Sluchové postižení je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. „Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci,“ vysvětluje Monika Jindrová, předsedkyně Rady spolku Orbi Pontes.

Organizace vznikla v květnu 2012 kvůli tomu, že je potřeba sdílet informace nejen pro lidi se sluchovým postižením, ale i pro ty zdravé. „To aby věděli, jak vlastně s takto postiženými komunikovat,“ říká Jindrová. Řada lidí si totiž myslí, že kdo neslyší, ten automaticky znakuje. Jenže všechno je jinak. „Právě my lidem vysvětlujeme ty rozdíly,“ prozradila Jindrová. Jedním z nich je i Ladislav Kratochvíl, který je ředitelem Orbi Pontes.

Ten přišel o sluch před patnácti roky ve svých 40 letech, mluví a komunikuje česky. Znakový jazyk nevyužívá. „Je to jako učit se jakýkoliv jiný cizí jazyk,“ vysvětluje s tím, že znakovému jazyku dávají přednost ti, kteří neslyší od narození. Nedoslýchaví, případně ohluchlí, jako je on, využívají především simultánní přepis.

Spolek Orbi Pontes také natočil v roce 2013 úspěšný videoklip, ve kterém hraje herečka Eva Josefíková (28). Ta v klipu s názvem »Není ticho jako ticho« skvěle představuje neslyšící dívku. Klip získal cenu Žihadlo 2013 za nejlepší veřejně prospěšnou reklamu.

Vzor z Nového Zélandu

Za vším stojí Monika Jindrová, která je zároveň ředitelkou Asociace veřejně prospěšných organizací ČR a také několik dalších lidí. Začalo to v roce 2012. „Tehdy jsem připravovala konferenci, na kterou přijel člověk z Nového Zélandu a říkal, jak se tam věnují neslyšícím a připravují týden novozélandského znakového jazyka. Nám se to s kolegyní líbilo, protože to bylo něco, co u nás chybělo. Spolu s Jaroslavem Winterem jsme tedy vymysleli projekt: Týden komunikace osob se sluchovým postižením,“ vzpomíná Jindrová. Právě tento projekt měl upoutat pozornost na sluchové postižení jako takové a vysvětlovat rozdíly. Bylo ale potřeba sehnat organizátora. „Takže jsem společně Renatou Škopkovou a Janou Firlovou založila Orbi Pontes, což znamená v překladu mosty světů,“ řekla předsedkyně rady. V květnu vznikl spolek, v září pak byl první ročník festivalu.

VIDEO: Srdce pro vás - LATA

Video
Video se připravuje ...

Srdce pro vás - LATA Blesk TV

Fotogalerie
5 fotografií