Výsledky testu čtěte už v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz
Mošt versus džus!
Vyznejte se v tom!
Sice se běžně mezi spotřebiteli používá výraz »mošt« a »džus«, legislativa ale oba typy nápojů označuje termínem »ovocná šťáva«. Pro ten lze použít i výrazy »džus«, »100%«, »stoprocentní«, »juice« nebo »mošt«. Rozdíl mezi »moštem« a »džusem«, spotřebiteli často používanými výrazy, tkví ve zpracování ovoce. Zatímco »mošt« je vylisovaná šťáva přímo z jablek, v případě džusů jde o šťávu z koncentrátu.
Druhy jablečných nápojů
● Jablečná šťáva
Podíl ovoce je 100 %. Patří sem džusy a mošty. Jablečná šťáva je buď vylisovaná přímo z ovoce, nebo je vyrobená z koncentrátu, což musí být vždy viditelně uvedené na obale. Nesmí obsahovat přidané cukry a jiná přidaná aromata. Výrobce by měl u šťáv z koncentrátu do šťávy vracet její původní aroma.
● Jablečný nektar
Ovocný podíl je minimálně 50 %. Vylisovaná šťáva se ředí vodou a mohou se do ní přidávat i další cukry.
● Jablečný nápoj
Obsah ovoce může být velmi nízký. Jde o nealkoholický nápoj, který je jablečnou šťávou pouze »ovoněný«. Navíc může obsahovat přidané cukry a aromata.
Jablka a z nich vylisované šťávy patří mezi nejoblíbenější druh ovoce a ovocných šťáv. Obsahují vitamin A, C a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek mají draslík, vápník, hořčík, mangan a jód. Jsou výborným zdrojem vlákniny a antioxidantů.
Jaké má účinky?
● Jablečná šťáva příznivě ovlivňuje trávicí soustavu. Pokud ji vypijeme ráno nalačno, pomáhá při zácpě a povzbuzuje činnost střev. Také léčí průjmová onemocnění a účinně detoxikuje organismus.
● Prospívá srdci, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Dále podporuje krvetvorbu a působí preventivně proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.
● Díky vysokému obsahu vitaminů posiluje imunitní systém. Dále je osvědčeným prostředkem při léčbě chřipky, angíny, revmatismu nebo nechutenství.
● Jablka a z nich přímo vylisovaná šťáva obsahují vitamin C a řadu antioxidantů, které fungují jako prevence vzniku rakoviny.