Zpátky do života mu už rok pomáhá ostravská organizace Colliery Srdcem, jíž se Blesk věnuje po celý leden v projektu Srdce pro vás. Mladý muž díky ní pravidelně cvičí CrossFit a jeho zdravotní stav se tudíž rapidně zlepšil. „Trenéři přesně ví, na co se zaměřit a co posílit. Mám tu individuální přístup a nikde jinde to asi takhle nefunguje,“ říká Jakub.

Lehce na vozíku

CrossFit je kombinace několika cvičení – gymnastiky, vzpírání a kardia. Jakuba cviky sice nepostavily zpátky na nohy, ale… „Silově jsem zesílil ruce i trup. Na to pak navazuje zlepšená stabilita. Zlepšila se mi i jemná motorika. Díky tomu všemu je pro mě pohyb na vozíku jednodušší, než to bývalo,“ vysvětluje mladík, který do ostravského gymu, neboli tělocvičny, chodí jednou týdně. K tomu ještě cvičí Vojtovu metodu.

Je jich třicet

Nezisková organizace Colliery Srdcem podporuje mladé atlety, dále seniory a také handicapované. Ti objevili její kouzlo hlavně před dvěma roky a jejich počet v gymu stále roste. „Ještě loni jich tu bylo pět, nyní už jich u nás cvičí třicet,“ říká předseda spolku Stanislav Kupčík. Tým trenérů, který se o lidi se zdravotním postižením stará, načerpal zkušenosti v zahraničí, kde získal i speciální licence.

Osudná jízda na toboganu

Osudný se pro Jakuba stal 16. červenec 2015, kdy byl s rodinou na dovolené v Žamberku ve sportovním středisku. „Šlo o aktivní dovolenou. Jezdili jsme na kole, hráli tenis nebo volejbal. Poslední den dovolené nás napadlo zajít na tobogan, kolem kterého jsme do té doby jen procházeli,“ vypráví mladý muž. Co se pak stalo, nikdo neví...

„Dohodli jsme se s ostatními, že si jednou sjedeme a půjdeme na volejbal. Já jel poslední a nikdo mě už neviděl, a já si to nepamatuju,“ vzpomíná. Jeho bezvládné tělo doklouzalo do dojezdového bazénku. Za ním už nikdo nejel, a tak byl dlouhé minuty bez kyslíku pod hladinou. „Našla mě sestra, když se vrátila a zjišťovala, proč nejdu,“ říká Jakub zprostředkované informace. Přivolaní lékaři ho dlouhou dobu resuscitovali, do špitálu ho transportoval vrtulník.

Dodnes s tím nejsem smířený...

Probral se až druhý den. „Všechno kolem pípalo, byl jsem v šoku. Ještě tři dny mi nefungovala hlava a já se stále dokola ptal, co se stalo a kde jsem,“ líčí Jakub, kterému pak lékaři sdělili krutý verdikt, že má poškozenou míchu. „Jsem od prsou dolů ochrnutý. Dodnes s tím nejsem smířený,“ krčí rameny. Následná rehabilitace pro něj představovala muka. „Měl jsem problém udržet vzpřímeně hlavu. Když jsem se snažil sednout, omdléval jsem,“ popisuje mladík. Výsledky nepřinesla ani léčba v rehabilitačním ústavu. „Zatímco dříve jsem se jen protahoval a rehabilitoval, tady se i posiluje. A to mi dost pomáhá,“ říká nadšeně o CrossFitu.

Pomoci můžete i vy!

Každá pomoc se počítá! Jakýkoliv příspěvek na činnost organizace můžete poslat na bankovní účet Colliery Srdcem z. s.: 115-4443220297/0100. Bližší informace najdete na webu www.collierysrdcem.cz

Kontakt: Colliery Srdcem z. s. Adresa: Mírová 151/19, Ostrava-Vítkovice, 703 00 Telefon: 774 655 700 E-mail: info@collierysrdcem.cz Web: www.collierysrdcem.cz

Fotogalerie
4 fotografie