Zakladatelky organizace Orbi Pontes přišly za Jaroslavem Winterem (70) s tím, že potřebují poradit s projektem na podporu neslyšících lidí. Společně vymysleli Týden komunikace osob se sluchovým postižením (TKOSP).

„Měl jsem zkušenosti z organizování jedenácti ročníků celonárodní osvětové kampaně Březen – měsíc Internetu. Chtěli udělat akci s názvem Týden znakového jazyka. Já jsem je ale přesvědčil, aby svůj projekt rozšířili na všechny lidi se sluchovým postižením, protože ohluchlých a nedoslýchavých, kteří nepoužívají znakový jazyk, je mnohonásobně více,“ popsal Blesku Winter. Tak vznikla akce, která se koná každý rok.

První ročník se konal v roce 2012 a už na tom se pan Winter podílel. „Vždy na úvodní tiskovou konferenci, která bývá v Senátu Parlamentu ČR, připravuji informace pro novináře o problematice sluchového postižení, s jakými problémy se jednotlivé skupiny potýkají a co se v oblasti služeb pro lidi se sluchovým postižením za uplynulý rok změnilo,“ vysvětlil Winter.

Na festival v březnu 2019

Orbi Pontes na svých webových stránkách už láká na další ročník festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením. Ten se uskuteční 1. – 8. března 2019.

Pořádá i konferenci

Kromě pomoci s organizováním TKOSP má Jaroslav Winter na starosti i další akci. „Je to konference o technologiích pro osoby se specifi ckými potřebami (INSPO), na kterou přijíždějí do Kongresového centra Praha vozíčkáři, lidé se sluchovým, zrakovým a různým jiným zdravotním postižením. Dozvídají se na ní o novinkách, jak jim informační a komunikační technologie mohou usnadnit život,“ uvedl s tím, že nyní pracuje již na 19. ročníku této akce, který se uskuteční 30. března 2019.

Srpen patří organizaci Orbi Pontes!

Celý druhý prázdninový měsíc se deník Blesk věnuje v rámci projektu Srdce pro vás organizaci Orbi Pontes. Ta šíří osvětu v oblasti sluchového postižení. Propaguje komunikační prostředky, jako je simultánní přepis a tlumočení do znakového jazyka, učí veřejnost využívat uvedené služby a šíří pravidla komunikace s lidmi se sluchovým postižením. Pořádá pravidelně festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením. Orbi Pontes je členem Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR).

Chcete přispět?

Zaujala vás organizace? Chcete přispět na její chod a pomoci tím řadě sluchově postižených lidí? Jakýkoliv příspěvek můžete posílat na účet číslo: 2000279098/2010

Video: Srdce pro vás - Iveta Jechová

Video
Video se připravuje ...

Srdce pro vás - Iveta Jechová Blesk TV

Fotogalerie
3 fotografie