14. listopad 2018
Svátek slaví Sáva, zítra Leopold

Test tuzemáků: Místo tradice potopená plachetnice

/
  • Test tuzemáků: Místo tradice potopená plachetnice
    22. prosince 2017 ● 05:00
     

    Nemohli jsme dovážet rum, a tak jsme vymysleli napodobeninu – tuzemák s plachetnicí na etiketě. I když je to vlastně »chemická směs«, je jednou z nejprodávanějších lihovin u nás a vánoční pečení se bez ní neobejde. Jenže ona věhlasná lihovina s plachetnicí ztroskotala...

  • 1.

    Tuzemák

    Tradiční tuzemák se u nás pil už za dob Rakousko-Uherska, a obsah alkoholu v něm byl nejméně 40 %, což platilo ještě v 50 a 60. letech minulého století. Proč právě 40 %? Údajně proto, že při takovém obsahu alkoholu vynikají senzorické vlastnosti a charakteristická chuť a vůně. V 90. letech ale došlo ke změnám ve vyhlášce, která začala po výrobcích tuzemáku požadovat nejméně 37,5 % alkoholu. A protože výrobci tuzemáků, stejně jako jiných lihovin, musí odvádět spotřební daň z alkoholu, začali se zuby nehty držet »moderní tradice «. Z námi testovaných tuzemáků byl pouze jeden, který si udržuje tradiční obsah alkoholu – St. Nicolaus Klasik Tuzemák slovenského výrobce.

    Test tuzemáků: Místo tradice potopená plachetnice

  • 2.

    Méně alkoholu, stejná cena

    Božkov Tradiční je na trhu novinkou od začátku minulého roku. Výrobce k tomuto kroku přistoupil kvůli rostoucím cenám surovin nezbytných pro výrobu tuzemáku. „Jsme si vědomi cenové citlivosti mnoha našich spotřebitelů, a právě proto přicházíme s Božkovem Tradičním s obsahem alkoholu 35 %, který můžeme spotřebitelům nabídnout za doporučenou cenu, na kterou jsou u Božkova zvyklí,“ vysvětlila v tiskové zprávě marketingová ředitelka Stock Plzeň-Božkov Kateřina Harris s tím, že tahle novinka se má svou chutí vyrovnat tuzemáku. Cenově se ale Božkov Tradiční od některých testovaných tuzemáků nelišil a podle chuti spotřebitelů patřil k průměru.

    Božkov Tradiční

  • 3.

    Který je původní?

    Ne všechno, co etiketou připomíná tuzemák, tuzemákem je. Mezi námi testovanými najdete i značky, které mají mnohaletou tradici. Ne jinak je tomu u značky Božkov, která se chlubí už bezmála stoletou historií. Vžili jsme se do kůže běžných spotřebitelů, kteří při nákupu koukají jen na přední stranu etiket, a koupili Božkov, který vzhledem připomíná tradiční tuzemák a nazývá se Tradiční. Jenže o tuzemák nejde, obsahem alkoholu totiž na tuzemák nedosahuje – má ho »pouze« 35 %. A rozdíl od předního obalu »opravdového« tuzemáku, který se jmenuje Božkov Originál, je na první pohled minimální. Pozornější spotřebitelé se však vzadu na lahvi dočtou, že v případě Božkov Tradiční jde o »lihovinu «, zatímco Originál je klasický tuzemák.

    Leon Tuzemák

  • 4.

    Přeslazené lihoviny

    Kromě obsahu alkoholu vyhláška po výrobcích tuzemáků požaduje i max. hodnotu tzv. invertního cukru, která je nejvýše 5 g/l. Tři námi testované výrobky to ale nesplňují. Jeden z nich však není tuzemák, takže se ho požadavek netýká. Zbylé dva – Bousov Bocman Tuzemský a Liqvére Tuzemský – výrobci přeslazují – podle laboratoře mají víc cukru, než požaduje vyhláška, takže se dostávají do křížku s legislativou.

    Božkov Tradiční

  • 5.

    Kvalitní bolehlav

    Kvalitu tuzemáku ovlivňuje hlavně přidané rumové aroma. Jeho součástí je ethylacetát, který se kromě tuzemáků běžně vyskytuje i v aromatu pravých rumů. U nich se jeho koncentrace obvykle pohybuje mezi 8-30 g/hl (u silných pak mezi 150-270 g/hl). Testované tuzemáky ho obsahovaly od 38,5 do 75 g/ hl. Ve zmíněných koncentracích není ethylacetát toxický, může ale i při nízkých dávkách vést k bolestem hlavy nebo nutkání na zvracení. Na druhou stranu tvoří podstatnou součást aromatu a bez něj by tuzemák nechutnal tak, jak chutná. V našem testu jsou jak lihoviny, které mají slabší aroma (nižší hodnotu ethylacetátu), tak i silnější tuzemáky. Výhoda slabších je, že po jejich vypití nebudete další ráno prosit o ránu z milosti, protože budete mít kocovinu. Ale ani silnější nemusí být na škodu, zejména pokud tuzemák používáte do horkého drinku nebo na pečení.

    Liqvére Tuzemský

  • 6.

    Proč tuzemák není rum?

    Ještě před 15 lety měl tuzemák přízvisko rum, jenže v Evropské unii a ve světě je možné používat název »rum« jen pro alkohol vyráběný destilací ze zkvašené cukrové třtiny (konkrétně z melasy nebo ze šťávy z cukrové třtiny), což tuzemák není. Je to vlastně chemická směs – lihovina vyrobená z lihu, vody a rumových trestí, jejichž základ tvoří octan a mravenčan ethylnatý. Je barvený lihovinovým kulérem nebo karamelem a můžou se do něj přidávat vanilin, vanilka a cukr. Někteří čeští a slovenští výrobci reagovali na zákaz používat spojení »tuzemský rum« vtipně a začali prodávat své výrobky názvy například R.U.M. nebo Um.

