáti, neodstupujte

Po zasedání krajského výboru přitom Zimola uvedl: „Požádal jsem o to, aby kandidáti neodstupovali z kandidátní listiny. Chci, abychom se my všichni zasadili o co nejlepší volební výsledek, avšak bez mojí přímé účasti na kandidátce. Dal jsem přednost sociální demokracii před vlastními zájmy, i když se s důvody vyškrtnutí absolutně neztotožňuji.“

Podle tajemníka jihočeské ČSSD Karla Vrkoče nelze vyloučit ani další změny. „Navrhované kandidátky budeme posílat našim členům ke schválení koncem týdne,“ uvedl dnes Vrkoč.

VIDEO: Zimola po hejtmanském konci chtěl bojovat o Sněmovnu. Centrála ČSSD mu to zatrhla

Místo starosty Jindřichova Hradce novým lídrem Veselý?

Inženýr Mrvka, který měl vést kandidátku, je od roku 2010 starostou Jindřichova Hradce. V minulosti působil jako velitel tamního Vojenského záchranného útvaru.

Nyní by se novým lídrem měl stát bývalý starosta Písku Ondřej Veselý. Musí ho však ještě potvrdit stranické grémium a později všichni členové jihočeské ČSSD, sdělil mluvčí ČSSD Mikuláš Klang.

„Rozhodnutí Stanislava Mrvky i dalších členů jihočeské kandidátky nezbývá než respektovat. Reálně to bude znamenat posun celé kandidátní listiny, kdy novým lídrem se stane Ondřej Veselý,“ uvedl stranický mluvčí.

Zimolovi vytkli chatu i odměny

Samotného Zimolu přitom stály místo hejtmana i kandidáta do sněmovních voleb informace o stavbě rekreační chaty ve Slupečné na Lipně. Zimola a jeho náměstek a stranický kolega Jaromír Slíva stavěli rekreační domy na pozemku předsedy představenstva krajem vlastněné organizace Jihočeské nemocnice Martina Bláhy.

Následně se objevily také informace o nadstandardních odměnách, které Bláha od kraje vedeného Zimolou pobíral (za rok zhruba 7,2 milionu korun). Zimola si později pro Aktuálně.cz postěžoval, že kauza rekreačního domu na Lipně byla podle něj minimálně koordinovaná některými lidmi z vedení jeho strany.

10. dubna se rozpadla jihočeská koalice, 27. dubna Zimola rezignoval na funkci hejtmana a nahradila ho náměstkyně Ivan Stráská (ČSSD). Z volební kandidátky vyškrtlo předsednictvo ČSSD Zimolu 19. května.

Zimola označil důvody pro vyřazení za záminku. A uvedl, že za jeho vyřazením z kandidátky může stát fakt, že jihočeská ČSSD nepodpořila na funkce předsedy a místopředsedy strany Sobotku a Milana Chovance.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zadnice ( 6. června 2017 10:51 )

ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou a spol. jde do kytek!!!

krupan10 ( 6. června 2017 09:40 )

co se dal po Lánském puči do kupy s politickou zrůdou Kalouskem, tak to jde s ním s kopce.

jarda304 ( 5. června 2017 20:22 )

Podpořte Bohouše, Chovance a Špidlu ! A bude v parlamentu po volbách od čssd pokoj...

marlen52 ( 5. června 2017 19:56 )

výborně rozpadá se mu to pod rukama to má za Babiše

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa