V Česku začalo v pátek úderem 14:00 finále letošních senátních voleb. Ve 27 obvodech lidé rozhodnou především o tom, zda bude mít vládní koalice nadále většinu v obou komorách Parlamentu.

Hlasovat budou moci voliči v obvodech dnes do 22:00, po noční přestávce pak v sobotu od 8:00 do 14:00. Takže vlastně stejně, jako minulý týden při 1. kole, které bylo spojené s komunálními volbami.

Výsledky by měly být známy do sobotního večera. Mezi dnešní voliče bude patřit i prezident Miloš Zeman, který v Praze 5 pomůže zvolit buď advokáta Václava Lásku (za SZ), nebo historika a bývalého šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka (za ODS).

Jednoduchou volbu asi bude mít premiér Bohuslav Sobotka ve volebním obvodu č. 57-Vyškov, neboť má na výběr současného senátora Iva Bárka (ČSSD) a lidovce Romana Celého.

Předseda ODS Petr Fiala, podle něhož by v Senátu měla skončit převaha levice, dá v Brně nejspíš přednost sociologovi a dramatikovi Zdeňku Papouškovi (za KDU-ČSL) před ředitelem brněnské úrazové nemocnice Karlem Doležalem (ČSSD).

Finalistů v senátních volbách je celkem 54. Mezi nimi např. šéf Senátu Štěch, proti kterému se v Pelhřimově postaví zpívající právní Ivo Jahelka (Nestraník za TOP 09). V Lounech by se rád do Senátu protlačil ministr Marcel Chládek (ČSSD), v Kladně Jiří Dienstbier (ČSSD), v Přerově v poslední době kritizovaný ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Na Praze 1 někdejšího rektora UK Václava Hampla vyzve šéf záchranné služby Zdeněk Schwarz, ve Zlíně dojde k patrně dramatickému souboji mezi strůjcem slušovického zázraku a poradce prezidenta Zemana, agrárníkem Františkem Čubou a Alenou Gajdůškovou (ČSSD). V 1. kole je dělilo pouze 0,21%.  .

Hlasovací lístky pro druhé kolo tentokrát voliči nedostali do poštovních schránek, ale vyzvednou si je až u volební komise. Finále senátních voleb se týká 2,85 milionu voličů, z nichž si minulý pátek a sobotu přišlo senátory vybírat 1,1 milionu lidí. Účast tedy byla 38,62 %. V senátním finále bývá zájem voličů nižší. Nejvyšší účast ve 2. kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,6%. Nejnižší byla o dva roky později, kdy finále rozhodlo jen 18,4%.