Tomáš Drábek je už sedm let ředitelem pražské organizace Klub vozíčkářů Petýrkova, o které Blesk píše v projektu Srdce pro vás. „Mamka je zdravotní sestrou, pracovala i v terénních službách a já jsem vždycky říkal, že tohle nikdy dělat nebudu,“ vzpomíná.

Tomáš Drábek řídí organizaci už sedm let.
Autor: Robert Klejch

Jenže člověk míní, život mění…

„V sedmnácti jsem sháněl brigádu, abych měl peníze na klasické puberťácké bytí. No a Petýrkova mi zkřížila cestu,“ říká. Do té doby se přitom s vozíčkáři blíže nesetkal.  Budoucímu směřování napomohl konec tzv. civilní služby, najednou byl nedostatek mladých mužů, kteří by na podobných místech pomáhali. Vypadli kluci, kterým se nechtělo do uniformy. V tu chvíli se v Petýrkově hodila každá ruka. „Zjistil jsem, že je mi to bližší než letadla, a přehodnotil své plány. Po střední škole jsem tu začal dělat na celý úvazek a místo letadlům se tak věnuji lidem na vozíku,“ říká.

V organizaci pracuje už 17 let

„Na začátku by mě nikdy nenapadlo, že tu budu ředitelem. Vývoj a okolnosti mě k tomu ale dostaly. Prošel jsem tu všemi pozicemi a osm let jsem byl v přímé péči o klienty,“ popisuje ředitel, který vystudoval sociální práci na vysoké škole.

Co přesně vaše organizace nabízí?

Nejsme žádný ústav. Naše organizace od roku 1992 sídlí v panelákovém domě v Praze 11, kde bydlí lidé se zdravotním postižením. Jde o ojedinělý komplex, kterých v Česku mnoho není. Pomáháme lidem s každodenními činnostmi.

V čem ještě jste výjimeční?

Lidé tu bydlí ve vlastních bytových jednotkách, tudíž nejsme pobytovou službou či zařízením. Zajímavostí může být to, že mají naši službu dostupnou nejen na předem domluvené potřeby, ale i na ty akutní. Jsme terénní službou jako mnohé organizace, ale pro nás je terénem především ten bytový dům. Na rozdíl od mnohých kolegů máme možnost naše služby zajišťovat neodkladně. Další zajímavostí může být to, že dlouhodobě zaměstnáváme v sociální službě i lidi se zdravotním postižením, v současnosti jich je sedm.

Organizace nabízí asistenci v bezbariérovém bytovém komplexu.
Autor: Robert Klejch, KVP

Čím je dům speciální?

Je to v podstatě obyčejný panelák, který má trochu rozšířené chodby, velké výtahy a upravené byty pro lidi s omezenou možností pohybu. Dům má čtyři vchody, osm pater a celkem 98 bytů. My máme v suterénu prostory, kde je provozní dispečink, půjčovna kompenzačních pomůcek a také místnost pro rehabilitaci.

Pomáháte všem lidem v domě?

Tak to není. Lidé tu žijí s rodinami, a tak se o ně někdy starají rodiny a naši péči vůbec nevyužívají. Nebo využívají pomoc jiných organizací zajišťujících pečovatelskou službu či osobní asistenci. Ta naše pomáhá téměř 50 klientům. Jsme jim k dispozici přibližně 17 hodin denně po celý rok včetně svátků.

Co obvykle potřebují?

To, na co sami nestačí. Například pomoc s hygienou, nebo je doprovázíme k lékaři, na nákupy nebo na úřad.

Jací tu žijí lidé?

Je to hodně pestré. Jsou tu garsonky, ale i dvougenerační byty. Bydlí tu soběstační lidé, ale i ti s velmi těžkým postižením, kteří často žijí i zcela sami. K těm chodíme každý den. K dalším chodíme občas. Potřeba pomoci je různá. Ideální by ale bylo, kdyby péče byla rozložená a neležela jen na organizaci, nebo jen na rodině.

 

Fungují 28 let

Klub vozíčkářů Petýrkova je obecně prospěšná společnost, transformovaná v roce 2013 z původního stejnojmenného občanského sdružení založeného již v roce 1992.

Pomoci můžete i vy!

Aby mohla organizace lidem na vozíku pomáhat, potřebuje na svoji činnost každý rok více než pět milionů korun. Pomáhají jí i dárci, ke kterým se můžete připojit. Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na číslo účtu: 68932111/0100 Jak dále můžete pomoci, najdete i na stránkách www.kvp.cz/podpora.

Kontakt: Klub vozíčkářů Petýrkova o.p.s.

Adresa: Petýrkova 1953/24, Praha 4, 148 00

Telefon: 727 821 669 (ředitel Tomáš Drábek)

E-mail: info@kvp.cz

Web: www.kvp.cz

IČO: 452 456 06

 

Fotogalerie
11 fotografií