Vznik gulášových polévek souvisí s gulášem jako takovým. Původní guláš, který připravovali maďarští pastevci, se totiž nezahušťoval a byla to spíš polévka z hovězího masa, sladké papriky a cibule. Slovo guláš bylo odvozeno z maďarského »gulya« (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází název gulyás (vyslovováno jako gujáš).
To je ovšem jen jedna z verzí historie guláše. Jiná je mnohem děsivější! Sahá do 9. století, kdy na území dnešního Maďarska přicházely kočovné kmeny, mezi nimi i kmen Maďarů.
Maďaři byli velcí bojovníci a nechávali za sebou mnoho mrtvých. Za nimi, v jejich stopách, putovali kanibalové z kmene Ghúlů, kteří pojídali mrtvoly a na bojištích i ve vyvražděných vesnicích rádi hodovali. Když se nedařilo a Maďaři měli velký hlad, tak odehnali Ghúly od mrtvol a hodovali sami. Záhy se proto ustavilo slovní spojení »jít na ghúláš« – slovo »ghúláš« znamenalo pokrm Ghúlů.
Na rozdíl od kanibalů ale Maďaři lidské maso opékali. Poté, co se usadili v Maďarsku a začali se věnovat zemědělství, slovo »ghúláš« se postupně stalo výrazem pro maso připravované pastevci.
DALŠÍ TESTY BLESKU:
LISTOVÁ TĚSTA - MÍSTO MÁSLA PALMOVÝ OLEJ