Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr je nezisková organizace, které se Blesk věnuje v červenci v projektu Srdce pro vás. Historie samotného statku v městské zástavbě sahá až do středověku. „Vše ostatní kolem, co je zde vidět, tu vzniklo až mnohem později,“ říká Jakub Moravec, který se s partou přátel postaral po pádu komunismu o to, že sem nyní jezdí na exkurze děti nejen z Prahy a středních Čech, ale i studenti vysokých škol či místní maminky na odpolední špacír.

Toulcův dvůr má dveře otevřené pro každého.
Autor: Tonda Tran

Moudrý hospodář

Svůj název však získal Toulcův dvůr až v roce 1994, kdy se o něj začala starat neziskovka. A začaly se dít úžasné věci! „Byly to ruiny, které už přes pětadvacet let postupně dáváme dohromady. Název jsme vybrali podle posledního zemědělsky hospodařícího nájemce pana Františka Toulce. Byl to velmi moudrý hospodář a laskavý člověk,“ říká Moravec.

První zmínka o dvoru v Hostivaři je z 11. června 1362. Tehdy ho dostal spolu s rychtou a vsí do zástavy od sázavského opata Vojtěcha rychtář Petřík z Lešťan. Tvrz v centrální části dvora dlouhá léta náležela Sázavskému klášteru. Celá Hostivař poté patřila Nejvyššímu purkrabství, spravovali ji stavové Království českého a roku 1866 se stala majetkem obce Království českého.

Místní flóra dostává náležitou péči.
Autor: Tonda Tran

Krmná směs

Po 2. světové válce to šlo s unikátním místem z kopce. V šedesátých letech ho dostal do správy Státní statek Praha. „Vybudoval zde velkovýrobnu krmných směsí a bývalé stodoly přestavěl na průmyslový objekt,“ říká Moravec. Po revoluci se dlouho nevědělo, co s místem bude. Nejprve ho 11. května 1992 vyčlenila vláda ČSFR pro neziskové ekologicko výchovné účely a převedla do vlastnictví města. O dva roky později zde zahájilo činnost ekologické centrum a v roce 1995 ho otevřelo pro veřejnost. „Toulcův dvůr je unikátní nejen díky své farmě a přírodnímu areálu, ale také díky památkově chráněnému souboru budov. Přijďte se na tu krásu podívat na vlastní oči,“ zve Moravec.

Co tu najdete?

Toulcův dvůr jako součást původní zástavby osady Hostivař leží na území městské památkové zóny Hostivař, vyhlášené v roce 1993. Co například nabízí?

✓ Ekologické vyukové programy.

✓ Mateřskou školu Semínko.

✓ Studenstké praxe a odborné semináře.

✓ Prázdninové akce a příměstské tábory.

✓ Rodinné centrum Mateřídouška.

✓ Certifikovanou přírodní zahradu.

✓ Velký výběr zájmových kroužků.

✓ Programy jezdeckého klubu či hiporehabilitace.

✓ Ekoporadnu a řadu komunitních programů.

✓ Sociální podnik zdravá jídelna.

✓ Desítky různých zvířat.

✓ Naučnou stezku – jsou tu les, louka, mokřad, palouky, zahrada.

Farma je ZDARMA přístupná veřejnosti každý den od 8 do 19 hodin. Zvířata jsou ve výbězích v závislosti na počasí (maximálně do 18 hodin)

Přiložíte ruku k dílu?

V organizaci pracuje řada dobrovolníků. Co nezmůžou oni, na to je potřeba každá koruna. Přispět můžete i vy. Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na účet číslo: 2000968061/2010.

Kontakt

 Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr, z. s.

Adresa: Kubatova 32/1, Praha 10 – Hostivař, 102 00

IČ: 62934171

Telefon: +420 272 660 500

E-mail: info@toulcuvdvur.cz

Web: www.toulcuvdvur.cz

 

Fotogalerie
5 fotografií