Jiří Crha je rozvedený a má dvě děti. Původně chtěl být učitelem, ale před politikou nakonec pracoval jako vedoucí ve firmě pro výrobu měřicích přístrojů. Osm let byl ředitelem Krajského úřadu Jihomoravského kraje, je místostarostou Blanska a od posledních voleb také zastupitelem kraje.

„Pokud bych se dostal do vedení Jihomoravského kraje, preferuji dohodu, jsem člověk kompromisu,“ uvedl Crha, který se šarvátkám snaží vyhnout.

Co dalšího Crha v debatě řekl? Podívejte se na celý záznam:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů z Brna: O pančování vína, přesunu nádraží a falešné mluvčí kraje Blesk.cz

Crha považuje za největší problém kraje dopravní infrastrukturu a nízkou kontrolu neziskových organizací. „Je potřeba prověřit neziskové organizace, protože spousta z nich dotace, z kterých žije, utratí v provozních nákladech. To znamená, že obhajují svoji existenci. A potom se nedostává peněz na ty neziskovky, které jsou prospěšné například v oblasti sociálních věcí nebo zdravotnictví,“ uvedl během debaty. Řešením by podle něj mohly být častější audity.

Coby ředitel krajského úřadu se Crha v roce 2008 zúčastnil hodnocení veřejné zakázky vypsané na vydávání krajských novin. Tuto zakázku později vyšetřovala kriminálka, protože zvítězila nabídka, která byla o 10 milionů dražší než nabídka konkurenční.

„Byl jsem členem komise, která hodnotí tu zakázku, ale to je vždy doporučení do orgánu, který o tom rozhoduje, a o tom rozhodoval rada, já nejsem členem rady,“ hájil se během debaty. Prý si nevzpomíná na konkrétní kritéria. „Ta kritéria byla stanovena tak, že to takhle vyšlo. Samozřejmě pokud vydáváte nějakou tiskovinu nebo noviny, tak je rozdíl, jestli vydáváte tiskovinu, která má čtyři strany, nebo šest stran, jaký je to podklad a tak dále,“ vysvětlil.

Co vzkázal svým voličům během třicetisekundového limitu? Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry jižní Moravy. Co slíbili voličům? Blesk TV

Fotogalerie
6 fotografií