V organizaci Pestrá společnost, jejíž činnosti se v rámci projektu Srdce pro vás věnuje Blesk v únoru, cvičí asistenční psy pro postižené. „Začínala jsem v roce 1984 ve Svazarmu s výcvikem německých ovčáků,“ vzpomíná Michaela. Tehdy pro ni byla práce s hafany jen koníček, před deseti lety ale dostala možnost stát se cvičitelkou asistenčních psů pro postižené.

„Nejprve jsem pracovala pro organizaci, která měla pejsky v kotcích. Chodila jsem tam klasicky do práce na osm hodin,“ vysvětluje Michaela. Přestože sama prý nemá nic proti kotcům, zdálo se jí, že pro asistenční psy je důležité, aby žili v domácnosti. „Proto jsem začala spolupracovat s organizací Pestrá společnost, která se snaží přistupovat k výcviku asistenčních psů trochu jinak. Pejsci žijí osm měsíců s námi doma a stále jsou v kontaktu s lidmi,“ popisuje Michaela.

Problém ale nastal s bydlením, protože instruktorka u sebe mívá obvykle na vychování až čtyři pejsky. A k tomu je třeba mít prostor. „Bydleli jsme v Praze v bytě a bylo mi jasné, že by to dlouhodobě nedělalo dobrotu,“ říká Michaela. Přestěhovali se Se svou rodinou se proto přestěhovala do domu ve Vyžlovce na Kolínsku.

„Až teď mi sousedé přiznávají, že když zjistili, čím se živím, měli ze stěhování trochu strach. Ale pak zjistili, že dobře vychovaní psi neštěkají a neruší okolí,“ směje se Michaela. Společníci na nákupy Manžel a synové si museli na změnu nejprve zvyknout, ale rychle začali s výcvikem pomáhat. Kvůli své práci si Michaela pořídila dokonce i dvě kočky. To aby si asistenční psi zvykali i na přítomnost jiných zvířat.

Pod Michaeliným vedením se pejsci učí podávat předměty, od mobilu po pokličku na hrnec. Zároveň by měli umět poskytnout oporu při vstávání či přivolat pomoc. Důležité je, aby dokázali bezproblémově fungovat mezi lidmi v běžných denních situacích. „Chodím s nimi na střídačku do obchodu, kde si vybírám boty. Klidně si vyzkouším třeba i čtvery. A pejsci musí být v klidu,“ popisuje svůj denní chleba.

Po osmi měsících skládají hafani zkoušky, jejich úspěšným absolvováním ale práce instruktora nekončí. Ke klientovi totiž jede společně s pejskem a stráví tam tři dny. To aby pomohla pejskovi a jeho novému páníčkovi se sžíváním. Výcvik každého psa je individuální, aby odpovídal potřebám konkrétního klienta.

„Když se někdo zvedá pouze na levou stranu, naučíme pejska, aby si k němu stoupal správně. Snažíme se taky, aby k sobě člověk i pes pasovali. Proto aktivnímu klientovi vybereme akčního pejska, zatímco méně pohyblivému dáme klidnějšího,“ vysvětluje Michaela.

Když skupina tří nadšenců založila Pestrou společnost, chtěla cvičit pejsky trochu jinak. Jde o takzvaný bezkotcový systém, který v Česku nemá nikdo jiný, než Pestrá společnost, akreditovaný. Hafani jsou u cvičitelů v přirozeném prostředí přímo doma. Pestrá společnost využívá dvě cvičitelky.

Fotogalerie
4 fotografie