    Tuzemák Jindřichohradecký

  • 7.

    O půlku panáka méně

    Plní výrobci lahve svých produktů poctivě? Téměř všichni ano. Pro tuzemáky v půllitrových a litrových lahvích platí záporná objemová odchylka, a to do výše –15 mililitrů lihoviny. Liqvére Tuzemský to sice splňuje, ale namísto 1 litru naměřila laboratoř o půlku malého panáka (20 ml) méně.

    Alliance Tuzemák

  • 8.

    Tuzemák není v ohrožení!

    V září tohoto roku médii proběhla zpráva, že náš tuzemák je v ohrožení, protože rumový éter, který je součástí jeho aromatu, může podle studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahovat rakovinotvorné látky (např. furan). Problematika rumového éteru je ale spíš než u alkoholu zásadní u potravin, do nichž se rumové aroma přidává (např. sušenky, pralinky apod.) a které mohou jíst i děti. A zdá se, že pro tuzemák, jakožto tradiční lihovinu, bude udělena výjimka. „I s ohledem na negativní stanovisko EFSA připustila Evropská komise možnost vyjednání výjimky pro další možné užívání rumového aromatu v tradičních alkoholických nápojích pro členské státy, které o uvedené požádají. Nejde tedy o jeho zákaz,“ sdělila Blesku mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková s tím, že Česká republika na udělení předmětné výjimky intenzivně pracuje. „Daná výjimka pro užívání rumového aromatu se dle vyjádření Evropské komise bude projednávat pouze pro tradiční alkoholické nápoje. Další postup v této věci lze očekávat začátkem roku 2018,“ dodala mluvčí.

    Test tuzemáků: Místo tradice potopená plachetnice

  • 9.

    Bez nezdravých ftalátů

    Ftaláty se používají jako změkčovadla plastů (především PVC), jako přísady do kosmetiky nebo se nacházejí i v některých dětských hračkách. Jde o skupinu desítky látek s různými chemickými i toxikologickými vlastnostmi. Některé neškodí, jiné jsou pro zdraví lidí nebezpečné – ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku astmatu a mají negativní vliv na plodnost. Proto je snaha jejich používání omezit a nahradit je jinými, bezpečnějšími změkčovadly. Jakou souvislost ale mají s tuzemáky? Mohou se totiž používat i na změkčení plastového těsnění ve víčku lihovin nebo i na změkčení gumových hadic, které se používají při výrobě. Alkohol ftaláty uvolňuje a ty se pak dostávají do lihoviny. Laboratoř naštěstí v námi testovaných lihovinách nenaměřila žádné.

    Test tuzemáků: Místo tradice potopená plachetnice

  • 10.

    Rumové aroma jinak

    Na případné změny jsou připravení i někteří výrobci rumového aromatu. „Vycházejíce z předpokladu, že bude užití rumového éteru schváleno do aromat pro lihoviny, máme připraveny změny v technologii výroby rumového éteru umožňující minimalizovat obsah furanu a případně dalších látek vyplývajících ze stanoviska EFSA,“ uvádí na webových stránkách největšího producenta rumového éteru u nás – Aroco Praha jednatel Hynek Strnad. Také slibuje, že společnost dokončila vývoj rumového aromatu pro užití do pekařských a cukrářských výrobků, cukrovinek a mléčných výrobků nahrazujícího stávající rumové aroma s rumovým éterem.

    Božkov Tradiční

  • 11.

    Z brambor se už nevyrábí

    Když se řeklo tuzemák, každý si jako synonymum nejspíš vybavil líh vyrobený z brambor. Dříve se z nich sice některé vyráběly, ale dnes to už tak většinou není, protože brambory jsou dražší. Tuzemák se často vyrábí z lihu vyrobeného z melasy (šťáva, která vzniká vylisováním cukrové třtiny či řepy) nebo z obilí. Z etiket se ale původ lihu mnohdy nedozvíte. Jediný výrobce, který to netají, byl Stock Plzeň-Božkov.

    Alliance Tuzemák

  • 12.

    Čtěte více!

    Více testů Blesku naleznete: ZDE!!

  • 13.

    VIDEO: Kontroloři si v obchodech posvítili na vánoční sortiment

    Video
    délka: 03:39
    720p 360p

    Kontroloři si v obchodech posvítili na vánoční sortiment Joj

    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

gabreta: Rusáci tam mají jen minoritní podíl. Majoritu má pořád Rakouská firma Fruko-Schulz, která patří původním vlastníkům.

(22. 12. 2017 22:32)

gabreta: Nevím, kolik Božkov zaplatil za reklamu, ale suveréně nejlepší RUM se vždycky dělal v Jindřichově Hradci, který měl právě na etiketě plachetnici! A co se týká obsahu alkoholu, má jejich "Bum Pražské gardy" pořád 40% a je luxusní! Božkov ještě ujde, ale ostatníma patokama tvářícíma se jako Rum, se dají tak maximálně mazat kuří oka na nohou. Pít určitě ne!!

(22. 12. 2017 22:26)

tomlk007: Božkov za kilo a je to stejný patok jak z pančírny

(22. 12. 2017 21:14)

agfor: Nejlepší byl stejně ten, co dělali v Jindřichově Hradci - tedy do té doby, než likérku koupila ruská mafie.

(22. 12. 2017 13:02)
Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč