14. listopad 2018
Svátek slaví Sáva, zítra Leopold

Test sardinek v oleji: Pozor na »falešné« sardinky! Je libo hnilobu v plechu?

/
  • Test sardinek v oleji: Pozor na »falešné« sardinky! Je libo hnilobu v plechu?
    10. listopadu 2017 ● 05:09
     

    Na svou velikost »uplavou« velkou vzdálenost – z různých moří až do spíže českých spotřebitelů. Zakonzervované se jen tak nezkazí. Pokud do nich ovšem výrobci »nenamačkají « ryby dlouho mrtvé, které nejsou ani »pravé« sardinky. V testu jsme takové objevili.

  • 1.

    Mohou »smrdět« dřív než třetí den

    Známé přísloví o hostovi a rybě je v případě sardinek víc než pravdivé. Stejně jako u jiných výrobků zpracovaných z rybího masa i u sardinek v konzervě záleží na tom, jak byly čerstvé v době zpracování. Vypovídá o tom hodnota tzv. biogenních aminů, které vznikají ve chvíli, když se maso začne kazit. Zatímco nízké hodnoty se mohou vyskytovat v živých organismech přirozeně, vyšší obsahy mohou znamenat nesprávné zacházení při zpracování ryby. Obvykle je to způsobené delším skladováním při vyšší teplotě a kontaminací bakteriemi, které maso rozkládají.

    Test sardinek v oleji: Pozor na »falešné« sardinky! Je libo hnilobu v plechu?

  • 2.

    Mnohonásobný rozdíl

    Stejně jako u testu rybích prstů a »krabích« tyčinek surimi jsme nechali i tentokrát změřit hodnotu biogenních aminů. Zatímco u minulých testů byly nejvyšší hodnoty 54,5 mg a 201,3 mg, u sardinek byly koncentrace ještě mnohem vyšší. Mezi jednotlivými konzervami se hodnoty skoro 18násobně lišily – od 17 do 300 miligramů na kilogram rybího masa. Nejvyšší koncentraci měl výrobek Five Star. Vysoké hodnoty měl i Blue Bay (77 mg/kg masa). Koncentrace nad 50 mg/kg masa poukazují na to, že se rybí maso mohlo před fi nálním zpracováním rozkládat.

    Test sardinek v oleji: Pozor na »falešné« sardinky! Je libo hnilobu v plechu?

  • 3.

    Není sardinka jako sardinka

    Ne všechno, co se »sardinkami « nazývá, musí být vyrobené z pravých sardinek! Evropské předpisy totiž umožňují výrobcům použít obchodní název Sardinky i pro různé druhy ryb. Jak se v tom vyznat? Stačí číst pozorně etikety. Za opravdovou sardinku se považuje pouze sardinka obecná neboli Sardina pilchardus. Název se dočtete ve složení výrobku uvedeném z boku nebo zezadu obalu. V konzervách označených jako Sardinky můžete najít i jiné druhy ryb, jako jsou například šprot obecný, sleďovec pruhovaný, ančovička, sardel kalifornská, herynk velkoploutvý, sardinka indopacifická, sardinka velkohlavá atd. Často najdete u těchto výrobků i zákonem dané označení »konzervovaný výrobek typu sardinek « (viz box Obaly čtěte pozorně). V našem testu byla většina výrobků z pravých sardinek, pouze dva výrobky byly z jiných druhů ryb – Five Star a Blue Bay, což ale měly uvedené na obale.

    Rybičky se v plechovce »mačkají« už 195 let.

  • 4.

    Limit jen pro histamin

    Laboratoř měřila osm biogenních aminů, nicméně jejich celková suma není legislativně limitována. Neexistují totiž jednotná data ohledně jejich toxicity a jejich součinnosti. Dokonce se stále vedou diskuze o tom, zda limity nastavit. Pro jeden z naměřených biogenních aminů ale je evropskou legislativou určená mezní hodnota – jde o histamin, pro nějž je stanovená koncentrace maximálně 200 mg/kg. U ryb, jako jsou sardinky, může histamin vznikat v momentě, když nejsou ryby okamžitě po vylovení zchlazené (okolo 1 °C) a jsou před zpracováním do konzervy nesprávně skladované. Limit pro histamin je stanovený proto, že ve vyšších koncentracích způsobuje anafylaktický šok. Nadměrný obsah histaminu v rybách může také způsobit onemocnění provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Většina námi testovaných sardinek ale měla nálezy hluboko pod limitem. Nejvyšší hodnotu histaminu – 112 mg/ kg – měl již zmíněný výrobek Five Star.

    Rybičky se v plechovce »mačkají« už 195 let.

  • 5.

    Olejovky, nebo vodovky?

