Šéf komunistů Vojtěch Filip nepovažuje dosavadní výsledky komunálních a senátních voleb za prohru pro KSČM. Jde o reálný stav současného rozložení politických sil v zemi, napsal ČTK k průběžným výsledkům. Ty ukazují, že se komunistům nezdaří obhajoba jednoho senátního křesla.

"Určitě nejde o prohru, jde o reálný stav současného rozložení politických sil v zemi," uvedl k výsledkům Filip. "Já jsem přesvědčen, že přestože jsme dali méně kandidátů než před čtyřmi lety, jsme schopni udržet počet mandátů v obcích a zejména vyjednat obsazení radnic tam, kde jsme měli starosty, místostarosty," řekl České televizi.

Ransdorf s houskou

Komunisté jsou zatím v komunálních volbách s počtem získaných mandátů z velkých stran třetí za lidovci a sociálními demokraty. Nezdá se ale, že by se jim podařilo obhájit 3252 mandátů z posledních voleb.

V Senátu za KSČM obhajovala křeslo Marta Bayerová ve Znojmě. Do druhého kola ale podle všeho nepostoupí. "Je to pro mě zklamání a budeme to muset vyhodnotit, protože v tomto ohledu jsme před dvěma lety ten mandát obhájili. Tady se to nedaří a mrzí mě to, protože naši senátoři byli schopni plnit volební program," poznamenal k tomu Filip v ČT.

Pro Blesk.cz okomentoval volební výsledek i Jiří Dolejš. "Nejsem spokojen s volební účastí, to za prvné. Za druhé, bohužel mě nepřekvapily volby do senátu. My jsme věděli, že tam asi bude problém," řekl poslanec KSČM.

Video
Video se připravuje ...

Rudý pláč: Senátní volby komunisti projeli! Martina Neckářová, Petr Novotný

Raut v KSČM tvořily především obložené housky. Ochutnal je i předseda Filip a pochvaloval si je. Raut ve volebním štábu KSČM, ale býval rozmanitější. Proč letos se na jídle „šetřilo“ vysvětlil pokleslým hlasem. „Čekali jsme, že budeme mít kandidáty do Senátu i ve 2. kole, tak jsme předpokládali, že uděláme klasický raut příští týden,“ přiznal Filip.

Fotogalerie
11 fotografií