Právě tento projekt Blesk představuje po celý červen v rubrice Srdce pro vás. Na rozcestníku stačí jednoduše vyplnit jednoduchý dotazník, který nasměruje k organizacím, které pomáhají těm, kteří to nejvíce potřebují. „Jde o organizace, které se věnují lidem s rakovinou, hospicové péči, nebo hendikepovaným dětem nebo třeba výcviku asistenčních psů pro zdravotně postižené lidi. Lidé často chtějí pomoci a nevědí komu, kde a jak. Náš web jim to usnadní,“ řekla Blesku zakladatelka Hana Kosová.
Vše připravuje ve volném čase. Naštěstí na to není sama.

„Projekt vznikl v roce 2009 a vždy se kolem mě točilo několik lidí, kteří mi s ním pomáhali,“ popisuje Kosová. Momentálně jí s projektem pomáhají dobrovolníci Jan Kvarda (26) a Evžena Janovská (49). „Zatímco Honza fotí, Evžena chodí na akce neziskových organizací a snaží se je ve svých článcích představit, aby šířila osvětu,“ řekla zakladatelka.

Fotograf Jan Kvarda (26):
Osobnosti nedělají jen za peníze


Zakladatelka webu BuduPomahat.cz spolupracuje s fotografem Honzou Kvardou už více než rok. Mezi jeho díla patří Kalendář pomoci, kde je představeno několik možností, jak se dá pomáhat. „Jde o fotografie kombinované s ilustracemi Hany Křivánkové, o grafiku kalendáře se postaral Jakub Karman,“ říká Kvarda, který už ve svých začátcích navštěvoval z vlastní iniciativy s fotoaparátem různé charitativní akce, nejčastěji koncerty. Na jedné z nich se potkal právě s Hanou Kosovou a její vize se mu zalíbila. „Je úžasné dělat něco, co mě baví a přitom někomu pomoci,“ říká fotograf, který také pracuje pro Asociaci veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR).

 


Kvarda ve svém volném čase realizuje řadu dalších dobročinných projektů. „V září se v Týnské literární kavárně uskuteční charitativní aukce mých černobílých portrétních fotografií například Petra Nárožného, Rudolfa Hrušínského, Valériei Zawadské či Bereniky Kohoutové s názvem Portréty pro Alenky. Výtěžek z prodeje fotografií věnuji organizaci ALEN – sdružení žen, z. s., (pacientská organizace žen s rakovinou prsu – pozn. red.),“ řekl Kvarda a dodal: „Opět jsem si potvrdil, že známé osobnosti nedělají jen za peníze a s radostí podpoří dobročinnou akci.“

Evžena Janovská (49)
Popisuje »neviditelnou« realitu


Webovým stránkám www.budupomahat.cz také pomáhá už pět let Evžena Janovská (49). „Chodím na akce neziskových organizací a moje zážitky z nich jsou opravdu pestré. Pak z toho píši reportáže nebo dělám rozhovory a díky tomu mohu práci organizací více přiblížit lidem,“ vysvětluje reportérka. Podle ní zdraví lidé často netuší, jakou mají výhodu oproti hendikepovaným. „Já si díky psaní těchto článků uvědomím, že některé banální věci pro zdravé lidi mohou být například pro vozíčkáře velký adrenalin. Stačí třeba obyčejná jízda autobusem,“ říká Janovská.
Fotograf Jan Kvarda