To, co má za sebou mladá maminka Honzíka (7), zní až neuvěřitelně, ale pro ni je to tvrdá realita. Když Blesku vyprávěla, jaké hrůzy v posledních letech prožila, několikrát se rozplakala. „Chci dát Honzovi normální život. Snažím se, ale nejde to. Už mě to fakt štve,“ říká Nikola.

Vyhrožoval smrtí

Její životní potíže odstartoval problémový otec jejího syna. „Prožila jsem s ním dva roky, jen kvůli tomu, aby měl Honzík tatínka. Byla to ale chyba,“ ví už nyní Nikola. Po narození miminka začal její přítel brát drogy a Nikole dělal ze života peklo. „Když jsem se s ním rozešla, všude si mě našel. Sliboval, že se polepší, ale vždy to bylo za týden ve starých kolejích,“ říká mladá maminka.

Definitivní sbohem příteli dala, až když to skutečně přehnal. „Dal mi do pusy roubík a brutálně mě znásilnil. Když jsem ho od sebe vší silou odkopla, všude byla krev. Chodila jsem po bytě a on pořád za mnou. Křičel, že když to někomu řeknu, tak jsem mrtvá,“ líčí okamžiky hrůzy. Až po několika hodinách utekla k sousedce a zavolala policii. „Ani se neobul a utekl. Policie ho chytila a dala na vazbu. Až po roce dostal u soudu podmínku.“

Nešlo se vrátit

Do bytu, kde se drama odehrálo, se už vrátit nechtěla. „Pořád jsem měla před očima, co se tam stalo. Honzíkovi byly dva roky a brečel, že tam taky nechce. Nakonec jsem skončila v azyláku pro týrané ženy.“ Život se jí srovnal až později, kdy objevila organizaci Smíšek, která pomáhá dětem ze znevýhodněných rodin. Honzík tam začal chodit do školky. „Pomohli mi nejen se školkou. Podrželi mě i v jiných momentech. Třeba, když mi volala kamarádka, že táta Honzíka zemřel na předávkování,“ popisuje Nikola.

Syn dlouho nemluvil

Potíže Nikoly se podepsaly i na jejím synovi, který žil v teroru společně s ní. „Jak to všechno doma viděl, tak dlouho nemluvil. Takže musel chodit do logopedické poradny. Pak jsem se dozvěděla, že on všechno umí, jen je potřeba se mu trochu věnovat,“ říká Honzíkova maminka. Podle ní si svého otce nepamatuje. Pamatuje si však druhého přítele. „Já se to snažím vytěsnit z hlavy, ale on si někdy vzpomene a ptá se na to,“ říká s tím, že se její syn také ptá, proč nemá tatínka.

Terorizoval ji i druhý přítel

Smíšek pomohl Nikole z problémů ještě jednou. „Později jsem si našla nového přítele a po nějaké době zjistila, že je naprosto stejný jako ten první. Potají bral drogy a psychicky mi ubližoval,“ líčí Nikola, které prý nový muž kradl peníze, aby měl na drogy. I s ním prožila bezesné noci. Po jedné z nich, kdy volala policii kvůli týrání, se rozhodla utéct.

 

„Jelikož šlo o psychické týrání a fyzicky mi neublížil, policie s tím nic nedělala. Když jsem ráno vedla Honzíka do školky, vzala jsem si dvě tašky, psa a už se nevrátila. Jenže on si mě zase našel a všude pronásledoval. Skončilo to trestním oznámením, po kterém však nedostal ani podmínku. Nakonec jsem zjistila, že skončil v blázinci,“ popsala žena.

Jak pomáhá Smíšek?

• V Praze má čtyři integrační školky a troje jesličky pro děti, žijící v sociálně znevýhodněném a odlišném sociokulturním prostředí – pomáhá rodinám nacházejícím se v nepříznivé životní situaci.

• Spolupracují s orgánem sociálněprávní ochrany dětí (OSPOD), který jim děti doporučuje.

• Chodí k nim rodiny, které mají problémy s dluhy, alkoholem, drogami a které chtějí nasměrovat svůj život k lepšímu.

• Ve školce jsou i děti z funkčních rodin, které by měly být vzorem, a caparti z problémových rodin nejsou uzavřeni v sociální bublině. Smíšek za pomoci vzdělávacích a volnočasových aktivit přispívá ke zlepšení a posílení role rodiny, rodičovských kompetencí a mezigeneračních vztahů.

• Mají i takzvaný klub Smíšek, kde mohou rodiče využít počítače, odborné knihovny a podporu odborných pracovníků při návratu do práce.

VIDEO: Srdce pro vás - LATA

Video
Video se připravuje ...

Srdce pro vás - LATA Blesk TV

Fotogalerie
3 fotografie