Dršťkovka je legendární polévka, která byla podávaná téměř ve všech nádražních restauracích za dob Rakousko-Uherska. A svou roli měla dokonce i v legendárním Menzelově filmu Slavnosti sněženek, kde ji pro kamarády o půlnoci uvařil Jaromír Hanzlík. Ačkoli jsou dršťky ne pro každého pochoutkou, platí, že ve světě jsou považované za prvotřídní delikatesu. Česká dršťkovka pochází z Maďarska, odkud se v době monarchie rozšířila do střední Evropy a říkalo se o ní, že nesmí chybět v žádné pořádné nádražní hospodě.
Podle »držky« se nejmenuje!
Dršťkové polévce se lidově přezdívá »držkovka«, ale rozhodně to není proto, že by měla něco společného se slovem »držka« (od slova drzý). Její název se odvozuje od výrazu »dršť«, kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, a to zejména ty méně cenné (cennější se dodnes nazývají droby).
Vzhled napoví
Svalovina z předžaludků(čepec, bachor a kniha) se v několika cyklech čistí a předvaří, nakrájí se na malé nudličky- dršťky, které jsou v polévce hlavní surovinou. Polévka podle tradičního receptu obsahuje hovězí dršťky, papriku, cibuli, vepřové sádlo, mouku, sůl a směs koření.
S mlékem i s jogurtem
Polévku s dršťkami najdete i v zahraničních kuchyních, s tou naší ale mají pramálo společného. Bulharská dršťková polévka »škembe čorba« se připravuje ve vodě, ke které se přidá mléko a každý si polévku dotváří až na talíři umletými chilli papričkami a utřeným česnekem s octem. V Turecku se setkáte s dršťkovou pod názvem »iskembe čorbasi« s jogurtem, vejci, citronem a cibulí.