Vodnář
Autor: CNC

11. únor <<< 12. únor >>> 13. únor

Lidé narození 12. února jsou Vodnáři.  


Svátek slaví Slavěna

  • Mužský protějšek: nemá
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Slavěnka, Slávka, Sláva, Slávinka, Věnka
  • Původ: Jméno Slavěna je slovanského původu. Jeho význam je „žena slovanského národa“, tedy „Slovanka“. Podle jiné teorie se může jednat o doslovný překlad jména Glorie, které znamená „slavná“ nebo „oslavovaná“.
  • Povaha: Slavěny jsou velmi citlivé a těžko se přizpůsobují ostatním. Nesnáší kritiku. Jsou inteligentní, ale neprůbojné.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení RybRaka, Vodnáře a Štíra.

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Den červené ruky

Datum 12. února patří dětem, které nemohou prožít klasické dětství. Den červené ruky je totiž dnem solidarity s dětskými vojáky.

Ozbrojených konfliktů se v celém světě účastní mezi 250 000 a 350 000 dětí. Nejedná se pouze o chlapce, pětinu dětských vojáků tvoří dívky. Děti jsou buď uneseny, nebo je rodiče vojákům předají sami. Někdy tak činí nevědomky a domnívají se, že dítě posílají do školy, jindy svého potomka armádě prodají. V  chudých zemích zmítaných občanskými válkami je to často poslední šance, jak získat alespoň nějaké peníze.

Datum 12. února je shodné s datem, kdy vstoupil v platnost protokol k Úmluvě o právech dítěte o zapojování dětí do ozbrojených konfliktů. Stalo se tak roku 2002. Protokol k Úmluvě přijalo 168 států včetně České republiky. 

Přijetí protokolu zavazuje státy zejména k dodržování hranice 18 let pro vstup do armády, potrestání viníků, kteří dětské vojáky nasazují v bojích, ochranu a azyl bývalým dětským vojákům, financování programů pro návrat dětí do normálního života a zákaz vývozu zbraní do zemí, kde jsou nasazováni dětští vojáci.

Od roku 2002 se každoročně konají akce na podporu dětí, které jsou zavlečeny do bojů. Iniciativa Red Hand Day (Den červené ruky) požaduje, aby byl dodržován Protokol o zapojování dětí do ozbrojených konfliktů. Lidé na celém světě se k akci připojují červeným otiskem své ruky na papír a přidáním vzkazu. Výtvory jsou pak předány do rukou politiků. 

Iniciativa kritizuje i evropské země za nedodržování Protokolu. Kromě vývozu zbraní totiž některé evropské země porušují i stěžejní část Protokolu – že nikdo nezletilý nesmí do armády. Toto ustanovení porušuje Rakousko, Německo, Velká Británie i Nizozemí, kde je možné vstoupit do armády již v 16 nebo 17 letech.

1961: Odstartovala první sonda k cizí planetě

12. února 1961 byla lidstvem do vesmíru vyslána první planetární sonda. Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu (území tehdejšího Sovětského svazu), kde ji i sestrojili, Veněru 1, posléze označovanou COSPAR 1961-003A, v rámci projektu Veněra do vesmíru vynesla raketa Molnija.

Sonda ve tvaru dvoumetrového válce se slunečními bateriemi a anténami měla na palubě magnetometr, který se v umělých družicích a kosmických sondách používá na průzkum magnetosféry a tam, kde se vyžaduje orientace ostatních přístrojů na palubě vzhledem k orientaci magnetického pole, a také detektor ionizovaných částic a mikrometeoritů.

Uvnitř sondy byla malá titanová koule se státním znakem SSSR a symbolikou drah planet Merkur, Venuše, Země a Mars.

Start proběhl úspěšně, Veněru 1 se dostala na oběžnou dráhu nejprve Země a posléze Slunce. Sonda se však po týdnu odmlčela a již se s ní nepodařilo navázat spojení.

 

Kdo se narodil 12. února

Svět