Před kamarády a spolužáky se stydí, přestože maminku či tatínka milují. Trpí odloučením, stýská se jim. Rodiny se ocitají ve finančních problémech, tíživou situaci zažívají zejména v období svátků. Rodič odpykávající si trest jim často nemá šanci ani dát dárek pod stromeček.

Naději a radost dětem odsouzených přináší organizace Mezinárodní vězeňské společenství (MVS), které se Blesk věnuje v projektu Srdce pro vás během listopadu.

 

„Podle odhadů jde asi o 30 tisíc dětí. Prožívají smutek, nejistotu a strach,“ říká ředitelka organizace Gabriela Kabátová. Na příkladu popisuje, co mnohdy člověka ani nenapadne. „Děti, kterým jeden z rodičů zemře, jsou okolím litovány. Kdežto když má rodiče ve vězení, okolí s ním nemá soucit, někdy bývá i terčem šikany. Právě takové dítě potřebuje velkou pozornost a péči. Vždyť ono nic neprovedlo, nemůžeme ho trestat,“ upozorňuje Kabátová. Jednou pomocí je projekt Andělský strom.

Lidé z organizace dárky pečlivě zabalí a přidají k nim osobní dopis od tatínka nebo maminky.
Autor: MVS

Co je Andělský strom?

✦ Ve spolupráci s věznicemi vybírá MVS odsouzené, kteří jsou se svými dětmi v kontaktu, ale nemají peníze na zakoupení dárku.

✦ Odsouzený zašle přihlášku spolu s dopisem pro své dítě.

✦ MVS kontaktuje každou rodinu a zjišťuje aktuální přání a potřeby dětí.

✦ Organizace hledá dárce, kteří mohou zakoupit dárek v hodnotě okolo 500 Kč nebo zaslat finanční dar, za který bude dárek pořízen.

✦ MVS poté dárky zabalí a spolu s dopisem od rodiče zašle do rodiny.

✦ Po Vánocích odsouzenému pošle MVS fotku dárku s dítětem.

 

Ať už je táta nebo máma doma!

Přání dětí jsou rozmanitá. Podle organizátorů si rodiče pro své děti nejčastěji přejí panenky, figurky komiksových hrdinů, auta na dálkové ovládání, školní pomůcky, stavebnice, kosmetiku či hry. Když se však zeptáte, nejvíce by si přály, aby byl táta nebo máma doma. „Splnit to pochopitelně nejde, ale dárkem s osobním dopisem od odsouzeného rodiče mu doručíme nejen radost a lásku, ale i poselství – táta nebo máma na tebe myslí, nejsi sám, nejsi zapomenutý,“ vysvětluje Gabriela Kabátová.

Projekt Andělský strom potrvá do 18. prosince. Pomoci můžete i vy.
Autor: MVS

Chcete se přidat?

K dětské radosti stačí udělat málo. Kupte vánoční dárek, zabalte ho do vánočního papíru a pošlete na brněnskou adresu MVS. „My k dárku přibalíme osobní dopis od rodiče a pošleme dítěti do rodiny. Pro aktuální seznam dárků nás prosím kontaktujte. A pokud se vám nechce nakupovat, můžete poslat finanční dar a my už vše obstaráme,“ říká ředitelka Gabriela Kabátová. K projektu se letos připojilo například město Brno, kde lze dárky odevzdávat na odboru zdraví na Dominikánském náměstí 3.

Zapojí se i vězni

Projekt Andělský strom rodinám pomáhá mnohem více. „Nejde jen o sbírku, díky níž dostanou děti dárek, ale také o aktivizaci jejich rodičů, kteří se do projektu aktivně zapojí,“ říká náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Kontakt: Mezinárodní vězeňské společenství, z. s.

Adresa Praha: Balbínova 550/10, 120 00 Praha 2

Adresa Brno: Betanie, Kamenná 1, 639 00 Brno

E-mail: info@mvs.cz

Web: www.mvs.cz

IČO: 22848061

Často je to hlavní nebo jediný dárek, který děti o Vánocích dostanou.
Autor: MVS

Video
Video se připravuje ...

Brněnští strážníci nazpívali vánoční koledy, aby pomohli nemocným dětem. Městská policie Brno