    Sardinkám v konzervě se pro jejich nálev přezdívá »olejovky«. Ačkoli obsah oleje v celém výrobku lze ve většině případů vyčíst z etikety, nás zajímalo, jaký je poměr oleje a vody v samotném nálevu. V obchodech totiž můžete narazit na dva typy »olejovek«: sardinky v rostlinném oleji a sardinky v slaném nálevu a rostlinném oleji. U všech sardinek v rostlinném oleji převažoval olej, zatímco u konzerv, v nichž nálev tvořila slaná voda a olej, bylo vždy větší množství vodné složky. I tak ale byly v rámci obou typů nálevů rozdíly. »Čistě« olejové konzervy obsahovaly oleje v nálevu od 63,7 % do 95,5 %, zatímco sardinky s kombinací slaného nálevu a oleje měly podíl vody od 63,2 % do 91,3 %. Nejolejovější byla konzerva značky Isabel, která byla také podle laických senzoriků nejchutnější. Prakticky jako ryby ve vodě byly sardinky Clever, které vody v nálevu obsahovaly nejvíce. Spotřebitelé je paradoxně hodnotili jako sušší s tuhou konzistencí.

    Rybičky se v plechovce »mačkají« už 195 let.

  • 6.

    Které se skutečně mačkají?

    Nebýt malých rybiček v konzervě, nejspíš bychom neznali význam přirovnání »mačkat se jako sardinky «. Řídí se tím vůbec ještě výrobci? Zjišťovali jsme proto obsah sardinek v plechovce. »Nejvíce« místa měly rybky v konzervě Podravka Eva, jejichž podíl byl necelých 68 %. Oblíbenému přirovnání dostály sardinky La Perla, které tvořily obsah konzervy z bezmála 80 %!

    Rybičky se v plechovce »mačkají« už 195 let.

  • 7.

    Váží, co slibují

    Pozitivním překvapením bylo, že většina výrobců se drží jak celkové hmotnosti výrobku deklarované na obale, tak i hmotnosti sardinek po odkapání. Informaci o gramáži pevného podílu v konzervě jsme nenašli pouze na etiketě Nekton Jadran Sardinky v rostlinném oleji.

    Test sardinek v oleji: Pozor na »falešné« sardinky! Je libo hnilobu v plechu?

  • 8.

    Nepřesolte se

    Stále ze všech stran slýcháme, že přijímáme hodně soli v potravinách. Jak ukázal náš test, i olejovky mohou patřit k významným zdrojům. Ačkoli je nejíme každý den, pokud sníme 100 g, u nejslanějších sardinek tak spořádáme naráz 1,77 g soli. Když si k nim přikousneme rohlík, který obsahuje také dost soli, jsme na třetině doporučené denní dávky. Právě před nadměrným přesolováním varuje Světová zdravotnická organizace (WHO), která doporučuje konzumovat okolo 6 g soli denně. Vysoký příjem soli může způsobovat vysoký krevní tlak a může způsobit i rakovinu žaludku. V našem testu byly konzervy obsahující slaný nálev a olej dvakrát i třikrát slanější než ty sardinky, které byly naložené pouze v oleji. Mezi nejméně slané patřily Nixe, Nekton Jadran, Isabel a La Perla. Nejslanější (1,77 %) byly sardinky Korrekt.

    Test sardinek v oleji: Pozor na »falešné« sardinky! Je libo hnilobu v plechu?

  • 9.

    Obaly čtěte pozorně

    U »konzervovaných výrobků typu sardinek« musí být ve složení uvedený jak český, tak i latinský název a také nesmí chybět název zeměpisné oblasti, kde byly tyto ryby odlovené. Nesmí vás však zmást oblast odlovu a země původu. Zemí původu se totiž rozumí stát, kde došlo k opracování ryb a k jejich konzervaci. »Pravé« sardinky, tedy sardinky obecné, žijí především v Severním, Středozemním, v Marmarském a v Černém moři. Informace zahrnující název oblasti odlovu pro ně není povinná, výrobci ale tento údaj často uvádějí.

    Test sardinek v oleji: Pozor na »falešné« sardinky! Je libo hnilobu v plechu?

  • 10.

    Kůstkami k přísunu vápníku

    I sardinky v konzervě patří mezi ryby, které obsahují kvalitní bílkoviny, a mohou být i výhodným a příjemným zpestřením jídelníčku. „Češi totiž konzumují ryby žalostně málo – okolo 5 kilogramů rybího masa na osobu ročně,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Podle ní mohou být sardinky díky kůstkám, které některé obsahují, také zajímavým zdrojem vápníku. „Výhodnější jsou ty druhy výrobků, kde je co nejvyšší podíl ryb, co nejméně přídatných látek, málo soli. Varianty ve vlastní šťávě či oleji vidím jako výhodnější oproti slanému nálevu, vždy ale záleží na celkovém složení a nutričních hodnotách,“ radí Boháčová. U »olejovek« je ale potřeba počítat s vyšší energetickou hodnotou.

    Test sardinek v oleji: Pozor na »falešné« sardinky! Je libo hnilobu v plechu?

  • 11.

    Čtěte více!!

    Více testů Blesku naleznete: ZDE!!!

    Test sardinek v oleji: Pozor na »falešné« sardinky! Je libo hnilobu v plechu?

  • 12.

    VIDEO: Dali jsme do košíků 80 kilogramů jídla, které každý Čech za rok zbytečně vyhodí.

    Video
    délka: 00:26

    Dali jsme do košíků 80 kilogramů jídla, které každý Čech za rok zbytečně vyhodí. Blesk TV

    Fotogalerie
    10 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

petr11: ...jak je to možný...už i ryby jebú

(10. 11. 2017 06:13)
Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč