Zdravý cukr neexistuje

Určitě jste už slyšeli, že hnědý cukr je »zdravější « než ten bílý, protože obsahuje zdraví prospěšné látky – zejména vápník, hořčík nebo železo. Jde však o rozšířený mýtus. Obsah minerálních látek, kvůli kterým je hnědý cukr doporučován jako »zdravý« cukr, je z výživového hlediska zanedbatelný. Hnědý cukr má stejnou energetickou hodnotu jako bílý.

Hnědý vs. bílý

Přirozená barva cukru není bílá, té se docílí technologickým postupem – rafinací. Ta mimo jiné odstraňuje z cukru i nečistoty, které se do cukrové suroviny dostávají z pole. Jde v podstatě o odbarvování, odstraňování minerálních látek. Bílou barvu tak může mít nejen řepný cukr, ale i třtinový cukr. A stejně tak může být hnědý nejen třtinový cukr, ale i ten řepný.

Koktejl pesticidů

Čaje na detox a hubnutí mají očistit organismus nebo pomoct při redukci váhy. Kromě léčivých účinků si v takovém čaji můžete louhovat i koktejl pesticidů, včetně těch, které Evropská unie zakazuje používat, ale »dovoluje « pít. Neřeší, že i přes neustále se rozšiřující seznam zakázaných účinných látek proti škůdcům rostlin se rezidua (zbytky) zakázaných pesticidů ke spotřebitelům dostanou v bylinách pěstovaných mimo EU.

Dobrou zprávou je, že množství takových pesticidů byla podlimitní a nebyla z hlediska zdraví a konzumovaného množství významná. Nicméně čím méně pesticidů výrobek má, tím lépe. Zcela bez se obešel pouze jeden výrobek z tohoto testu.

Držte se doporučení

Bylinné čaje, jako jsou ty na detox a hubnutí, se většinou nedoporučují dlouhodobě. Směsi bylinek mohou totiž obsahovat nežádoucí látky, které se v některých použitých bylinách přirozeně vyskytují.

Jde o tzv. pyrolizidinové alkaloidy, což jsou sloučeniny, jimiž se rostliny chrání před býložravci. Vysoké dávky těchto látek mohou vést k akutnímu poškození jater, proto se hlídá limit pro sumu těchto sloučenin a žádný z testovaných čajů jej nepřekročil. Nicméně je důležité držet se doporučení (kolik šálků čaje je bezpečné denně vypít) popsaného na krabičce, a to uvádí všichni výrobci.

Nepodléhejte módním trendům

Kupovat si proteinové tyčinky jen proto, že jsou »v módě«, není správný přístup. Každý by měl vědět, co mu taková tyčinka dá a jestli opravdu potřebuje její pomocí zvýšit obsah bílkovin. V běžné zdravé vyvážené stravě jejich nedostatkem rozhodně netrpíme. Navíc za velké peníze si kupujete často to, co byste dohnali sklenkou mléka nebo vejci. A některé tyčinky mohou obsahovat dost cukrů.

Není bujon jako bujon

Pod označením bujon můžete koupit bujon, z nějž připravíte poctivý drůbeží vývar, ale častěji narazíte na glutamát s palmovým tukem v kostce. Takový vývar neobsahuje kvalitní plnohodnotné bílkoviny, které se do tradičního masového vývaru dostávají vařením masa. Takové bujony na bázi soli, palmového tuku a glutamátu rozhodně neslouží jako náhrada kvalitního vývaru.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.