21. listopad 2018
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Test čerstvých sýrů cottage: Výrobci si určují kvalitu sami! Výsledek? Plavou v kelímku

/
  • Test čerstvcýh sýrů cottage:Utopený sýr v kelímku
    13. dubna 2018 ● 06:37
     

    Naslano, nasladko, se zeleninou i s ovocem. Sýr cottage je oblíbenou součástí vyváženého jídelníčku i svačinkou těch, co po zimě hubnou do plavek. Pro sýr charakteristická sýrová zrna by ale rozhodně neměla v kelímku plavat...

  • 1.

    Co jsou cechovní normy?

    Obsah sušiny najdete na obale cottage sýrů vždycky. Zatímco deklarované množství se pohybovalo od minimálně 18 % do 22 %, realita byla trochu jiná, laboratoř naměřila od 17,7 % do 23,9 %. Nejméně měl cottage značky Albert Quality, nejvíce výrobek Madeta. Výrobcům dělalo především problém dodržet to, co slibují. Víc než polovina sýrů měla méně sušiny, než slibovala na etiketě. Nicméně většina z nich se vešla do povolené odchylky. Na hraně byly dva – Pilos a Blaník. Deklaraci nesplnily ani s přihlédnutím k odchylce značky Korrekt a Cremisée.

    Kanapky s cottage sýrem a ředkvičkou

  • 2.

    Polovina marných slibů

    Cottage sýry nemají v současné legislativě žádné kvalitativní požadavky, pouze musí splňovat předepsané požadavky pro sýry. Takže jejich kvalita je plně v rukou výrobců, což je vidět i ve výsledcích testu. Existuje ale tzv. Česká cechovní norma (ČCN), která předepisuje, jak kvalitní mají cottage sýry být.

    Cottage sýr výborně ochutí nejrůznější bylinky

  • 3.

    Kvalita v rukou výrobců

    Jak už to tak v testech bývá, různé značky často mívají stejného výrobce, a stejně tomu je i u cottage sýrů. Převahu v testu měli jednoznačně Slováci. Albert Quality, K-Classic, Boni, Meggle a Tesco, všichni od slovenského výrobce Rajo, měly i velmi podobné analytické výsledky. Z jednoho pásu byly tři polské výrobky. A jeden výrobce stojí i za produkcí sýrů Madeta, Báječný český a Billa. Z jedné (německé) výroby jsou i značky Cremisée a Korrekt. Sýry v rámci uvedených skupin mají velmi podobné výsledky a složení. Největším rozdílem byla chuť, a především cena. Nejlepší v analýze byly výrobky českého výrobce Madeta (sýry Billa, Báječný český a Madeta). Zatímco stejnojmenná značka byla v testu nejdražší a ze tří jmenovaných měla v chuti nejhorší hodnocení, privátní značka Billa byla o víc než 4 koruny levnější a chutnější. Nejchutnější z jmenované trojice byl sýr Báječný český.

    Cottage sýr je oblíbenou dietní potravinou

  • 4.

    Stejní výrobci, různá cena a chuť

    V cechovní normě je uvedené, že není povolený přídavek kaseinu a kaseinátů, které patří mezi mléčné bílkoviny. Ty totiž při analytickém rozboru navyšují čísla celkového obsahu bílkovin. Zajímavé bylo, že »mléčnou bílkovinu« jako ingredienci ve složení měly pouze tři výrobky, všechny od jednoho polského výrobce. Šlo o značky Pilos, Milki line a Blaník. Přitom obsah bílkovin měl první zmiňovaný nejnižší a zbylé dva spíš nižší.

    Cottage sýr s marmeládou

  • 5.

    Přidanou bílkovinou k lepším výsledkům

    Projekt České cechovní normy (ČCN, www.cechovninormy.cz) jsou novodobým nástupcem dřívějších (dnes už neplatných) Československých státních norem (ČSN). Zajišťuje je Potravinářská komora a výrobci, kteří podmínky ČCN (technologický postup výroby včetně určených použitých surovin) splňují, mohou mít na etiketách logo cechovních norem. Na zmíněných webových stránkách si mohou spotřebitelé také zjistit konkrétní požadavky na výrobu a kvalitu a také seznam schválených výrobků.

    Cottage nasladko

  • 6.

    Co jsou cechovní normy?

    Často se na obale setkáte s údajem »prodávající«, »vyrobeno pro« a nebo rovnou jen s názvem prodejce. A občas se dočtete, že dotyčný výrobek byl vyroben v jiné zemi, než pochází prodejce. Ale abyste nemuseli pročítat složení cottage sýrů a zdlouhavě hledat zemi původu, stačí najít grafický ovál – tzv. identifikační značku, kterou musí být označené všechny potraviny živočišného původu.

    Koláč z cottage

  • 7.

    Prodejce není výrobce

    Jde o přírodní čerstvý sýr, který je charakteristický pevnějšími sýrovými zrny, jež jsou rozmíchána ve smetaně a následně dosolena, případně dochucena (např. pažitkou). Mají jemně nakyslou mléčnou chuť a vůni, typickou po tvarohu, jsou mírně slané.

    Cottage se hodí i  jednoduše na chleba či toast

  • 8.

    Co je sýr cottage?

    Některé sýry cottage mají velká sýrová zrna, jiné mají drobné kousky. Je to dáno použitím syřidla. Sýry vyrobené bez syřidla bývají kyselejší a mají drobné kousky. Sýry se syřidlem mají velké kousky a jsou méně kyselé. Syřidlo je přírodní komplex enzymů, které urychlují srážení a zabraňují, aby se tvaroh rozpadl. Jeho přidáním se také zrychluje výroba sýru. Syřidlo jsme našli ve složení tří sýrů. Ale to, že u některých výrobků není uvedeno ve složení, neznamená, že jej výrobce nepoužívá. Může být totiž považováno za pomocnou látku, která není součástí výrobku, a v takovém případě se deklarovat nemusí.

    Pozor na light varianty sýrů!

  • 9.

    Se syřidlem, nebo bez?

    Pozitivní zprávou určitě je, že analýza neodhalila žádné překročení limitů stanovených pro plísně či kvasinky. Většina sýrů byla bez nálezu, kromě výrobku Madeta Jihočeský Cottage, kterému sice laboratoř naměřila kvasinky, nicméně hodnota byla hluboko pod doporučeným limitem. Laboratoř zkoumala i přítomnost bakterie listérie, která způsobuje infekční onemocnění listeriózu a je riziková u potravin, jež se před konzumací tepelně neupravují. U námi testovaných cottage sýrů ale naštěstí žádný nález nebyl.

    Test Blesku - cottage sýr

  • 10.

    Bez plísní, kvasinek a listérie

    Celkový obsah tuku a podíl tuku v sušině není jedno a to samé. Celkový tuk označuje tučnost celého výrobku, zatímco tuk v sušině, jak už název napovídá, je podíl tuku v sušině, tedy v sýru zbaveném veškeré vody. Obsah tuku v sušině se nemusíte u všech cottage sýrů vždy dočíst, ale z výživového hlediska je důležitější vědět celkový obsah tuku. Ten buď výrobci uvádí u složení, nebo se jej můžete dočíst z tabulky průměrných výživových hodnot, kde je uvedená gramáž tuků ve 100 g. Například 4,1 g ve 100 g výrobku, což odpovídá 4,1 %.

    Cottage sýrem plněné hrušky

  • 11.

    Tuk v sušině vs. celkový tuk

    Výborně zasytí, obsahuje dost bílkovin a málo tuku. Výhodou sýru cottage je jeho chuťová neutrálnost, takže se dá kombinovat nasladko i naslano. „Může být vhodnou součástí svačin i hlavních jídel (např. salátů) a jeho výhodou je především vyšší obsah bílkovin při nízkém obsahu sacharidů,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. „Například v porovnání s bílým jogurtem má sacharidů přibližně stejně, ale až čtyřnásobné množství bílkovin,“ dodává.

    Kanapky s cottage sýrem a ředkvičkou

  • 12.

    Svačinka i hlavní chod

    Video
    délka: 01:04
    1080p 720p 360p

    Superpotraviny: mléčné výrobky 

    Fotogalerie
    11 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč