Beran
Autor: CNC

15. duben <<< 16. duben >>> 17. duben

Lidé narození 16. dubna jsou Berani.  


Svátek slaví Irena

  • Mužský protějšek: nemá
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Irenka, Irča, Iruška, Irka, Iri
  • Původ: Jméno Irena je řeckého původu. Vychází z řeckého slova "eirénaios", které znamená „mírumilovný“. Irena je tedy „mírumilovná žena“.
  • Povaha: Ireny jsou rodinné typy. Rády také studují. Bývají psychicky nevyrovnané.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení Lva, Raka a Vodnáře

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Světový den hlasu

Den hlasu byl poprvé vyhlášen v roce 1999 v Brazílii. Jednalo se o reakci na zvýšený výskyt zhoubných nádorů hrtanu u tamního obyvatelstva. Od roku 2003 se jedná o celosvětovou oslavu tohoto dne. Česká republika se k oslavě připojila v roce 2009. Nyní se každoročně k těmto oslavám připojuje několik desítek nemocnic a lékařů po celé republice a vyzývají své pacienty k prevenci. Zapojení lékaři nabádají pacienty, ale také širokou veřejnost, aby si svůj hlas, hlasivky a hrtan nechali vyšetřit. Vyšetření je bezbolestné a zabere jen několik minut. Včasné odhalení nemoci mnohonásobně zvyšuje šanci na vyléčení. 

Cílem Světového dne hlasu je poukázat na to, jak je hlas pro člověka důležitý a jakému nebezpečí je denně vystavován. Hlas je základní komunikační nástroj. Hlasu škodí kouření, prašné prostředí, křičení nebo naopak šepot či alkohol a káva. Měli bychom zvýšit ostražitost vůči hlasovým poruchám. Pokud máme nějaké pochybnosti o svém hlasu nebo dlouhodobě chraptíme, měli bychom včas navštívit odborníky na ORL. I když je většina potíží s hlasem dobře léčitelných, neměli bychom zapomínat na prevenci či podceňovat první příznaky nemoci.

1972: Odstartovalo Apollo 16 směrem k Měsíci

16. dubna 1972 došlo k jubilejnímu desátému americkému pilotovanému letu v programu Apollo. Byl pátým, kdy lidé ve 20. století přistáli na Měsíci. Posádce velel zkušený americký vojenský pilot a astronaut John Young, který se stal devátým návštěvníkem Měsíce, jenž vkročil na jeho povrch.

Young v Apollu 16 letěl společně s Thomasem Mattinglym a Charlesem Dukem. Zatímco Mattingly zůstal na oběžné dráze Měsíce, Young s Dukem na Měsíci přistáli a také na něj vystoupili. Po splnění úkolů včetně vypuštění vozítka Lunar Rover se oba vrátili na oběžnou dráhu Měsíce. Vypustili malou družici, odletěli na Zemi a 27. dubna 1972 přistáli na hladině Tichého oceánu zhruba 350 km jihovýchodně od Vánočního ostrova a dva kilometry od čekající americké válečné lodi USS Ticonderoga.

Prvním člověkem, který vstoupil na povrch Měsíce, byl americký pilot, astronaut a univerzitní profesor Neil Alden Armstrong. K této výjimečné události došlo 21. července 1969. Armstrong Poté pronesl slavnou větu: „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.“ Ve vesmíru strávil celkem osm dní a 14 hodin.

 

Kdo se narodil 16. dubna

Svět

  • 1889 – Charlie Chaplin, anglický filmový tvůrce († 25. prosince 1977)
  • 1927 – Benedikt XVI., 265. papež římskokatolické církve († 31. prosince 2022)
  • 1965 – Martin Lawrence, americký herec
  • 1971 – Nataša Zverevová, běloruská tenistka
  • 1977 – Andrej Kollár, slovenský hokejista
  • 1984 – Claire Foy, britská herečka